Menu

Onderdeel van Pixfactory

Oorzwammetje

Een takje met wat witte plekjes, je loopt er zo aan voorbij. Als je het takje omkeert zie je het wonder. De prachtige onderkant van de witte oorzwammetjes. In allerlei vormen en maten te vinden en een lekkernij voor de macrofotograaf.
Groot en klein. Fotograaf: Ron Poot

Het oorzwammetje is een klein schelpvormig paddenstoeltje dat je algemeen aantreft op dode takjes in het bos. De hoed is maar 0,5 – 3 centimeter groot. Vaak groeien er vele bij elkaar, wat dan weer helpt bij het zoeken naar dit leuke zwammetje. In zo’n groepje vind je allerlei stadia van ontwikkeling bij elkaar, van klein tot groot.

De kleur kan variëren, van wit tot geelwit van boven, aan de onderzijde kan de kleur wit of bruinachtig zijn. De latijnse naam “variabilis” wijst op deze gevarieerdheid in kleur. Er bestaan meerdere soorten die erg op elkaar lijken, maar het witte oorzwammetje is daarvan het meest algemeen.

Het hoedje kan er van boven wat viltig of wollig uitzien. De lamellen aan de onderkant staan wijd uiteen. Ze vormen een prachtig patroon en dat maakt deze paddenstoel interessant voor de fotograaf.

Groepje oorzwammetjes aan de onderzijde van een dode tak.
Groepje oorzwammetjes aan de onderzijde van een dode tak. Focusstack van meerdere opnames. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

De oorzwammetjes zijn het mooist aan de onderkant. Draai een takje om en stabiliseer het. Ze zijn maar klein, een macrolens is wenselijk voor een mooi resultaat.

De lichtomstandigheden zijn in het winterseizoen in het bos vaak beroerd. Werk van statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Flitsen kan slecht uitpakken op de witte paddenstoeltjes door overbelichting en uitgebeten witte plekken. Een led-lampje kan een goed alternatief zijn.

Probeer ook eens de oorzwammetjes wat ruimer in hun omgeving te plaatsen, bijvoorbeeld met een spannende achtergrond.

De diepte van de oorzwammetjes kan een probleem zijn. Door het diafragma te verkleinen krijg je meer scherptediepte maar heb je minder licht. Ook kun je de scherpte vergroten door het maken van een stack.

Leefomgeving

Op dode takjes van loofbomen.

Vindtijd

Herfst tot vroege winter.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen en niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: