Menu

Onderdeel van Pixfactory

Knobbelzwaan

Pas maar op! Hij breekt zo je arm met één klap van zijn vleugel. Feit of fabel? Wat sowieso waar is: een knobbelzwaan straalt brute kracht en zwaarlijvigheid uit. Niet te dichtbij komen, zéker niet als ze jongen hebben. Maar aan de andere kant is de zwaan voor velen juist het symbool van romantiek, trouwe liefde en gratie.
Wit! Fotograaf: Arno ten Hoeve

In een groot deel van Europa heeft elke stadsvijver, gracht of sloot wel een eigen paartje knobbelzwaan. Onverstoorbaar broeden de grote vogels temidden van stadse drukte. Het lawaai deert ze niet. Maar zijn deze stadse zwanen wel echt wild? Nee, hoogstwaarschijnlijk niet. De meeste knobbelzwanen zijn verre nakomelingen van vroegere watercollecties. Het had vroeger een bepaalde status als je bij je landhuis of kasteel je eigen knobbelzwaan had. Zwanenvlees was zelfs een delicatesse. Maar hé, lekker belangrijk! Wild of niet, ze kunnen op eigen benen staan, ze vertonen natuurlijk gedrag en bovenal: ze zijn prachtig! En makkelijk te fotograferen.

Mannelijke zwanen kunnen vechten als leeuwen. Vooral als er tijdens het broedseizoen een territorium (met chick en chicks) te verdedigen is, kan het er ruig aan toe gaan. En dat is nog maar een understatement. Ze proberen elkaar te verdrinken of de nek te breken met een klap van de vleugel. Als een van beide vogels niet vlucht, gaan ze net zo lang door tot de rivaal het loodje legt. Ongelooflijk! Zo een gracieus en romantisch dier? Jawel, maar kom niet aan z’n vrouw of kinderen.

Tante riet.
Tante riet. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Fototips

Knobbelzwanen zijn tam, wijdverbreid, heel groot en te lokken met brood. Een eitje om ze te fotograferen dus. Je hebt geen dure telelens nodig, een simpele kitlens is genoeg. Wat zeg ik? Een compactcameraatje is al voldoende. Wat zeg ik? Je mobiele telefoon volstaat! Maar waarom dan een heel artikel wijden aan deze slome reus? Omdat de knobbelzwaan juist om voornoemde redenen een perfect fotografie-object is om je grenzen te verleggen. Ga de uitdaging aan en probeer een echt bijzondere foto te maken van misschien wel de meest gefotografeerde vogel ter wereld. Wat bijzonder is bepaal jij trouwens zelf. Hier volgen enkele hints die je misschien kunnen inspireren:

Zwaan uit huis

Puberzwanen zijn net zo groot als pa en ma, maar ze piepen als een badeendje. Geen gehoor! Wanneer het piepen minder wordt (zo rond september – oktober, soms wat later), vindt vader het mooi geweest dat zijn kroost al zijn waterplanten opvreet en in zijn water kakt. Met donder en geweld worden de jongen achterna gezeten en definitief weggejaagd uit het territorium. Prachtige mogelijkheden voor spetterende platen.

Zwaan in groepen

In het winterhalfjaar krijgt zwaan kleef aan een andere betekenis. Het zijn soms net koeien. Met z’n allen grazen en poepen in elkaars bord is blijkbaar lekker. Op open water zijn soms vele honderden zwanen bij elkaar te zien. Veel is fijn! (Niks less is more. More is more!)

BIF

Vliegbeelden maken is niet bepaald makkelijk. Maar oefening baart kunst. Oefenen op vliegende zwanen is slim: zo’n bakbeest van 14 kilo en een spanwijdte van bijna tweeënhalve meter met je camera volgen is nog een keer te doen. Zelfs met een systeemcamera. Je hoort ze ook nog eens aankomen door het lawaai van hun enorme vleugels.

Vliegbeelden maken met een knobbelzwaan is te doen.
Vliegbeelden maken met een knobbelzwaan is te doen. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Nestfotografie

De echt luie fotograaf kan met een stoeltje op gepaste afstand bij een nest gaan zitten. Dit moet je maar beter niet doen bij de wilde knobbelzwanen. Maar stadse zwanen zijn wel wat gewend. Blijf natuurlijk wel nadenken. Je bent ook een voorbeeld voor anderen.

 

 

Leefomgeving

Overal waar water is.

Vindtijd

Gehele jaar.

Meer weten?

SOVON

Foto’s op Birdpix

Lekker experimenteren; alles mag.
Lekker experimenteren; alles mag. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Kan een zwaan echt je arm breken? Nee, natuurlijk niet, tenzij je vergevorderde botontkalking hebt. Dat is weer een of ander stoer en vooral dom verhaaltje wat we allemaal herhalen. Zwanen kunnen je wel behoorlijk te grazen nemen met hun snavel. En het is best ontzagwekkend als een volwassen zwanenman op je af komt blazen. Toffe jongen als je blijft staan.

Red een zwaan. Het kan zijn dat je twee zwanen ziet vechten. Soms is het maar beter om ze even uit elkaar te halen. Je kunt de winnaar die bovenop zit vrij eenvoudig net onder zijn kop bij zijn hals zachtjes vastpakken en tactvol verplaatsen.

Knobbelzwaan
Agressieve kerel. Fotograaf: Arno ten Hoeve

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: