Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vingerhelmbloem

Al in maart beginnen ze te bloeien. De vingerhelmbloem is vaak de eerste stinsenplant die het landgoed kleur geeft. Waar dit plantje massaal voorkomt kleurt het de bosbodem roze. Voordat de bladeren aan de bomen komen heeft de vroegbloeier tijd gehad en verdwijnt het voor de rest van het jaar onzichtbaar in het bos. Onder de grond overleven ze als kleine knolletjes.
vingerhelmbloem
De omgeving betrekken bij je onderwerp kan het best met een groothoekopname. Op de achtergrond Huize Almelo. Dit versterkt het beeld als stinsenplant. Fotograaf: Ron Poot

De vingerhelmbloem komt vooral in de zuidelijke landen van Europa in het wild voor, ook in België, Zuid Limburg en de binnenduinen. In een groot deel van Nederland is de soort vooral bekend als stinsenplant. Dat betekent dat de plant daar van oorsprong ingevoerd is door landgoedeigenaren en bedoeld om het bezit wat op te fleuren. De soorten die zich soms al eeuwenlang als stinsenplanten weten te handhaven worden wel als ingeburgerd beschouwd en maken daarmee toch deel uit van de wilde flora van het land. De leuke bloemen zijn ook populair bij tuinliefhebbers en zijn daarom ook wel te koop als knolgewassen in de tuincentra.

De bloemetjes van vingerhelmbloem zijn prachtig om te zien. De zachte roze met witte tinten, de boven- en onderlip, de omhoog gerichte spoor. Een kenmerk van deze soort is de vorm van het schutblaadje dat zich onder elke bloem bevindt. Dat is in diepe slippen gedeeld en doet denken aan de vorm van een hand. Vandaar de naam: vingerhelmbloem. Hiermee onderscheidt deze soort zich van een verwante stinsenplant, holwortel. Deze lijkt best veel op vingerhelmbloem, maar is wat forser en heeft geen handvormig ingesneden schutblaadjes.

De soort behoort tot de familie van de papavers. De verwantschap met bijvoorbeeld een klaproos zie je niet direct. Wel kun je goed de overeenkomsten zien met een andere en algemenere bosplant, de rankende helmbloem. Die soort heeft witte bloemen en kun je het hele jaar aantreffen.

Bloemen zijn in deze compositie geplaatst aan de zijkant van het beeld, waardoor kijkruimte ontstaat. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Probeer met groothoeklens de plant in zijn natuurlijke omgeving weer te geven. Bijvoorbeeld met het landhuis op de achtergrond om daarmee het stinsenmilieu te typeren.
  • Experimenteer met verschillende standpunten: hoog of juist laag. Een klein standpunt verschil kan al veel uitmaken voor je compositie.
  • De mooie bloemvormen lenen zich goed voor macrofotografie. Werk vanuit de achtergrond, dat wil zeggen: gebruik licht en kleuren die in de achtergrond zitten. Beweeg kijkend door de camera heen en weer om de juiste compositie te treffen.
  • Voor een dromerige sfeer helpt het om door de vegetatie heen te fotograferen, gebruik daarvoor bijvoorbeeld bloemen die vlak in de buurt staan.
  • Vingerhelmbloem staat vaak in groepen, probeer in de achtergrond de kleuren van de bloemen in de omgeving mee te nemen (herhalingseffect).

Leefomgeving

Hellingbossen, landgoederen, binnenduinen, parkbossen. Wat rijkere lemige grond.

Vindtijd

Maart-april.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij zeldzaam.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

“Bird in a bush” heet de voorjaarshelmbloem in het Engels. Kippetje op een stok is ook een Nederlandse volksnaam. Inderdaad heeft de bloem wel iets van een vogeltje. Ook de latijnse naam “Corydalis” verwijst naar een vogel, namelijk de griekse naam van de kuifleeuwerik. De bloeitros met de omhoog stekende bloemen doet inderdaad wel aan het kuifje van deze vogel denken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: