Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rendiermos

Rendiermos is misschien wel het meest bekend van kerststukjes, als decoratief omhulsel van kaarsen en kerstballen. In het wild komt deze korstmos voor in voedselarme stuifzandgebieden, duinen en heidevelden. Rendiermos is een kenmerkende soort van deze steeds zeldzamer wordende biotopen. Vaak in gezelschap van andere interessante soorten.
Open rendiermos, de open oksels zijn hier goed te zien. Fotograaf: Ron Poot

Rendiermos is een struikvormig korstmos dat op de grond groeit. Het algemeenst is het open rendiermos, dat zo heet omdat er flinke gaten in de oksels van de takken zitten.

Korstmossen zijn bijzondere organismen, ze bestaan namelijk uit een schimmel (het grootste deel) in combinatie met algen. De algen zitten vlak onder het oppervlak, vandaar dat de korstmossen er wat groenig uitzien. De schimmel zorgt voor bescherming tegen uitdroging, de alg zorgt voor fotosynthese: het maken van voedingstoffen met behulp van koolstofdioxide, water en zonlicht. Een prachtig voorbeeld van symbiose.

In Lapland is het rendiermos het hoofdvoedsel van… rendieren. Daar worden de vlakten bedekt met dit korstmos. In Nederland is het minder algemeen, maar plaatselijk talrijk op voedselarme zandgronden.

 

Fototips

Rendiermos is erg geschikt voor macrofotografie. De vertakkingen vormen een doolhof, die een bijzonder beeld opleveren. Door te spelen met scherptediepte kun je of voor heel veel of juist heel weinig diepte kiezen.

Rendiermossen zijn heel variabel van vorm. Zoek eens tussen allerlei plukjes tot je mooie structuren vindt om te fotograferen.

Het is leuk om met een macrolens met open diafragma door rendiermos heen te fotograferen. Het rendiermos vervaagt dan en vormt een mystieke structuur.

De korstmossen hebben een grijsgroene kleur. Dit combineert erg mooi met andere kleurrijkere soorten. Zoals paddenstoelen, die je tussen het rendiermos kunt aantreffen als je even zoekt.

Probeer ook eens rendiermos in zijn omgeving te fotograferen. Het landschap er omheen is vaak de moeite waard: stuifzanden, heiden en duinen. Een groothoeklens of een compactcamera met macrofunctie zijn hiervoor geschikt.

Rendiermos is mooi in combinatie met paddenstoelen te fotograferen, zoals deze fopzwam.
Rendiermos is mooi in combinatie met paddenstoelen te fotograferen, zoals deze fopzwam. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Op arme zandgrond, zoals stuifzanden, duinen, heiden, dennenbossen.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

Rendiermossen zijn beschermd. De habitatrichtlijn bijlage V verbiedt grootschalig plukken of gebruik voor commerciële doeleinden.

Kwetsbaarheid

De leefomgeving van rendiermos is kwetsbaar, zoals stuifzanden waar vaak gevoelige soorten in de nabijheid van rendiermos groeien. Beweeg je behoedzaam in deze vegetaties.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Rendiermos tezamen met allerlei andere korstmossen van het stuifzand.
Rendiermos tezamen met allerlei andere korstmossen van het stuifzand. Fotograaf: Ron Poot

Als je rendiermos vindt, let dan ook eens op andere korstmossen. Vaak vind je ze in allerlei aansprekende vormen en kleuren zoals de bekermossen en de rode heidelucifer. Mooie miniatuurlandschappen zijn het!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: