Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mist

Mist bestaat uit talloze kleine waterdruppeltjes, die , afhankelijk van hun aantal, het zicht beperken. Als er minder dan duizend meter zicht is, spreken we van mist en bij minder dan 50 meter van zeer dichte mist. Mist ontstaat onder andere door afkoeling van zeer vochtige lucht.
koeien grondmist molen weiland Nederland holland sfeer
Koeien in een weiland, een molen en grondmist; typisch Hollandse sfeer

Bij het ontstaan van mist spelen veel factoren een rol en zoals het een echt weersverschijnsel betaamt, is het al dan niet ontstaan ervan nooit met 100% zekerheid te voorspellen. Voor veel natuurfotografen is mist, met haar mysterieuze en onvoorspelbare karakter een interessant en fotogeniek verschijnsel. Maar hoe weet je nu eigenlijk wanneer en waar je moet zijn voor de beste kans op mooie mist…?

  • Zonsopkomst
    Mist ontstaat vaak rond zonsopkomst en levert dan meestal ook de mooiste sfeer op, omdat (ochtend)zon en mist die typisch magische combinatie vormen.
  • Onbewolkt weer
    Een heldere nacht, waarin het flink afkoelt is een goed begin.
    Zijn er teveel wolken, dan vindt er onvoldoende afkoeling plaats, waardoor de kans op mist aanzienlijk afneemt. Bovendien kunnen diezelfde wolken je een mooie zonsopkomst door de neus boren.
  • Zwakke wind
    Het mag niet te hard waaien, maar er moet wel een béétje wind zijn. Windkracht 2 is vaak prima voor mist.
  • Vochtige lucht
    Uiteraard is de luchtvochtigheid van belang. Een westenwind, vanuit zee, zorgt vaak voor de aanvoer van vochtige lucht, terwijl oostenwind vaak (te) droge lucht aanvoert.

Mistflarden (in het oosten ook wel witte wieven genoemd) zijn niet honkvast, maar kunnen door de wind verplaatst worden, wat het voor de fotograaf lastig maakt op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Het helpt om het gebied goed te kennen, zodat je weet op welke plekken de mist zich doorgaans bevindt. Ook is het aan te raden vroeg in het gebied te zijn, zodat je al voor zonsopkomst kunt bepalen welke locatie een mooi beeld zou kunnen opleveren, of waar zich vogels of andere dieren bevinden, die als model-in-de-mist zouden kunnen fungeren.
Een andere complicatie die de moeilijkheidsgraad doet toenemen is dat de mistdikte precies goed moet zijn. Is er te weinig mist, dan blijft de beoogde sfeer achterwege. Is er echter te veel mist, dan zal de zon er niet (op tijd) doorheen komen, waardoor er in plaats van een mooi magisch mistsfeertje een grauwe boel ontstaat. Houd weersites van te voren in de gaten om de situatie zo goed mogelijk te kunnen inschatten. Aangezien er niets zo onvoorspelbaar is als het weer is er maar één manier om zekerheid te krijgen: gewoon gáán! Naarmate je vaker gaat, zul je vanzelf meer feel krijgen voor het juiste moment en de juiste plaats.

Fototips

  • Mist ruimt op
    Goede mist zorgt ervoor dat veel storende elementen letterlijk uit het zicht verdwijnen, waardoor zelfs in een drukke stadsomgeving mooie natuurbeelden gemaakt kunnen worden. Lelijke flats, hoge hijskranen of drukke autowegen worden simpelweg geëlimineerd.
  • Mist als filter
    Mist kan – mits niet té dik- als een natuurlijk diffuus filter fungeren, waardoor eventueel hard zonlicht als prachtig verstrooid licht de saaiste omgeving omtovert tot een sprookjesparadijs.
  • Zonnenharpen
    De vochtigheid in de atmosfeer zorgt ervoor dat de stralen tussen de takken van de bomen door, de zogenaamde zonneharpen, prachtig zichtbaar en dus goed te fotograferen zijn. Een bos is een perfecte locatie om sfeervolle mistbeelden te maken.
  • Mistige modellen
    Dieren in de mist worden al snel silhouetten, waardoor vorm belangrijker is dan kleur. Elk dier met een typerende vorm is dan ook geschikt als mistmodel.
  • Mistige macro’s
    Mist en dauw gaan hand in hand, dus mocht je in het bezit zijn van een macrolens, neem deze dan zeker mee op mistjacht. Mochten de landschapssferen onverhoopt tegenvallen, of de vogels schitteren door afwezigheid, dan bieden bedauwde objecten of insecten vaak ruimschoots compensatie.
  • Mistvoorbereiding
    Omdat dauw alles nat maakt, is het aan te raden een theedoek mee te nemen om eventueel nat geworden apparatuur af te drogen.
    Een vuilniszak om op te zitten of liggen is ook altijd handig en bij erg vochtige omstandigheden zijn zelfs een regenpak en regenhoes voor de camera geen overbodige luxe.

Leefomgeving

In verschillende gebieden en verschillende jaargetijden kunnen verschillende soorten mist waar te nemen zijn.

Zo is er met name boven weilanden, waar de omgeving door de aanwezigheid van sloten erg vochtig is, vaak grondmist (op ooghoogte) te zien.

Zeemist (zeevlam) ontstaat boven zee en trekt van daaruit soms landinwaarts. Windkracht en bewolking spelen bij dit type mist nauwelijks een rol.

Regenmist komt met name in de zomer nog wel eens voor, als na een flinke regenbui de zon doorbreekt en er weinig wind is. De dampende grond kan voor mooie sfeerbeelden zorgen.

In het geval van bevroren mist is de temperatuur zo laag dat de mist onmiddellijk vastvriest aan de ondergrond. Bomen, gras en bloemen worden bedekt met een wit laagje rijp.



Vindtijd

Mist kan gedurende het hele jaar voorkomen. In het najaar, als de kracht van de zon minder wordt en de nachten langer (waardoor de atmosfeer meer tijd heeft om af te koelen) is de kans op mist groot. Ook na veel regen of bij invallende dooi is de kans op mist aanwezig.

Bescherming

Mist hoeft niet beschermd te worden, maar je spullen wel. Voorkom condens in de camera en wissel dus liever geen lenzen als het zo vochtig is.

Kwetsbaarheid

En dan nog dit!

Wel eens een mistboog gezien? Dit verschijnsel ontstaat, net als bij zijn bekendere grote broer de regenboog, als waterdruppels door de zon worden beschenen. In het geval van een mistboog zijn de druppeltjes veel kleiner en de boog is wit. Een complete mistboog is zeldzaam, al is het wel mogelijk deze met een felle lamp zichtbaar te maken in dikke mist.
Voor meer mist(bogen)inspiratie en mistirisatie: Karin Broekhuijsen.

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: