Menu

Onderdeel van Pixfactory

Watervleermuis

De watervleermuis is een opvallende verschijning in vleermuisland. Niet vanwege zijn uiterlijk, maar vanwege het speciale jachtgedrag. Hij grist namelijk prooien van het wateroppervlak. Daarom vliegt hij constant laag boven het water, gedrag waaraan de soort makkelijk is te herkennen. De watervleermuis is grijsbruin, met een vuilwitte buik. De oren zijn vrij kort en lopen ietwat spits toe. De oren zijn aan de basis roze, net als de snuit. De voeten zijn relatief groot.
Tijdens de jacht harkt de watervleermuis zijn prooi van het wateropppervlak met zijn achterpoten. Fotograaf: Paul van Hoof

Zowel qua gedrag als verblijfplaatsen zijn de watervleermuizen veelzijdig te noemen. ’s Zomers verblijven ze vrijwel uitsluitend in holtes van bomen. Daarbij gebruiken ze meerdere bomen waartussen ze regelmatig verhuizen. Alleen in Friesland zijn ook zomerkolonies bekend van de zolders van kerken.

’s Winters zoeken ze heel andere verblijfplaatsen op, namelijk ondergrondse plekken als kelders, bunkers en mergelgroeven. Hier is het vochtig en vorstvrij. In dergelijke verblijven is de watervleermuis ’s winters vaak de meest algemene soort.

Watervleermuizen kunnen net als andere vleermuizen in het bos op insecten jagen. Dat doen ze echter vooral als het weer minder gunstig is (regen, wind). Bij voorkeur jagen ze namelijk boven het water. En dan vlak boven het water. Ze jagen dan niet op insecten die boven het water vlíegen, maar die op het oppervlak liggen. De enige andere soort die dat kan is de meervleermuis.

Ze vliegen rondjes boven het water op een vaste hoogte van 15-20 cm. Daaraan zijn ze meteen van andere soorten te onderscheiden die ook wel boven het water vliegen, maar die een grillig patroon volgen. Als ze een prooi waarnemen vliegen ze er op af. Als ze er bijna zijn steken ze hun grote voeten in het water en schrapen de prooi van het water. Dan stijgen ze weer op. De prooi komt in de vlieghuid terecht en de vleermuis pakt hem daar met zijn bek uit om op te eten (in vlucht).

Om deze jachttechniek uit te kunnen voeren hebben ze dan ook wateren nodig die een relatief strak wateroppervlak hebben. Dat wil zeggen beschut, niet al te groot en met weinig drijvende planten.

Watervleermuis vliegt door de kelder waar hij later zal overwinteren.
Watervleermuis vliegt door de kelder waar hij later zal overwinteren. Fotograaf: Paul van Hoof

Fototips

Watervleermuizen zijn moeilijk te fotograferen. Technisch het makkelijkst is als ze in winterslaap zijn, in een kelder of mergelgroeve. Dan hangen ze namelijk stil. Echter, praktisch gezien is het lastig om op zo’n plek te komen en vanuit verstoringsoogpunt niet aan te raden om veel te doen.

Toegankelijker, maar moeilijker, is het fotograferen van vliegende of jagende watervleermuizen. Het is namelijk een van de weinige soorten die enigszins voorspelbaar vliegt, namelijk 2 dimensionaal op een vast hoogte boven het water, in plaats van willekeurig door de lucht.

Dat maakt het mogelijk om langs het water te posten om ze tijdens hun passage te fotograferen. Bedenk dat het langsvliegen erg snel gaat en dat je vrijwel geen licht hebt. Autofocus is dus geen optie. Stel vooraf scherp op een punt waar je de vleermuis verwacht. Maak niet te veel licht, want daar houden ze niet van. Dan komen ze niet dichtbij.

Leefomgeving

Wateren met (oud) bos in de omgeving.

Vindtijd

April-oktober

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Watervleermuizen hebben met name te lijden onder aantasting van verblijfplaatsen, in de vorm van oude bomen met holtes.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De overwintering vindt plaats in vochtige ruimtes. Door de hoge luchtvochtigheid slaat dauw neer op de vacht. Soms worden ze tijdens de winterslaap wakker en likken dan het vocht van hun vacht. Zo drogen ze niet uit.

8 reacties

  1. Interessant stuk en wat een prachtige en ongelooflijk knappe foto’s. Sommige spectaculair, die dauwvleer erg aandoenlijk… Ik zie op je mooie website dat we dezelfde roots hebben (Venray) 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

8 reacties

  1. Interessant stuk en wat een prachtige en ongelooflijk knappe foto’s. Sommige spectaculair, die dauwvleer erg aandoenlijk… Ik zie op je mooie website dat we dezelfde roots hebben (Venray) 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: