Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je de atalanta?

De atalanta is een bekende verschijning in de volle zomer. Tot in de herfst kun je deze grote vlinder tegenkomen. Ook in de bloeiende tuin kom je hem volop tegen en kun je hem goed benaderen. Met zijn contrasterende felle kleuren een heerlijke vlinder om eens op te foto te zetten.
De vlinderstruik draagt zijn naam niet voor niets, vele aantrekkelijke vlinders kom je er tegen. Fotograaf: Arjan Troost

Deze schoonheid staat ook wel bekend als admiraalvlinder of nummervlinder. De laatste naam dankt de atalanta aan de tekening op de onderkant van de vleugel. Als je goed kijkt kun je daarin een 8 herkennen.

De atalanta is een trekvlinder. Dat wil zeggen, dat hij niet overwintert in ons land, maar elk jaar uit zuidelijke streken binnen komt trekken. Alleen in zachte winters overleven de atalanta’s het soms, wie weet steeds vaker door de klimaatverandering.

Eenmaal in ons land gaan ze op zoek naar brandnetels. Dat is de waardplant voor de atalanta, net als veel andere fraaie vlindersoorten trouwens, zoals dagpauwoog, distelvlinder, kleine vos en gehakkelde aurelia. Toch maar zuinig zijn op deze weinig populaire planten.

Het vrouwtje legt de eitjes bovenop een jong brandnetelblad. Het liefst op een zonnige en tevens vochtige plek. Vanaf mei komen er al atalanta’s in het land die eieren leggen. De rups die uit het ei komt spint van brandnetelbladeren eerst een schuilplaats in de vorm van een kokertje. Hier verstopt hij zich overdag, ’s avonds komt hij tevoorschijn en gaat hij zich vol eten. De rups vervelt regelmatig en elke keer maakt hij een nieuw kokertje. Uiteindelijk verpopt hij zich aan een brandnetel.

De atalanta brengt vaak meerdere generaties groot in ons land. In de loop van de zomer zie je er steeds meer en zoeken de vlinders ook graag tuinen op. Populaire planten zijn distels, koninginnenkruid en vlinderstruik. Ook houden atalanta’s erg van suikerrijk sap bijvoorbeeld rottend fruit of bloedende bomen. Daar kom je ze soms in flinke aantallen tegen.

Atalanta’s zijn erg mobiel. Elke dag hebben ze wel een nieuw territorium, liefst met wat zonnige plekken en fijne bloemen. Het mannetje verdedigt zijn gebied fel en jaagt alle indringers weg.

In de herfst trekken de overgebleven vlinders naar het zuiden om daar te overwinteren. De rupsen die er nog zijn overleven de winter hier niet.

Een van de lievelingsplanten van de atalanta is koninginnenkruid. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Zoek de vlinders op hun favoriete plant, vlinderstruik en koninginnenkruid zijn heel geliefd. Ook kun je atalanta’s lokken met rottend fruit. Niet alleen atalanta’s maar ook wespen vinden dit lekker…
  • Voor rupsen en eitjes moet je brandnetels afspeuren, bij voorkeur zonnige plekken op een beschutte en vochtige locatie. Rupsen herken je aan de van blad gesponnen kokertjes waarin ze zich overdag verschuilen.
  • Stel altijd scherp op de ogen, die trekken de meeste aandacht op de foto.
  • Om zoveel mogelijk scherp te krijgen moet je zorgen dat zoveel mogelijk in een vlak ligt. Niet alles hoeft scherp te zijn, een verloop naar onscherpte is juist interessant in het beeld.
  • Maak een reeks foto’s met verschillende diafragma standen, tussen 5,6 en 9 om straks keuze te hebben.
  • Let goed op de achtergrond, een bonte onrustige achtergrond verstoort snel het beeld.
  • Beweeg je rustig met het oog op je zoeker, vlinders kunnen van je ogen schrikken.

Leefomgeving

Overal te zien. Waardplant: brandnetel.

Vindtijd

Mei – oktober, piek vanaf midden juli.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De trek van de atalanta is een indrukwekkende prestatie van de vlinder. Ze komen uit Zuid-Europa en zelfs Noord-Afrika en Klein Azië deze kant op, duizenden kilometers. Ze trotseren weer en wind en vliegen zelfs tegen de wind in. Atalanta’s trekken niet in groepen, wel kun je ze in de trektijd soms in groepen tegenkomen op bloemen of rottend fruit. Want ze hebben natuurlijk wel veel voedsel nodig om de reis te maken. Andere voorbeelden van trekvlinders zijn distelvlinder en oranje luzernevlinder.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: