Menu

Onderdeel van Pixfactory

Regen

In ons deel van de wereld zijn we gezegend met een gezonde dosis neerslag. Genoeg voor een groen landschap, stromende beken, agrarische activiteiten en voor de drinkwatervoorziening. Er is een grote variatie in regen: langdurige perioden met motregen worden afgewisseld met enorme plensbuien, al dan niet met een stevige klap onweer. Met een goede voorbereiding kunnen deze omstandigheden, behalve een nat pak, bijzondere weerfoto’s opleveren.
regen
Droog vanuit de woonkamer vallende druppels op een tuintafel vastleggen. Fotograaf: Bob Luijks

Een regenachtige dag is minder aantrekkelijk voor het maken van foto´s dan een lentedag waarbij het zonnetje lekker schijnt. Toch biedt de regen ook voordelen. Als alles nat is, zijn de kleuren intenser. Dit effect kun je versterken door een polarisatiefilter te gebruiken.

Als het regent is de hoeveelheid licht beperkt, zeker in een omgeving die van zichzelf al donker is, zoals een bos. Dit resulteert in langere sluitertijden. Gecombineerd met wind maakt dat het fotograferen lastig, of er ontstaan juist nieuwe mogelijkheden.

Het fotograferen van regen en buien biedt meer mogelijkheden dan druppels, dreigende wolkenluchten en bliksems. Regen laat zo zijn sporen na, waardoor je ‘indirecte’ weerfoto’s kunt maken, bijvoorbeeld erosie en waterplassen.

Fototips

Vallende regendruppels

Regendruppels vallen met een snelheid van enkele tientallen kilometers per uur naar beneden. De exacte snelheid is onder andere afhankelijk van de grootte van de druppels. Om vallende druppels ‘bevroren’ in beeld te krijgen, moet je kort belichten, bij voorkeur korter dan 1/500 seconde. Bij een langere sluitertijd vervagen de regendruppels tot strepen, wat een totaal ander effect oplevert. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer de strepen worden, totdat ze dermate vaag worden dat ze in hun omgeving verdwijnen. Het beste resultaat van beide vormen van regenfotografie krijg je met een telelens, waarbij gekozen wordt voor een open diafragma. De regendruppels komen daardoor mooi los van de achtergrond. Hierbij moet niet te ver op de achtergrond gefocust worden, want dan zijn de kleine regendruppels nauwelijks meer zichtbaar. Hoe harder het regent en hoe dikker de druppels, hoe overtuigender het resultaat zal zijn.

regen
Schuilend onder een eik de bui afwachten. Fotograaf: Bob Luijks

Camerabescherming

Wie veel onder extreme weersomstandigheden fotografeert, kan het best een perfect passende regenhoes aanschaffen. Per objectief en cameramodel zijn hoezen te verkrijgen. Sommige hoezen bieden plaats voor je handen, wat ideaal is om bij de verschillende knopjes te kunnen komen zonder de camera weer uit zijn beschermende omgeving te halen. Een onderwaterhuis biedt de beste bescherming maar heeft twee nadelen: de hoge prijs en de beperking in het aantal objectieven dat je kunt gebruiken. Fotografeer je slechts een enkele keer in de regen, dan volstaat een pedaalemmerzak. Knip een zo klein mogelijk gat in de onderzijde van de zak en steek hierdoor de lens (zonnekap) net naar buiten. Met een paar stevige elastieken zet je de zak vast. Een zonnekap vormt in de regen een perfect regenscherm en voorkomt eindeloos gepoets, tenzij je tegen de wind in fotografeert.

De camera is een geavanceerd stukje elektronica en dat gaat niet goed samen met water. Professionele camera’s en objectieven zijn beter gebouwd op dit soort omstandigheden dan instapmodellen. Toch is, ook wat vocht betreft, voorkomen beter dan genezen; kortsluiting in de camera betekent onherroepelijk het einde.
De camera is een geavanceerd stukje elektronica en dat gaat niet goed samen met water. Professionele camera’s en objectieven zijn beter gebouwd op dit soort omstandigheden dan instapmodellen. Toch is, ook wat vocht betreft, voorkomen beter dan genezen; kortsluiting in de camera betekent onherroepelijk het einde. Fotograaf: Jaap Schelvis

Erosie

Afstromend hemelwater is in staat allerlei bodemmateriaal mee te voeren. Hoe harder het water stroomt, hoe zwaarder het materiaal zal zijn, van zand tot grind. Op hellende terreinen kun je, nadat het water verdwenen is, allerlei geulen zien, compleet met kronkels en eilandjes. Het zijn als het ware opgedroogde miniatuurriviersystemen.

regen
Erosie op een licht hellend zandpad. Fotograaf: Bob Luijks

Waterplassen

Als het een tijdje regent, kan al het water niet direct de bodem intrekken; er ontstaan plassen. Regenplassen geven een straat of bospad een ander karakter door de weerspiegelingen en de reflecties van licht.

regen
Verhalende foto: de woningen worden weerspiegeld door water dat zich bevindt in een speciaal aangelegde regenwaterbuffer. Fotograaf: Bob Luijks

Leefomgeving

Vindtijd

Meer weten?

Meer lezen over weerfotografie?

Koop ons Praktijkboek fotografie weer, nacht & natuurverschijnselen.
Hét standaardwerk over weerfotografie.
Te koop bij de betere boekhandel en via de webshop.

cover weerfotografie praktijkboek

Bescherming

Kwetsbaarheid

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Karstverschijnselen in de Viroin.
Karstverschijnselen in de Viroin. Fotograaf: Bob Luijks

Een bijzondere vorm van regensporen vind je in kalkgebieden. Het zijn de karstverschijnselen die in de loop van eeuwen ontstaan, variërend van diepe kloven en markante rotspartijen tot imposante grotcomplexen. Voor deze verschijnselen hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Ook dichtbij huis zijn indrukwekkende karstverschijnselen te vinden, zoals de Fondry des Chiens (Nismes, Zuid- België), Mullerthal (Luxemburg) en delen van de Eifel (Duitsland).

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: