Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zeekoeten, de pinguïns van het noorden

Een zeekoet die rechtop staat… het lijkt wel een pinguïn! Er zijn meer overeenkomsten tussen beide vogels. Ze houden allebei van zwart-witte veren, koud water en gezelligheid. Een belangrijk verschil is dat de zeekoet echte veren heeft en goed kan vliegen. Pinguïns vind je alleen rond de zuidpool en zeekoeten moet je zoeken in het noorden. Aan onze Noordzeekust kun je ze regelmatig treffen tijdens de trek, buiten het broedseizoen.
zeekoet
Polonaise! Zeekoeten broeden op steile rotsen zoals in Helgoland. Daar kun je in broedtijd hun gedrag goed bestuderen. Fotograaf: Henny van Egdom

Zeekoeten zijn broedvogels van rotskusten. Daar broeden ze soms wel met duizenden bij elkaar in kolonies op steile kliffen. Ze maken geen nest maar leggen één ei dat ze tussen hun poten uitbroeden. De uitgekomen jongen blijven zo’n drie weken op de klif zitten en daarna springen ze de hoge rotsen af, het water in. Vaak met honderden kuikens tegelijk. Ze kunnen dan nog niet vliegen en de ouders verzorgen hen nog enkele weken tot ze zelfstandig zijn.

Als de jongen zelfstandig zijn, trekken de vogels weg uit de broedkolonies. Zeekoeten zijn geweldige duikers en ze jagen op allerlei diertjes in het zeewater, zoals vissen en kreeftjes. De kou van de noordelijke zeeën deert hen niet.

Wat later in het jaar, in herfst en winter zijn zeekoeten ook aan onze kusten regelmatig te zien. Dan is hun zomerkleed inmiddels ingewisseld voor een winterkleed. De zwarte kopjes zijn nu zwartwit getekend.

Zeekoeten zie je voornamelijk in groepjes vliegen langs onze kust. Soms vind je ze zittend op het strand of dobberend in de branding of in een haven. Dan is het meestal niet zo goed gesteld. Het zijn voornamelijk gewonde of zieke dieren en olieslachtoffers die bij ons aan land komen en vaak sterven ze niet lang daarna.

zeekoet
Dankzij de rustige zee spiegelt de zeekoet mooi in het water. Zie de ‘making of’ op een andere foto. Fotograaf: Daan Schoonhoven

De zeekoet behoort tot de familie van de alken. In deze groep kom je nog meer pinguïn-achtige zeevogels tegen. De meest aansprekende is wel de papegaaiduiker. Met zijn kleurige snavel en clowneske uiterlijk is het een geliefd foto-onderwerp waar veel vogelfotografen een reis naar het noorden voor over hebben.

Fototips

  • Zeekoeten kun je in ons land het best fotograferen tijdens de najaarstrek langs de Noordzeekust. Daar trekken ze vaak in groepjes langs.
  • Een stevig statief een een goede telelens zijn nodig om ze goed in beeld te krijgen.
  • Voor het fotograferen van vogels in hun broedkolonies zul je op reis moeten. Houdt rekening met de voorwaarden die gelden bij het bezoeken van deze gebieden, ze dienen ter bescherming van de dieren.
  • Er zijn ook georganiseerde reizen die je dicht bij de kolonies brengen om te fotograferen. Verzeker je ervan dat je in zee gaat met organisaties die de bescherming van de broedvogels serieus nemen.
  • Aan de kust kom je soms zieke of gewonde dieren tegen. Benader ze voorzichtig en voorkom dat ze moeten opvliegen.
  • Je hoeft niet altijd dichtbij een vogel te zijn voor een mooie foto. Gebruik de lijnen, vlakken en kleuren uit de omgeving voor je compositie.
zeekoet
De vogel hoeft niet altijd groot in beeld. Het lijnenspel doet hier het werk. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Broedt in kolonies op eilanden zoals Helgoland en Farn Islands of westelijke rotskusten van Engeland, IJsland en Noorwegen.

Vindtijd

Oktober – april langs de Noordzeekust

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Veel zeekoeten zijn kwetsbaar voor vervuiling van olie, palmolie of andere chemische stoffen. Ook visnetten in zee eisen veel slachtoffers.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Er is inmiddels een Natura 2000 gebied officieel aangewezen als beschermd natuurgebied voor zeevogels zoals de zeekoet. De Bruine Bank is een permanent overstroomde zandbank in de Noordzee, ongeveer 80 km ten westen van IJmuiden. Het is een belangrijk natuurgebied op zee voor meer dan 80 vogelsoorten, waaronder de noordse stormvogel, jan-van-gent, grote jager, zilvermeeuw, kleine en grote mantelmeeuw, drieteenmeeuw, zeekoet en alk. Het gebied is tevens een belangrijk paaigebied voor vissen en er leven bruinvissen. De Bruine Bank is ongeveer even groot als het IJsselmeer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: