Menu

Onderdeel van Pixfactory

Roodborsttapuit, de vogel met de metaalachtige zang

Wie zich wel eens op de heide of in de duinen bevindt heeft de metaalachtige zang van de roodborsttapuit vast wel eens gehoord. Deze vogel kun je ook vaak zien zingen, ze verstoppen zich niet maar gaan juist op een hoog punt zitten. Bovenop vliegdennen of struwelen zit de vogel dan ook het liefst. Maar… hoe krijg je hem op de foto, dat is wat je leest in dit artikel.
Zingende roodborsttapuit met de groene kleuren van een den. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Voordat ik ga vertellen over hoe je de roodborsttapuit op de foto krijg wil ik je graag iets meer zeggen over deze vogel zelf. Roodborsttapuiten zijn echte trekvogels, ze verlaten Nederland rond september en oktober. Dit kleine vogeltje vliegt dan naar Frankrijk tot helemaal naar Noord-Afrika. In februari vliegen ze weer terug naar Nederland om hier te broeden en te smikkelen van de Nederlandse wormen, rupsen, vlinders en slakken. Maar het allerliefst eet deze vogel langpootmuggen.

In het Nederlandse heidelandschap, duinen en ruigtes broedt deze vogels op de grond. Om zich voort te planten heb je natuurlijk een mannetje en vrouwtje nodig. Beide geslachten verschillen qua uiterlijk van elkaar. Zo heeft het mannetje een duidelijk zwarte kop en mantel met een witte band om zijn nek, het vrouwtje is veel bruiner van kleur. Wat ze beide gemeen hebben is de rode borst, dat verklaart ook de naam.

Man roodborsttapuit in bloeiende Sleedoorn. Fotograaf: Michel Geven

Het mannetje moet een vrouwtje wel versieren en hier komt de metaalachtige zang bij kijken. Op hoge plekken gaat het mannetje uitbundig zingen. Tijdens het zingen is de roodborsttapuit dan ook prachtig om te fotograferen. Als je hem dan heel voorzichtig benadert kun je dichtbij komen. Omdat deze vogel erg van kruidenrijke vegetaties houdt kan het een leuk kleureneffect opleveren op welk kruid hij zit. Zo kun je spelen met het paars van een distel of het groene van een den.

Fototips

  • Probeer de leefomgeving en de kleuren hiervan mooi in beeld te brengen. Hiermee bedoel ik let op de vogels zelf net als op de details in de achtergrond.
  • Maak gebruik van mooi licht, naar mijn idee is het mooiste licht met zonsopgang. Met zonsopgang heb je tevens de grootste kans dat je de vogel hoort en ziet zingen.
  • Let goed op welke kant je licht vandaan komt. Met tegenlicht kun je het effect creëren zoals op de onderstaande foto.Terwijl je met strijklicht (licht diagonaal ten opzichte van je camera) meer het effect krijgt als op de bovenstaande foto.
  • Kijk naar het type licht. Op een onbewolkte dag met felle zon krijg je een sterk contrast (hard licht). Op je foto schaduwen zijn erg donker en lichte delen erg licht.Terwijl je op een bewolkte dag wat diffuser en zachter licht krijgt, schaduwen zijn minder donder en lichte delen minder licht.
  • Als laatste tip wil ik je meegeven, neem de tijd om de roodborsttapuit te observeren. Ze zingen vaak vanaf het zelfde punt. Hierop kun je inspelen en als je het goed doet kun je erg dichtbij komen.
Een zingende roodborsttapuit waarbij ik gebruik maak van tegenlicht. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Leefomgeving

Heide, ruigtes en duinen.

Vindtijd

Maart – oktober.

Bescherming

Wettelijk beschermde broedvogel.

Kwetsbaarheid

De soort is niet bedreigd maar de intensivering van de landbouw vormt wel een gevaar. Gelukkig profiteert deze soort goed van natuurherstel en zijn de aantallen aan het stijgen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Natuurfotograaf Michel Geven ontdekte tot zijn verrassing dat mannetjes roodborsttapuiten blijken te reageren op het geklik van de sluiter. Het geluid van de camera lijkt enigszins op de metalige geluiden die de vogels maken bij het vechten.

Man roodborsttapuit vechtend met zijn eigen spiegelbeeld op de lens van een camera. De opstelling is bedoeld om met behulp van afstandsbediening foto’s te maken met groothoek. Fotograaf: Michel Geven

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: