Menu

Onderdeel van Pixfactory

Purperorchis

In Nederland is de purperorchis een echte Zuid-Limburgse specialiteit. De purperorchis is een van de bijzondere soorten die alleen in het Limburgs heuvelland voorkomen, net zoals de geelbuikvuurpad, de hazelmuis en de wilde hamster. Ook in het aangrenzende deel van België is deze fraaie plantensoort aan te treffen.
purperorchis
Het licht in de boomkruinen zorgt voor een speelse achtergrond. Fotograaf: Nico van Kappel

De purperorchis is een echte kalkliefhebber, die – anders dan de meeste orchissoorten – vooral in bossen en bosranden voorkomt. Vaak groeit hij in de buurt van hazelaars. Vroeger kwam de purperorchis vooral voor in hakhoutbossen, maar door het wegvallen van het hakhoutbeheer en het woekeren van klimop planten nam de purperorchis snel in aantal af. Tegenwoordig is het beheer weer hervat en is de purperorchis steeds meer te zien in de Zuid-Limburgse hellingbossen.

De purperorchis is een robuuste orchis, hij wordt wel 75cm hoog. De bloemen hebben van dichtbij de karakteristieke orchideeënvorm. Zoals de naam doet vermoeden zijn de bloemen mooi paars gecombineerd met wit.

purperorchis
De prachtige details van de orchisbloemen. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De purperorchis is in de eerste plaats een mooi macro-onderwerp. De details zijn ongelofelijk mooi en kleurrijk.
  • Een andere methode is om vanaf een laag standpunt en met een laag f-getal met een telelens de planten te fotograferen. Hierdoor komen de relatief grote planten goed los van de omgeving.
  • De purperorchis groeit in het bos waardoor je mooi aan de slag kan met bokeh. Als je de camera richting kronendak richt, een groot diafragma kiest en steeds een iets andere standpunt inneemt kunnen er allerlei onscherpe rondjes ontstaan in de achtergrond.
  • Vertel ook eens een verhaal over waar de purperorchis groeit. Met een hoog f-getal en een groothoeklens is het mogelijk om de leefomgeving van purperorchis te laten zien. Let wel op de sluitertijd en werk bij voorkeur met een statief.
purperorchis
Purperorchis. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Open plekken in bossen, kapvlakten, bosranden. Op kalkgrond.

Vindtijd

Eind april-eind juni.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

De purperorchis staat op de Nederlandse rode lijst van bedreigde planten. Alle orchideeën zijn kwetsbaar, let op dat je de planten niet beschadigt of de planten en dieren eromheen niet verstoort.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zoals veel orchissoorten kan de purperorchis ook hybriden vormen met andere orchissoorten zoals de aapjesorchis en het soldaatje.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: