Menu

Onderdeel van Pixfactory

Spinnen en spinnenwebben

 

 

De tijgerspin (ook wel wesp- of wespenspin genoemd) gefotografeerd in haar web met de lucht als achtergrond. De draden van het web zijn onzichtbaar.

Spinnen en spinnenwebben; de een griezelt ervan en de ander vindt spinnen juist fascinerend. Bij mijzelf is het een combinatie van griezelen en fascinatie.

In onze regio leven ongeveer 700 verschillende soorten spinnen. Hiervan is de kruisspin de meest voorkomende soort. Spinnen en spinnenwebben zijn er het gehele jaar, maar ze zijn het meest zichtbaar vanaf deze periode. Dit heeft er mee te maken dat de meeste spinnen nu volwassen worden en eitjes gaan leggen die vervolgens in het voorjaar uitkomen. Jonge spinnen zijn door hun formaat minder zichtbaar. Hiernaast moeten jonge spinnen door de groei regelmatig hun exoskelet afwerpen. Omdat ze op die momenten kwetsbaar zijn, houden ze zich een tijdje schuil. Voor de volgroeide spinnen is het nu paartijd en om deze reden laten ze zich in deze periode goed zien.

Spinnen vangen hun prooi op verschillende manieren. Zo zijn er spinnen die op hun prooi jagen of hun prooi bespringen. Hiernaast wordt er door ongeveer de helft van de spinnensoorten gebruik gemaakt van een spinnenweb.

Je hebt verschillende soorten, zoals:

  • Wielweb
  • Hangmatweb
  • Trechterweb
  • Kaardeweb
  • Matweb
  • Galgweb

Spinnenwebben zijn in deze periode van het jaar goed te zien omdat er regelmatig dauw is wat blijft hangen aan de spinnenwebben.

Enkele fotografietips

  • Als er (ochtend)dauw is, zijn spinnenwebben goed zichtbaar. De dauwdruppeltjes hechten zich dan aan de webben. Spinnenwebben zijn, vooral met tegenlicht, prachtig om te fotograferen. De dauwdruppeltjes lijken met tegenlicht op pareltjes.
  • Speel met het diafragma. Gebruik je een groot diafragma (klein f-getal) dan wordt de achtergrond mooi wazig.
  • Experimenteer eens met de vorm van het spinnenweb. Wil je zoveel mogelijk scherp, fotografeer dan recht van voren. Hiernaast is het mooi de patronen van het web vast te leggen door vanaf de zij-, onder- of bovenkant te fotograferen.
  • Het is handig, vooral als je wat langere sluitertijden nodig hebt, gebruik te maken van een statief.
  • Speel eens met verschillende standpunten. Houdt er daarbij wel rekening mee dat de ogen van de spin scherp blijven. Het mooiste is de spin op ooghoogte of iets van onderaf te fotograferen.

De komende tijd kun je nog volop genieten van spinnen en spinnenwebben. Treedt de vorst eenmaal in, dan gaan de meeste spinnen dood of zoeken ze een beschutte overwinteringsplek.

Wil je meer weten over de verschillende soorten spinnen kijk dan op de websites: Eis Nederland of Natuurpunt.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Wij hebben een wetering vlakbij met een brug erover. Tussen de stangen van de brug hangen in deze tijd van het jaar vreselijk veel spinnen in webben. In de tuin fotografeerde ik maandag een dikke kruisspin die een vlinder aan het inpakken was en woensdag bij de wetering was een tijgerspin een torretje of zo aan het inpakken. Daar had ik wel de neiging om in te grijpen (wat ik natuurlijk niet gedaan heb), omdat het slachtoffertje helemaal dik ingepakt was behalve de voorkant. Hij ging dan ook hevig te keer met de pootjes en het koppie. Maar goed, de tijgerspin moet natuurlijk ook eten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u