Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kruipend zenegroen

Dit mooie kruipertje groeit gewoon in het wild, maar misstaat ook in de siertuin niet. In vochtige graslanden steken de blauwe bloemtrosjes vaak net boven het maaiveld uit. Het is de moeite waard om even door de knieën te gaan voor dit leuke voorjaarsbloemetje.
Kruipend zenegroen
Een close-up opname van de bloemen laat veel prachtige details zien. Fotograaf: Ron Poot

De naam zegt het al: kruipend zenegroen kruipt over de grond. Met lange uitlopers groeit het tussen het gras door. In april ontstaan de bloemtrossen, die zich uit het gras omhoog richten. In het voorjaar staat het gras nog niet zo hoog zodat de bloemstengels er net bovenuit komen. Erg hoog wordt het plantje niet, hooguit 40 centimeter.

De soort is een volwaardig lid van de lipbloemenfamilie. Dat zie je aan de vorm van de bloem: met een bovenlip en een onderlip. Maar ook andere familietrekjes kun je bij deze plant goed zien: de vierkante stengel, de kruiswijs geplaatste bladeren, de bloemen die in schijnkransen staan. Schijnkransen, want bij nadere bestudering zie je dat de bloempjes weliswaar zeer dicht bij elkaar maar niet echt in kransen staan.

De onderlip van de bloem is prachtig getekend met lichte en donkere lijntjes. Dat is het honingmerk, een aanwijzing voor de insecten die de bloem bezoeken, op zoek naar stuifmeel en nectar. Een bijzonderheid is dat de bloemen niet geuren.

Kruipend zenegroen
Tegen een lichte achtergrond komen de bloeistengels nog mooier uit. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Kruipend zenegroen komt vaak in groepen voor, dan vormen ze met elkaar een blauwe mat. Dat is decoratief in een landschapsfoto en informatief om de plant goed in zijn omgeving te laten zien.
  • Voor de macrofotograaf heeft kruipend zenegroen veel te bieden. De mooie kleur en vorm van de bloemen, de meeldraden, de harige knoppen en de honingmerken op de onderlip.
  • De bloeiwijze is al mooi voor de bloei. De symmetrische vierkante vorm kun je vooral van bovenaf goed zien en vastleggen.
  • Om de bloeiwijze goed uit te komen is een laag standpunt het best. Leg je camera desnoods op de grond (wel op een stukje plastic natuurlijk). Dan zal de achtergrond op afstand en vager in beeld zijn.
  • Houd je van pastelachtige tinten? Fotografeer de bloemen in de schaduw en stel +1 stop overbelichting in. Dan zie je dat de lichte achtergrond zacht en romig wordt.
  • Fotografeer ook eens door de vegetatie heen. Het best gaat dit met macrolens en open diafragma om geen storende vlekken en strepen in beeld te krijgen. Het effect is dat je in voor- en achtergrond een vervagend beeld krijgt waarin de kleuren van de vegetatie zijn opgenomen. Zoek hierbij al bewegend naar de mooiste kleuren en invalshoeken.
  • Met tegenlicht en dauw kun je leuke bokeh-effecten krijgen. Gebruik hierbij een open diafragma. Dan zullen de druppeltjes vervagen tot decoratieve lichtkringen. Speel een beetje met je standpunt. Een paar centimeter verschuiven geeft al snel een heel ander beeld.
Kruipend zenegroen
Met wat tegenlicht en ochtenddauw kun je creatief spelen met lichteffecten. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Vochtige graslanden en bermen, hoofdzakelijk op zandgronden. Zeldzaam op kleigrond.

Vindtijd

Eind april – juni

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemene soort, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Kruipend zenegroen is weliswaar een inheemse wilde plant, ook bij tuinliefhebbers is het een populaire soort. Zenegroen is vooral geliefd als bodembedekker. De plant kan redelijk goed tegen schaduw en groeit snel. Er zijn verschillende soorten in omloop, bijvoorbeeld een variant met decoratieve purperkleurige bladeren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: