Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kleverig koraalzwammetje

In de donkerste hoekjes van het bos vlamt opeens iets op, feloranje. Het is het kleverige koraalzwammetje. Op dode stronken groeit dit kleine grillige ding en het brengt kleur in duistere naaldbossen.
Opvallend oranje in een donker bos. Fotograaf: Ron Poot

Het kleverig koraalzwammetje is gemakkelijk herkenbaar aan zijn felle kleur. Die kleur varieert van geel tot feloranje, bij uitdrogen zelfs roodachtig. Het is een saprofiet, dat wil zeggen dat de paddestoel leeft van dood materiaal. In dit geval van dood naaldhout. Het is een zeer algemene soort, dus succes gegarandeerd als je op een herfstdag op zoek gaat in een naalbos.

De zwam is 1 tot 8 centimeter hoog. De vertakking kan variëren van geweivormig tot sterk koraalvormig. Het oppervlak is glad en wat kleverig. De vertakkingen zijn rubberachtig en buigzaam.

Een verwante soort is gele hoorntjes. Verwarring kan soms optreden met minder goed ontwikkelde kleverige koraalzwammetjes. Gele hoorntjes zijn veel kleiner, minder vertakt en niet oranje maar geel van kleur. Gele hoorntjes groeien bovendien nooit op naaldhout, maar alleen op dode resten van loofbomen.

Fototips

De felle kleur springt er uit en contrasteert goed met de meestal donkere omgeving. Daar kun je dus goed gebruik van maken: de donkere achtergrond van het bos of de stronk waar de zwam op groeit. Geef het zwammetje rustig wat ruimte in je compositie, door de kleur valt hij toch wel op!

Zoek eens naar een stronk waar veel mossen op groeien, het groen van de mossen is een mooi decor voor dit oranje zwammetje.

Inzoomen op het koraalzwammetje met je macrolens brengt de grillige structuur tot leven. Experimenteer met je diafragma. Een klein diafragma geeft veel diepte, met een klein diafragma heb je geringe scherptediepte maar kun je een klein detail benadrukken.

Het kleverig koraalzwammetje groeit op donkere plaatsen. Neem dus statief of pittenzak mee voor een stabiele ondergrond. Gebruik afstandbediening of ontspan-vertraging om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Wil je wat extra licht op het zwammetje? Neem een lampje mee om wat bij te lichten. Led lampjes geven wit licht, gewone zaklampen roodachtig warm licht. Ook kun je gebruik maken van het natuurlijk licht door met een spiegeltje wat daglicht op het onderwerp te richten of door gebruik te maken van een reflectiescherm.

Leefomgeving

Op dood naaldhout.

Vindtijd

Van juli tot november.

Meer weten?

Info waarneming.nl

Nederlandse Soortenbank

Foto’s op Nederpix

Boeken:
Ewald Gerardt, De Grote Paddenstoelengids voor onderweg. Tirion Natuur.
Gerrit J. Keizer, Paddestoelenencyclopedie. Rebo productions.

Bescherming

Geen wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Ondanks zijn naam wordt het kleverige koraalzwammetje niet tot de ‘echte’ koraalzwammen gerekend. Echte koraalzwammen zijn vrij zeldzaam, ze zijn niet kleverig, groeien op de grond en zijn makkelijk breekbaar. Het kleverig koraalzwammetje groeit op dood hout, is rubberachtig en buigzaam. Het is verwant met de (eveneens glibberige) trilzwammen.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: