Menu

Onderdeel van Pixfactory

Venwitsnuitlibel

De venwitsnuitlibel is geen algemene soort, ik ben daarom blij dat ik een vennetje weet waar deze kleine libellen voorkomen. Je moet een beetje geluk hebben om ze te vinden, want na het uitsluipen vliegen ze vaak een flink eind van het water vandaan. Als ik er één vind, dan heb ik er dus wel iets voor over om hem goed op de foto te krijgen.
Venwitsnuitlibel
De venwitsnuitlibel is een kleine, maar hele mooie libel die je niet veel tegen komt. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Als libellen uitsluipen doen ze dat vaak in de beschutting van de oeverbegroeiing, weggedoken in een wirwar van stengels en sprieten. Het is dan bijna ondoenlijk om ze fatsoenlijk op de foto te krijgen. Een libel die voor zijn laatste vervelling een vrijstaand sprietje in het water kiest, is een mooi geschenk. Niet alleen omdat ik dan geen storende sprieten in beeld hebt, maar ook omdat het mij de kans geeft om de libel vast te leggen met zijn spiegeling in het water. Het enige probleem is dat het sprietje dat deze venwitsnuitlibel heeft uitgekozen zich een flink eind uit de kant bevindt.

Soms moet je er iets voor over hebben, dus besluit ik om het water in te gaan voor de foto. Normaal pas ik hier heel erg mee op, omdat je niet ziet wat zich onder het wateroppervlak bevindt, en wat je bijkans verstoort of vertrapt. Hier heeft het ven een zandbodem en helder water, waardoor ik het wel aan durf.

Allereerst stel ik mijn statief op in het water. Zorgvuldig controleer ik of klemkoppelingen en stelschroeven goed vast zitten. Pas als ik tevreden ben pak ik mijn camera erbij en bevestig hem voorzichtig op het statief. Het belangrijkste bij het fotograferen van een reflectie is de hoogte van de camera. Als ik de camera te hoog houd drukt de reflectie als het ware in elkaar. Een lager standpunt is dus mooier. Maar als ik te laag ga dan komt de oever aan de overkant in beeld. Als ik de juiste positie heb gevonden stel ik de belichting in en druk af.

Als ik uit het water kom ben ik grotendeels nat en koud, maar dat heb ik er graag voor over om een mooie foto van zo’n bijzondere soort te kunnen maken.

Venwitsnuitlibel op spriet
De venwitsnuitlibel met zijn reflectie. Als je de kans krijgt moet je hem nemen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

De kans dat je een venwitsnuitlibel, of om het even welke andere libellensoort, met zijn reflectie kan vastleggen, is niet heel erg groot en als je de kans krijgt moet je hem pakken. Gelukkig is het een prachtige soort die je ook op andere manieren heel mooi kan vastleggen.

De venwitsnuitlibel is een vrij kleine libel. Als soortgroep zijn de witsnuitlibellen gemakkelijk te herkennen aan de witte snuit, maar binnen de groep zijn de verschillende soorten soms lastig uit elkaar te houden. De venwitsnuitlibel lijkt vooral heel erg op de noordse witsnuitlibel. Om deze soorten goed uit elkaar te kunnen houden kun je het beste kijken op de website van de vlinderstichting (zie de links onderaan). Daar staat een uitgebreide beschrijving van de verschillende kenmerken.

Je vindt de venwitsnuitlibel al vrij vroeg in het voorjaar. Vanaf eind april kun je ze al tegenkomen, met een duidelijke piek half mei. Je kan ze voornamelijk vinden in bosrijke omgevingen met vennen en hoogveen.

mannetje van de venwitsnuitlibel
Het mannetje van de venwitsnuitlibel is zo donker dat hij ook wel eens wordt verward met de zwarte heidelibel. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Fototips

Het fotograferen van een reflectie is niet altijd even gemakkelijk. Hier enkele tips om reflecties goed te fotograferen:

  • Kies een goed standpunt zodat de oever aan de overkant niet in beeld komt
  • De mooiste reflecties krijg je als er geen rimpeling in het water is. Kies dus bij voorkeur een windstil moment
  • Stel scherp op de ogen van de libel
  • Zorg dat je camera goed waterpas staat, zodat de reflectie zich recht onder het onderwerp bevindt
  • Een polarisatiefilter wordt normaal gebruikt om reflecties te verminderen, maar als je het filter verder door draait kun je het ook gebruiken om reflecties juist te versterken.
venwitsnuitlibel in tegenlicht
Net als veel libellen leent de venwitsnuitlibel zich prima voor tegenlichtopnames. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Leefomgeving

Vennen en hoogvenen.

Vindtijd

Eind april – eind augustus.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

De venwitsnuitlibel staat op de rode lijst als ‘kwetsbaar’.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De nimfen van de venwitsnuitlibel leven in veenmosmatten. In dit veenmos kunnen de nimfen gemakkelijk voedsel vinden, maar het beschermt ze ook tegen roofdieren. Als extra bescherming kunnen ze hun kleur aanpassen aan de kleur van het veenmos. Als het veenmos bruiner is, dan zijn de nimfen ook bruin. En als het mos groener is dan zijn de nimfen dat ook.

venwitsnuitlibel bedekt met dauw
’s Morgens vroeg, bedekt met dauw, kun je de venwitsnuitlibel gemakkelijk benaderen en fotograferen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: