Menu

Onderdeel van Pixfactory

Terugblik PiXperience 2019

PiXperience stond dit jaar in het teken van (on)begrensde mogelijkheden en kennisoverdracht.
Monarch Vlinders Jan van der Greef
Fotograaf: Jan van der Greef

PiXperience Unlimited en Academy

Fotografen deelden hun meest persoonlijke verhalen over grenzen; er snoeibikkelhard tegenaan lopen. Ze ontwijken, vermijden, ze juist opzoeken, ze overschrijden, ze respecteren of keihard negeren. Over vervagende grenzen en grenzen tussen je oren. Grenzen als beperking of juist als kracht. Zoveel fotografen, zoveel verhalen en hieronder een glimpje van een dag boordevol moois!

Theo Bosboom – Fotografie als ontdekkingsreis

Theo trapt af met een citaat van Andel Adams:

“You don’t make a photograph just with a camera. You bring to the act of photography all the pictures you have seen, the books you have read, the music you have heard, and the people you have loved.”

Oftewel… laat je niet beperken door de grenzen van je eigen medium, maar durf buiten dit boxje te denken. Zelf maakt Theo gebruik van talloze inspiratiebronnen voor zijn fotografie. Dat kan een schilderij zijn, een goed boek, een muziekstuk, maar ook praktische informatie, over getijden. Fotografie is voor hem een ontdekkingsreis waarin hij bewust uitdagingen en grenzen zoekt. Dat Nederland geen land is van de spectaculaire natuurverschijnselen zou je bijvoorbeeld als beperkingen kunnen zien, maar Theo ziet daarin juist een kans: Wij moeten hier harder werken, waardoor we gedwongen worden onze eigen creativiteit te benutten. En zo, besluit Theo, ‘heeft – om met een andere grootheid (Johan Cruijff) te spreken- ellek nadeel zijn voordeel’.

Theo Bosboom
Theo Bosboom – Fotografie als ontdekkingsreis. Fotograaf: Roeselien Raimond

Bart Siebelink – Ruimte voor fotografie in de hectiek van het leven

Ook voor wie Bart al (veel) vaker gezien heeft, is deze lezing een kans om eens kennis te maken met meer van Barts Binnenwereld; Fascinatie is volgens Bart de ‘creatieve benzine waardoor je goed observeert.’
Zijn eigen grote fascinatie was en is de natuur en het zou dan ook logisch zijn geweest dit tot beroep te maken, maar in zijn omgeving werd natuur niet gezien als iets waar je serieus je brood mee kon verdienen….

“Oké, dan word ik wel… kunstenaar!”

Om Barts zeer uitgebreide verhaal kort te maken; Bart reisde, studeerde, zocht, (ver)dwaalde en verhaalde…. Om uiteindelijk te worden wie hij moest zijn. En wat zijn beroep betreft; zelfs dat werd na wat flinke omzwervingen uiteindelijk volkomen helder; Bart werd gewoon fotograafvertellerfilosoofkunstenaardocent! En dat is fijn voor Bart, maar ook voor ons, want zo kunnen wij heden ten dage meeprofiteren van Barts struggles en de levensles dat het bouwen aan je binnenwereld fundamenteel is voor goede, authentieke fotografie. Kijk dus vooral niet zo naar anderen voor inspiratie, maar zoek in jezelf, want die binnenwereld, die heb je tenslotte altijd bij je!

Bart Siebelink
Bart Siebelink – Ruimte voor fotografie in de hectiek van het leven. Fotograaf: Roeselien Raimond

Jan van der Greef – Onbegrensd leven. De kracht van passie en verbeelding

De lezing van Bart eindigde met het woord ‘serendipiteit’ en vormde zo een prachtige aankondiging voor het verhaal van Jan. Want Jans’ (levens)reis lijkt een aaneensluiting van toevalligheden die achteraf stuk voor stuk fundamentele stukjes van de uiteindelijke puzzel blijken te zijn. Zo brengt een ongeplande en ongemakkelijke plaspauze hem een wonderbaarlijke ontmoeting met een heuse Shapeshifter vogel. Welke hem vervolgens met een fantastische show weer in contact brengt met iemand van de BBC die gespecialiseerd is in… paradijsvogels. En laat dat nu net zijn waar Jan naar op zoek is!
Jan vertelt hoe hier een vonkje ontstaat voor een geweldig avontuur en hoe beperkingen en tegenslagen onderweg me gemak dit vonkje hadden kunnen doven…
Want, zo wordt hem meermaals verteld, ‘de vogels die Jan zo graag wil zien zijn voor iemand die goed ter been is eigenlijk al nauwelijks bereikbaar, laat staan voor iemand in een rolstoel…‘ Hij moet het maar vergeten.
Maar Jan vergeet het niet en weet dit vonkje brandend te houden, tot het, na jaren sluimeren, plotseling weer aangewakkerd wordt door een berichtje via Facebook….
Wat volgt is een fantastische reis waarin hij, samen met zijn vrouw Jetske bewijst dat het schijnbaar onmogelijke prima mogelijk is en dat grenzen vaak slechts in je hoofd bestaan. De zaal hangt aan Jans lippen als hij vertelt over het boek uit zijn jeugd dat onbewust zijn toekomst al grotendeels bepaald had. Over zijn zoektocht naar de prachtige Quetzal en hoe deze vogel al jaren voordat hij zijn vrouw ontmoette hun levens verbond.
En hoe de zware zoektocht hen een cadeau bracht dat zo bijzonder was, dat je het bijna niet zou kunnen geloven als het niet gewoon echt zo was! Kortom, een verhaal dat zo bijzonder is dat je er een bóek over zou kunnen schrijven. En laat dat nu precies zijn wat Jan gedaan heeft! (Onbegrensd Leven)

Jan van der Greef
Jan van der Greef – Onbegrensd leven. De kracht van passie en verbeelding. Fotograaf: Roeselien Raimond

Leon Baas – Onzekerheid als kracht

Presentaties van Leon…. Ik ben er vaak bij geweest en wie er ook tegenover gepland staat; voor mij is het geen keuze: Leon it is en altijd weer is het genieten. Dit keer vertelde Leon over onzekerheid als kracht. En hoe hij dit eigenlijk helemaal niet altijd als kracht ervaart , maar er ook wel door gehinderd wordt….

Het kan altijd beter…

En wat dat ‘beter’ betreft… dat is wel gelukt! Leon vond zijn eigen fotografie uit, maakt zelfs een eigen lens waarvan Canon zei dat hij; met de wetten van de fotografie’ spotte. Hij ontdekte een verschijnsel waar biologen nog steeds hun hoofd over breken. En nog steeds, vele vele jaren later… is er in de verste verte geen tweede Leon te bekennen…. Need I say more?
Dus, Leon, je bescheidenheid siert je, maar wat flinke arrogantie zou meer op zijn plaats zijn.;)

En de boodschap van Leon:

We hebben decennia lang genomen van de natuur, laten we eens wat terug doen! Stel… dat we bijvoorbeeld allemaal 1 zonnebloem planten. We zijn met 400.000 natuurfotografen. Kun je lachen!

Leon Baas
Leon Baas – Onzekerheid als kracht. Fotograaf: Roeselien Raimond

Bob Luijks – Geen tijd, toch top natuurfoto’s

Bob is eindredacteur van Natuurfotografie Magazine, de afgelopen maanden heeft hij in eenzame opsluiting doorgebracht omdat er een boek gemaakt moest worden en dan was er ook nog ergens een presentatie… En mocht je nu een beeld krijgen van een wereldvreemde kluizenaar, dan heb je het mis. Bob heeft ook nog een vrouw, een dochter, een leven…
Hoe dóet hij dat dan?! – tussen de bedrijven door – ook nog mooie foto’s maken? Bob deelt zijn geheimen op het gebied van timemanagement. Over hoe discipline en doorzettingsvermogen key zijn. Hoe je door niet te kijken wat er niet kan, maar hoe het dan wel kan je opties vergroot. Hoe je je local patch moet koesteren, omdat deze altijd trouw ligt te wachten op het moment dat je geen tijd maar wel mooi licht hebt. En hoe je door schoonfamilie en fotografie te combineren perfect het nuttige met het aangename kunt verenigen. Oftewel: verruim je mogelijkheden door je te beperken.

Bob Luijks
Bob Luijks – Geen tijd, toch top natuurfoto’s. Fotograaf: Roeselien Raimond

Marijn Heuts – Hoe maak je de perfecte print

Marijn deed een dappere poging tijdens de Cup-a-Soup-dip in 25 minuten kleurmanagement, soft proofen, verscherpen en een paar rekensommen te behandelen. Alles om er voor te zorgen dat de foto op je scherm ook resulteert in een afdruk die qua helderheid, kleuren en scherpte recht doet aan al het harde werk dat jij in je foto hebt gestoken. Conclusie van deze praktisch-theoretische lezing is dat een perfecte print veel meer is dan een glas Heineken, en dat Apple apparatuur ook niet onfeilbaar is. Omdat het zelfs Marijn, ondanks veel goede wil, niet lukte om de tijdgrenzen op te rekken en er dus niet in slaagde zijn weken aan kennis allemaal een klein uurtje te proppen, is Marijn zo vriendelijk geweest zijn instructievideo over het onderwerp verscherpen voor print op zijn Vimeo-kanaal te plaatsen.

Presentatie Marijn Heuts
Marijn Heuts – Hoe maak je de perfecte print. Fotograaf: Roeselien Raimond

Laura Vink – Zand en succes: een persoonlijke zoektocht op de Loonse en Drunense Duinen

Laura wint de Marius van der Sandtbeurs, wat haar een prachtige kans biedt, maar ook een beperking: haar eigen onzekerheid. Letterlijk tandenknarsend worstelt ze zich door zand, kou en wind. Ze verliest een lens, maar hervindt zichzelf. Laura besluit met een fikse storm het zand op te zoeken en laat daar ook haar beperkingen wegwaaien. En dan… als dat eeuwige moeten met het laatste korreltjes stuifzand is verdwenen, hervindt ze haar fotoplezier en komt tot de conclusie dat dat is waar het om gaat. En dat met het plezier die goede beelden vanzelf wel komen…!

Laura Vink
Laura Vink – Zand en succes: een persoonlijke zoektocht op de Loonse en Drunense Duinen. Fotograaf: Roeselien Raimond

Chris Stenger – Grensoverschrijdende fotografie

Chris Stenger, reis- en natuurfotograaf, neemt ons tijdens zijn presentatie over grensoverschrijdende fotografie (met verschillende audiovisuals) in drie kwartier mee op wereldreis.

“Ik heb eigenlijk geen flauw idee meer waarom ik een halve eeuw geleden ben begonnen met fotograferen.”

Later vertelt hij: ”Het helemaal alleen zijn, in een magisch landschap, dat zijn de momenten dat ik me geïnspireerd voel. Het simpel genieten van wat ik zie en van het moment.” Voor zijn werk bij Shell reisde hij regelmatig naar het buitenland en kwam daardoor op plekken waar je als natuurfotograaf niet komt. Met zijn foto’s wil hij een verhaal vertellen: voor hem is het te begrensd om alleen de natuur te fotograferen. Daarom maakt hij ook vaak portretten. “Mensen vormen een onderdeel van het totale verhaal en ik wil juist ook die interactie tussen en mens en natuur vastleggen”. (tekst: Nanda Bussers)

Chris Stenger
Chris Stenger – Grensoverschrijdende fotografie. Fotograaf: Dayenne van Peperstraten

Groene Camera uitreiking

De Groene Camera prijsuitreiking was weer als vanouds spannend. Veel mooi en verrassend beeld en de hele uitslag kun je hier bekijken.

Groene Camera Wedstrijd 2019
Winnaars Groene Camera Wedstrijd 2019. Fotograaf: Roeselien Raimond
De groene cameras wachten op de winnaars
De Groene Cameras wachten op de winnaars. Fotograaf: Jaap Schelvis
Alle finalisten van de Groene Camera. Fotograaf: Jaap Schelvis

Boekpresentatie -De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland

Na heel lang en heel hard werken kon vol trots het nieuwste boek gepresenteerd worden: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland

Tenslotte….

Helaas helaas laat het programma niet toe om op alle lezingen aanwezig zijn, maar uiteraard ook alle andere sprekers (Judith Borremans, Johannes Klapwijk, Ed Michels, Dion van den Boom, Martin van Lokven, Marcel Klootwijk, Yvonne van der Meij, Nico van Kappel, Thijs Glastra, Daniel Laan & Johan van der Wielen.) bedankt voor jullie mooie bijdrage.

En… last but not least, Daan & organisatie… hartelijk bedankt voor weer een geweldig georganiseerde en vooral zeer inspirerende PiXperience!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: