Menu

Onderdeel van Pixfactory

Terugblik op 2018… en door!

2018 was een geweldig en turbulent jaar. Ik weet het… We zeggen dit elk jaar en elk jaar is weer bijzonder. Maar toch is het waar. Als ik terugkijk, zijn er dingen gebeurd die ik niet verwacht had, maar ook dingen die ik graag had willen doen, maar niet aan toegekomen ben.
Heerlijk die serene ochtendlicht en grondmist. Hij is gemaakt in 2018 maar is eigenlijk tijdloos. Fotograaf: Peter Le Fevre

Door het jaar heen

Het jaar kenmerkt zich door een aantal terugkerende fenomenen zoals seizoensgebonden flora en fauna, maar ook door unieke gebeurtenissen. Elk jaar is het weer de ‘kunst’ om betere foto’s te maken van de waterjuffers, de boomkikkertjes en de burlende herten. En aan de beelden te zien lukt dat ook nog eens allemaal. We worden als natuurfotografen steeds creatiever en de beelden worden steeds mooier.

Hemelse verschijnselen

Het jaar 2018 beet ik de kop af met een aantal nachten in het veld en het maken van menige timelapse en startrails. In mei ervoeren we een prachtig natuurverschijnsel in de vorm van het noorderlicht op een van de donkerste plekken van Nederland; de kwelders van Schiermonnikoog. Maar zoveel geluk als ik had in mei moest ik dat ontgelden zo medio augustus. Overdag snel bewegende wolkenluchten en ’s nachts zoveel wolken dat het moeite kostte om überhaupt één ster te zien, laat staan een hele zwerm Perseïden. Of ik daar van baalde? Nee, niet echt. Ik was in goed gezelschap. En een stapje terugdoen was ook niet verkeerd. En wie heeft hem niet? De bloedmaan vergezeld door Mars? Ook ik ben het veld ingegaan om hem te fotograferen. Persoonlijk vind ik alles wat boven ons hangt toch al bijzonder intrigerend.

Bloedmaan op Schokkerhaven. Dit is wel typisch 2018. En Mars? Mars piept tussen de takken door. Fotograaf: Peter Le Fevre

Opzienbarende gebeurtenissen

En dan de OVP. Ontzettend Veel Paarden? Nee, maar wel de Oostvaardersplassen. Waarschijnlijk herinnert iedereen zich de perikelen omtrent dit natuurgebied nog. Emoties liepen enorm op. Mensen die eigen rechter speelden en vervolgens dachten goed te doen. Verbazing en onbegrip vierden hoogtij. Wie heeft er uiteindelijk gewonnen? Juist, niemand en de dieren het minst van allemaal.

2018 bleek ook het jaar van de wolf te zijn. Er zijn een aantal wolven gesignaleerd en het lijkt erop dat één van deze dieren zich gaat vestigen in Nederland. Het is dat Drs. P. dit niet meer kan meemaken, maar ik zou er niet raar van opkijken als hij een rectificatie zou uitbrengen van zijn lied ‘de Dodenrit’: “… de Veluwe is een mooi gebied, maar net iets te ver weg…”.

Prettig gestoord

Hoe doorgedraaid ben je als je in 12 uur tijd wil laten zien wat lichtvervuiling doet op verschillende plaatsen in Nederland? Samen met de Johan van der Wielen ruim 1000km door het land gereden om regelmatig beelden te maken voor zijn project over lichtvervuiling en er achter te komen wat we eigenlijk al lang weten: Nederland ‘slaapt’ niet meer, is niet meer donker te krijgen.

Gaaf dat je een fenomeen als het noorderlicht anno 2018 ook in Nederland kan fotograferen. Fotograaf: Peter Le Fevre

Evenementen

De vele evenementen als PixPerience, Lowlands Photo Festival e.d. werden nog steeds druk bezocht en gaven weer de nodige inspiratie. Naast de vele workshops die her en der werden gegeven, zat de techniek ook niet stil. Steeds geavanceerder materiaal kwam op de markt en iedereen kijkt halsreikend uit naar de reviews van de producten. Wordt 2019 de ommekeer en gaan we helemaal spiegelloos?

Bijzonder in 2018 was de opmars van flitsen in de natuur. Steeds meer fotografen bouwden hele mobiele studio’s in het veld om het licht naar hun hand te zetten. Ze werden bijgestaan door de vele hulpmiddelen die op de markt werden gebracht. Flits PixPerience werd druk bezocht en gaf de nodige inspiratie aan fotografen om er verder in te duiken.

Flitsen in de natuur is de NXT LVL van 2018. Deze Paddo’s eens in een ander licht gezet. Fotograaf: Peter Le Fevre

Overpeinzing…

Nu ik zo een en ander ‘op papier’ zet, merk ik dat er afgelopen jaar ongemerkt veel is gebeurd en ikzelf ook veel heb gedaan, veel heb ondersteund bij diverse evenementen, workshops e.d. Echter, als ik in mijn eigen archieven kijk naar wat ik nou eigenlijk voor ‘mijzelf’ heb gedaan, dan is dat bedroevend weinig. Maar dat wat ik gedaan heb, ben ik best trots op.

2019

Een heel nieuw jaar ligt voor ons. Aan goede voornemens doe ik niet meer. Komt toch niks van. Volgens mij kun je beter achteraf zeggen wat je allemaal bereikt hebt en daarmee pronken. Dan is de druk ook van de ketel. Maar dat is niet mijn ding. Zo makkelijk denken kan ik helaas niet.

Dus ga ik toch maar proberen méér mijn eigen weg te gaan en eigen projecten op te pakken. Minder te werken en meer tijd voor mijn gezin vrij te maken. Proberen meer te genieten van de dingen die ik leuk vind. Ach… mijzelf kennende zal ik deze column volgend jaar zo weer kunnen kopiëren, even de jaartallen aanpassen, wat recente gebeurtenissen van 2019 erin verwerken en … klaar.

Ik wens ieder een goed, gezond en vooral een fotografisch flitsend en creatief jaar!

Geef een reactie

2 reacties

 1. Niet veel reacties voor een wel heel herkenbaar verhaal… toevallig herken ik het ook inhoudelijk maar vooral herken ik dat 2018 in het teken stond van opdrachten en niet van eigen passie. Ik sluit mij gaarne aan bij het voornemen om daar in 2019 verandering in te brengen!

  1. Ola Johan

   Ik denk dat de mensen nog vol zitten van appelbollen en olieflappen.
   Toch is het herkenbaar en berusten we er blijkbaar in.
   Ik heb veel opdrachten afgestoten en ga dit jaar met eigen dingen aan de gang.

   Op het nieuwe jaar!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

 1. Niet veel reacties voor een wel heel herkenbaar verhaal… toevallig herken ik het ook inhoudelijk maar vooral herken ik dat 2018 in het teken stond van opdrachten en niet van eigen passie. Ik sluit mij gaarne aan bij het voornemen om daar in 2019 verandering in te brengen!

  1. Ola Johan

   Ik denk dat de mensen nog vol zitten van appelbollen en olieflappen.
   Toch is het herkenbaar en berusten we er blijkbaar in.
   Ik heb veel opdrachten afgestoten en ga dit jaar met eigen dingen aan de gang.

   Op het nieuwe jaar!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Peter le Fevre

Peter le Fevre

Peter zoekt het graag hogerop. In Nederland maar zeker ook in Scandinavië kan hij zich prima uitleven. Beeld en verhaal komen dan tot leven...

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: