Menu

Onderdeel van Pixfactory

Stijn Dijkstra in Beeld

Stijn Dijkstra is 28 jaar en opgegroeid in een klein dorpje genaamd Leende. Wat begon als hobby, werd passie en momenteel runt hij zijn eigen bedrijf als zogenaamde influencer.
IJencrater Indonesia
Zelfportret. IJen Crater, Oost-Java. Fotograaf: Stijn Dijkstra

Wie is Stijn Dijkstra?

Stijn DijkstraSpelenderwijs

Dit alles begon zeer onschuldig, lekker buiten in de natuur. Als kind speelde hij dagenlang buiten; van hutten bouwen in het bos tot raften in de lokale sloot. Op zijn 17e begon hij met het vastleggen van zijn wandelingen door het bos om er spelenderwijs achter te komen dat zijn foto’s interessanter waren wanneer ze gemaakt waren tijdens zonsopgang. Jarenlange fotografie met zijn telefoon hielp hem te focussen op licht en compositie, waardoor hij de basis van fotografie leerde.

“Ik reis de wereld rond om de mooiste locaties vast te leggen en hier voeg ik mijn eigen dromerige, kunstzinnige stijl aan toe.”

Terug naar de basis

Een studie in de grote stad veranderde echter een hoop. Vroege boswandelingen maakten plaats voor vroege ritjes naar de andere kant van het land. Bossen werden verruild voor gebouwen en zijn fotografie kwam tot een eind… Na een half jaar studeren begon het echter weer te kriebelen en Stijn probeerde in de weekenden naar de bossen te gaan en deze in de avond naast zijn studie te bewerken.
De inspiratie die hij aanvankelijk uit de natuur haalde kreeg hij nu door het bewerken van beelden en zo ontstond een nieuwe stijl, waarbij foto’s heftig bewerkt werden. Van fotograaf werd hij digital artist. Zijn volgers namen toe en de dagen werden langer en donkerder. Na 3 jaar achter een desktop was het tijd om terug te gaan naar waar het allemaal begon. Hij kocht een ticket naar Azië; terug naar de natuur en slaagde er in een fijne balans te vinden tussen fotografie en bewerking.

Make-up

Voor veel natuurfotografen is onze natuur perfect zoals ze is. En dus volstaat het om haar gewoon op haar beste moment, in het mooiste licht op haar allermooist vast te leggen. Maar zoals een collegafotograaf al eens verklaarde: Photoshop is als het ware de make-up van de natuur. En het leuke is dat je die naar smaak kunt aanbrengen.
Natuurlijk is zij prachtig van zichzelf, maar je kunt haar sterke punten wat benadrukken, zodat ze nog beter tot haar recht komt. Inderdaad, zoals vrouwen hun lippen stiften of hun wimpers donkerder maken. En je kunt zelfs nog een stapje verder gaan. Een naturelle visagie kan immers perfect zijn voor een sollicitatiegesprek, terwijl smokey eyes meer geschikt zijn voor een avondje uit.

Beauty Blog

Maar voordat je denkt hier op een beauty blog te zijn beland; terug naar de natuur. Want het gaat nog steeds over fotografie, maar meer nog over… je eigen weg vinden. Stijn geeft met zijn persoonlijke manier van bewerken de vertrouwde wereld een net wat ander gezicht. En of je dit omarmt als een uiting van lef en eigenheid of toch liefst een wat natuurgetrouwere versie ziet…, dat is een kwestie van smaak. Geniet en verwonder!

Apparatuur

  • Sony A7III
  • Samyang 14mm 2.8
  • Samyang 35mm 1.4
  • Zeiss Batis 85mm 1.8
  • Sony 24-70mm 4.0
  • GoPro Hero 7 + GoPro Hero 6
  • Mavic pro
  • SIRUI T-2204XL CARBON TRAVELLER Tripod

Portfolio

‘Holy Tree’ – gefotografeerd in Oost-Java. Fotograaf: Stijn Dijkstra

“Mijn passie ligt bij het fotograferen tijdens zonsopgang en wat mij hier zo ontzettend bij aanspreekt is het feit dat je vaak geheel alleen bent, de wereld vaak nog slaapt en jij een ervaring opdoet die niemand op dat moment heeft. Natuurfotografie is voor mij de vervanging van yoga, het is voor mij de enige manier om echt tot mijzelf en tot rust te komen. Een ander aspect dat mij ontzettend inspireert is het wereldwijde probleem van plasticvervuiling en alle problematiek rondom de vervuiling van de aarde. Door mijn reizen zie ik jaarlijks veel verslechteringen plaatsvinden en ik probeer dit dan ook vaak vast te leggen en te delen met mijn doelgroep.”

Komodo manta
Freediving met mantas. Geschoten op de GoPro Hero 7. Fotograaf: Stijn Dijkstra
Plastic pollution
Links: foto van een schildpad met drijvend plastic ervoor. Rechts: digitaal kunstwerk ‘Plastic Whale’ . Fotograaf: Stijn Dijkstra

“Door mijn verleden als fotograaf heb ik ontzettend veel geleerd op verschillende vlakken. Ik ben begonnen als iPhone ‘hobby’ fotograaf, vervolgens ben ik full time als digital artist aan het werk geweest en heb het beste van partijen gecombineerd. Mijn liefde voor fotografie, gecombineerd met mijn passie voor kunstvormen gezamenlijk mijn stijl waarin ik dromerige en pixelperfecte foto’s kan creëren.”

Tirtagangga Bali
Tirtagangga Bali. Fotograaf: Stijn Dijkstra
Tampak Sewu Waterval, Indonesië
Tampak Sewu Waterval, Indonesië. Fotograaf: Stijn Dijkstra

“Niet heel lang geleden had ik het geluk gehad met mantas te mogen zwemmen. Mijn gehele leven heb ik hiervan gedroomd en door mijn werk is het dan eindelijk werkelijkheid geworden. Daarnaast hecht ik evenveel waarde aan iedere foto die ik maak omdat deze mij eraan herinneren dat zodra je iets wil bereiken in het leven je enkel hoeft door te zetten, ook wanneer mensen om je heen zeggen dat studie belangrijker is dan het volgen van je passie.”

Vlinders
Vlinders boven pad, Leenderstrijp. Fotograaf: Stijn Dijkstra
Gili Air
Gili Air. Fotograaf: Stijn Dijkstra

“Iets dat ik nog heel graag zou willen fotograferen is het noorderlicht! Ontzettend veel van mijn fotografie is geïnspireerd op het noorderlicht. Het doel met mijn werk is het creëren van dromerige en mysterieuze foto’s en het noorderlicht is van nature al dromerig en mysterieus. Dus dit staat zeer hoog op mijn lijstje!”

IJencrater Indonesia
Zelfportret. Ijen Crater, Oost-Java. Fotograaf: Stijn Dijkstra

“De zonsopgang inspireert me. Ik vind dit een ontzettend fijn moment van de dag, wetende dat de meeste mensen nog slapen. En vaak is het dan ook ontzettend mooi om te spelen met licht en mist.”

Tip(s) van Stijn:

  • Wees jezelf en de rest komt vanzelf. Ik zie ontzettend veel fotograferen die met zichzelf in de strijd zijn om wat ze anderen zien doen. Het probleem dat ik vaak voorbij zie komen is dat we ontzettend veel kijken naar wat anderen doen en hierdoor onze eigen sterke punten vergeten. Ik zie fotografie als verbeelding van mijn dromen en laat me door niets stoppen. Durf te dromen en doe er dan ook alles aan om deze werkelijkheid te laten worden!

Stijn Dijkstra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: