Menu

Onderdeel van Pixfactory

Parapluutjesmos

De paraplu-vormige sporendragers van dit levermos maken meteen duidelijk hoe deze plant aan zijn naam komt. Je vindt de parapluutjes vanaf het voorjaar tot in de zomer. Parapluutjesmos is algemeen en haast in elke tuin te vinden.
De sporendragers, waaraan parapluutjesmos zijn naam dankt. Fotograaf: Ron Poot

In goed ontwikkelde plakkaten vind je zelfs twee soorten paraplu’s: hoge sporendragende exemplaren en veel lagere mannelijke parapluutjes. De laatste zijn ook anders van vorm, ze missen de baleinen van de sporendragers.

Daarnaast vind je op het levermos het hele jaar interessante komvormige structuren: de broedbekertjes. In de bekertjes vind je bolvormige celklompjes, de broedkorrels. Tijdens een regenbui kunnen deze door een binnenvallende regendruppel ver weg spatten. Elke broedkorrel kan ergens anders weer uitgroeien tot een volledige plant. Parapluutjesmos is een typische levermos, het groene plantenlichaam (thallus) bestaat uit zich vertakkende lobben, die doen denken aan de lobben van een lever.

Parapluutjesmos vind je heel algemeen in tuinen, parken, kwekerijen en natuurontwikkelingsterreinen op vochtige kale plekken. Meestal op de grond, ook wel op of langs vochtige muurtjes. Zelfs in bloempotten vind je ze! Je herkent de plant aan de donkergroene plakkaten, in voorjaar en zomer ook aan de kenmerkende parapluutjes.

Fototips

De parapluutjes zijn mooi van vorm en prima te fotograferen. Voor de massa en het overzicht volstaat een gewone lens, voor details is een macrolens wenselijk. De pluutjes zijn heel mooi bij tegenlicht, dan komen sommige details zoals de rafelige randen van de sporenzakjes of de steel, mooi naar voren.

Minder opvallend zijn de kleinere broedbekers en de mannelijke organen, maar die zijn zeker wel het fotograferen waard. De lobben van het levermos hebben een fraai ruitvormig patroon en je kunt daar met een loep de ademopeningen in zien zitten. Heel leuk voor een meer abstract beeld bij een flinke vergroting. De parapluutjes staan vaak in groepen, wat hen ook interessant maakt voor een abstract overzichtsbeeld, bijvoorbeeld recht van boven.

Met een laag standpunt krijg je een miniatuur landschapsbeeld waarbij de sporendrager als een palmboom in het landschap staat. Vaak groeit de soort op open terrein, het is leuk om daar gebruik van te maken door een ruimtelijk effect te creëren.

De omgeving van parapluutjesmos is heel wisselend, de kunst is te zoeken naar een plek waar je een fijne achtergrond kunt creëren. Bijvoorbeeld waar andere (kleurige) mossoorten groeien, maar ook in de bebouwde omgeving waar de menselijke cultuurelementen vaak veel kleur geven. Een oranje bloempot of zelfs een weggeworpen bierblikje kan in een macrofoto een kleurrijke achtergrond opleveren.

Leefomgeving

Soort van kale vochtige grond, pionierplant. Veel in gecultiveerd terrein (tuin).

Vindtijd

Thallus met broedbekertjes: het hele jaar door
De parapluutjes vanaf april, tot in de zomer in diverse stadia van rijpheid.

Bescherming

Zeer algemeen, niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Soort en biotoop zijn niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

Verspeidingskaart waarneming.nl
Verspreidingsatlas mossen

En dan nog dit!

Let op als je parapluutjesmos vindt: met een beetje geluk ontdek je ook het vrij zeldzame Levermostrechtertje, een kleine oranje paddenstoel die vrijwel uitsluitend op parapluutjesmos groeit: een foto waard!

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: