Menu

Onderdeel van Pixfactory

Schubbige bundelzwam

Een opvallende zwam die je in de herfst in bundels op boomvoeten en stronken kunt tegenkomen. Eentje om eens van dichtbij te bekijken, want deze soort zit vol leuke details die er om smeken gefotografeerd te worden.
schubbige bundelzwam
Schubbige bundelzwam, detail van de bovenzijde van de hoed. Fotograaf: Ron Poot

De schubbige bundelzwam is een flinke paddenstoel die je in het najaar in het bos of in het park kunt tegenkomen. Met zijn geelbruine kleuren en de donkere schubben overal is het een fraaie verschijning. Het is een plaatjeszwam, aan de onderzijde van de hoed zitten lamellen, waar hij zijn sporen vormt. De steel heeft een wat rafelige ring, daaronder is de steel opvallend bedekt met schubben.

De naam laat zich makkelijk verklaren, de soort groeit in dichte bundels en zowel op de hoed als op de steel is de zwam bedekt met puntige afstaande schubjes. De paddenstoel krijgt hierdoor een stekelig uiterlijk. Verwarring met de honingzwammen is mogelijk, die groeien ook in bundels op hout, maar die hebben een veel duidelijkere vliezige ring en niet van die omhoog krullende schubben.

De schubbige bundelzwam is een parasiet die op de wortels en stamvoeten van (voornamelijk) loofbomen leeft. Een parasiet, dat wil zeggen dat hij leeft ten koste van zijn gastheer. Vooral fruittelers zijn beducht voor deze soort, want hij kan grote schade toebrengen in de boomgaard.

De schubbige buidelzwam in zijn natuurlijke leefomgeving, het bos. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De lichtomstandigheden zijn in het bos in de herfst vaak beroerd. Vooral voor macrofotografie is goede ondersteuning belangrijk, bijvoorbeeld een statief of rijstzak.
  • Een flitser kan helpen in het donker, maar heeft vaak scherpe contrasten. Het afschermen van de flitser geeft diffuser licht. Denk daarnaast ook eens aan bijvoorbeeld een LED lampje of zaklamp als hulpmiddel.
  • Het is een forse zwam, daardoor leent hij zich goed om een rol te spelen in een landschapsfoto. Met een groothoeklens of compactcamera kun je een prima combinatie van zwam en landschap maken.
  • Bekijk de zwam eens van boven, de gebundelde hoedjes vormen een mooi patroon
  • Als je inzoomt op de hoed komen de markante schubben goed in beeld. Met hun contrast en vorm zijn ze een dankbaar onderwerp.
  • Vergeet niet onder de hoed te kijken. Ook de stelen zijn rijk voorzien van schubben en leuk voor een foto.
  • Let eens op kleine beestjes die vaak onder de hoed schuilen. Ze kunnen net dat leuke extra detail geven dat je nodig hebt in je beeld.
  • De onderkant van de hoed kun je goed bekijken met een spiegel. Fotograferen via een spiegel kan ook, maar let goed op de juiste invalshoek anders krijg je storende vertekeningen (dubbele randen).
  • Paddenstoelen zijn door hun vorm lastig scherp te stellen. Doe eens meer met minder scherptediepte, gebruik een macrolens, focus op een leuk detail, zet het diafragma open en laat de rest lekker vervagen.
  • Toch meer scherptediepte nodig? Je kunt het diafragma natuurlijk kleiner maken, maar denk ook eens aan focus stacking.

Leefomgeving

Parasiet op de stamvoet van oude loofbomen, soms naaldbomen. Bossen, parken, boomgaarden.

Vindtijd

September-november.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen.

En dan nog dit!

Het vlees van de schubbige bundelzwam staat bekend als eetbaar. Het ruikt kruidig, radijsachtig. Toch moet je er voorzichtig mee zijn, want de rauwe paddenstoel bevat wel degelijk giftige stoffen die een flinke diarree kunnen veroorzaken. Door goed voor te koken verdwijnen deze pas. Verder bevat de zwam de stof coprine, die ook bekend is bij inktzwammen. Deze stof heeft een giftige werking in combinatie met alcohol. Eetbaar is niet hetzelfde als smakelijk: een beetje rondgooglen levert geen geweldige recensies na het eten. Al met al geen culinaire aanrader.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: