Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wilde narcis

Wie kent ze niet, de gele narcissen in de tuincentrum of als potplant in de supermarkt. Je zou bijna denken dat alle gele narcissen die buiten groeien uit het tuincentrum komen. Maar er zijn ook nog échte wilde narcissen, en niet van die saaie met bloemen die helemaal geel zijn. Nee, de echte narcis is tweekleurig!
Wilde narcis
Eén narcis steekt er boven uit... Fotograaf: Nico van Kappel

narcDe narcissen die je koopt zijn soorten uit verschillende Zuid-Europese landen, ze verwilderen ook wel eens. Maar zo herken je de inheemse narcis: de trompet (corona) zelf is geel maar de rok eromheen (bloemdekslippen) is lichtgeel.

De wilde narcis voelt zich thuis in graslanden en bergweiden. In Nederland is hij zeldzaam en komt hij nog plaatselijk algemeen voor in Zuid Limburg, de kop van Overijssel en langs de binnenduinrand. Verder is het verder vooral een stinzenplant, en dus het meest te vinden op landgoederen en buitenplaatsen.

Wilde narcissen worden tot wel 50 cm hoog en met bloemen tot 5 cm lang zijn dit meer dan alleen macro onderwerpen. Wilde narcissen bloeien vroeg in het jaar en geven kleur aan de weilanden en bossen waar ze groeien. Ze zijn groot, lekker fel gekleurd en geven het startsein voor een kleurrijk plantenseizoen.

Wilde narcissen tegen de blauwe lucht. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Door de narcissen vanaf een laag standpunt met een telelens en met een laag f-getal (meer dan 100mm) te fotograferen komen de planten goed los van de omgeving.
  • Met een macrolens kan je abstracte beelden maken van de bloemen.
  • De felgekleurde planten zijn echte blikvangers in het landschap. Om de planten en tegelijk ook het leefgebied scherp af te beelden kan je een groothoeklens gebruiken met een klein diafragma (hoog f-getal). Om de planten verder in het zonnetje te zetten is een beetje invulflits een mooi hulpmiddel.
  • Omdat de planten zo groot zijn kan je ze goed van onderaf fotograferen tegen de blauwe lucht. De kleuren geel en blauw staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en zorgen dus voor een klassiek contrast.

    Wilde narcis abstract met spiegeling in water. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Beekdalgraslanden, bergweiden, binnenduinrand, landgoederen, buitenplaatsen.

Vindtijd

Eind februari – maart.

Bescherming

Zeldzame soort.

Kwetsbaarheid

Wilde narcissen zijn kwetsbaar, let op dat je de planten niet beschadigd of de planten en dieren eromheen niet verstoort.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De wilde narcis is onze enige echte wilde narcis, het is daarom bijzonder dat pseudonarcissus in het Latijns valse of geen echte narcis betekent….

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: