Menu

Onderdeel van Pixfactory

Koninginnenpage, een vorstelijke verschijning

Je herkent hem zo als hij langs vliegt: de schitterend getekende koninginnenpage. Door het warmere klimaat is deze mediterrane schoonheid in het noorden toegenomen. Vaak zijn het zwervers uit het zuiden, maar ook zijn er blijvertjes. Het bewijs is dat je soms rupsen tegenkomt en die zijn ook mooi. Let in de nazomer eens goed op de jonge bloeischermen van wilde peen, daar zitten ze het liefst.
Rups koninginnenpage
De rups van de koninginnenpage op zijn lievelingsvoedsel: wilde peen. Fotograaf: Ron Poot

De koninginnenpage houdt van warmte en is algemeen in de landen rond de Middellandse zee. Voor natuurfotografen was het daarom tot voor kort voornamelijk een vakantiesoort. In warme zomers trekt hij echter ook wel naar het noorden en de laatste jaren zie je deze zonnige vlinder ook steeds meer in Nederland en België. Een levend broeikaseffect als gevolg van het warmer wordende klimaat.

Kennelijk voelt de vlinder hier zich inmiddels zo thuis, dat hij ook eieren afzet en er rupsen te zien zijn. Je vindt ze op de waardplanten van de koninginnenpage: schermbloemige planten en met name de wilde peen. En die rupsen zijn de moeite van het bekijken waard! Vooral de rupsen in het laatste stadium voor hun verpopping zijn schitterend getekend.

Met een beetje tegenlicht komt de mooie vleugeltekening goed tot zijn recht. Fotograaf: Ron Poot

Koninginnenpages staan bekend als “hill-toppers”, dat wil zeggen dat ze aantrekken op hoge delen in het landschap. Heuvels zijn voor de vlinders goede herkenningspunten en daar verzamelen de mannetjes en vrouwtjes zich voor de paring.

De vlinder kent twee generaties, in de voorzomer en de nazomer. Dat geldt zowel voor de vlinders als de rupsen, zij het dat de rupsen natuurlijk iets later pieken.

De rupsen van de tweede generatie verpoppen zich aan het eind van de zomer en overwinteren als pop onderaan de stengels van de waardplant. Het zijn zogenaamde gordelpoppen, ze hangen met een soort gordeltje aan de stengel.

Fototips

  • Het is lastig om dichtbij de vlinders dichtbij te komen. Gebruik daarom bij voorkeur een telelens: koninginnenpages zijn grote vlinders en daarom goed te fotograferen met een telelens.
  • Als ze toch schrikken en wegvliegen wacht dan heel stil en wees geduldig, vaak komen ze vrij snel weer terug op dezelfde plek.
  • Probeer het standpunt laag te houden om zo min mogelijk achtergrondverstoring te krijgen.
  • Experimenteer ook eens met tegenlicht.
  • De rupsen kunnen in verschillende stadia voorkomen, waarbij het uiterlijk verandert na elke vervelling. Tijdens het vierde en laatste stadium is het een forse rups met een mooie kleurentekening die zich goed leent voor fotografie.
  • De belangrijkste waardplant is wilde peen, daar heb je de meeste kans op rupsen. De oudste, tevens grootste rupsen eten het liefst van de bloemen of bloemknoppen.
Nabewerking met veel contrast en weinig verzadiging. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Kruidenrijke plaatsen, ook in tuinen.

Vindtijd

De vlinder vliegt in twee generaties: april-juni en juli-september.
De rupsen vind je in mei-juni en augustus-september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Schaarse vlinder. Bedreiging door het verdwijnen van kruidenrijke overhoekjes en gebruik van bestrijdingsmiddelen in (moes)tuinen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De rupsen van koninginnenpage hebben een heel bijzonder verdedigingsmechanisme. Achter de kop zit een orgaan verstopt, het osmeterium, dat nog het meest lijkt op een gespleten slangentong. Bij dreiging kromt de rups zich en dan komt het geval te voorschijn. De vogel die de rups wil oppikken denkt dat hij met een slang te maken heeft en schrikt zich rot. Daarbij komt dat osmeterium een stinkende vloeistof afscheidt, waarmee hij ook geïnteresseerde spinnen en insecten kan wegjagen.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: