Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tinkin lang fur tammie norries – Hoe overleef je een jaar zonder tammie norries?

In 2016 bezocht ik voor de eerste keer de Shetland eilanden tijdens een fotografiereis. Shetland stond al heel lang erg hoog op mijn lijstje. Deels geïnspireerd door de fraaie beschrijvingen in de detectivereeks van Ann Cleeves, later verfilmd door de BBC en deels door mijn voorliefde voor de Britse eilanden in het algemeen, ingegeven door Britse voorouders. Hierdoor had ik een romantisch beeld van Shetland voor mezelf gecreëerd van ruige kusten, afgelegen dorpen, weinig mensen en heel veel natuur. Mijn eerste ontmoeting met Shetland overtrof dat allemaal. Na die eerste reis nam ik me voor om elk jaar minimaal één keer Shetland te bezoeken. Dat gebeurde ook, tot Corona zijn intrede deed.
De landing wordt ingezet. De ruige zee vormt een mooie achtergrond. Fotograaf: Renate van den Boom
Papegaaiduiker of tammie norrie in het laatste licht van de ondergaande zon. Fotograaf: Renate van den Boom

De vogels van Shetland

Ik werd niet alleen verliefd op het landschap van Shetland, de ontzettend gastvrije mensen daar en het prachtige licht, maar vooral ook op de vogels. Nu zijn het allerminst vogels die alleen op Shetland voorkomen. Bijna alle vogels kun je ook elders ter wereld waarnemen en prachtig fotograferen. Maar voor mij horen ze bij Shetland. Ook door de namen die ze daar hebben gekregen. Shetland heeft een eigen dialect of taal. Een combinatie van oud Schots met sterke invloeden uit het Noors. De namen die de vogels in Shetland hebben gekregen, maken ze voor mij echte Shetland vogels. En tjee, wat mis ik ze!

Een tammie norrie op het eiland Noss. Fotograaf: Renatie van den Boom

Geen tammie norries

Net als zoveel mensen moest ik vanwege het Coronavirus mijn geplande Shetlandreis in mei annuleren. Een luxeprobleem, uiteraard. Gelukkig bleven mijn directe omgeving en ikzelf gezond, dus zoveel heb ik niet te klagen. Maar toen opeens tot me doordrong dat ik dit jaar geen papegaaiduikers op Shetland ging zien, moest ik tot echt even slikken. Papegaaiduikers heten tammie norries op Shetland. Ze zijn maar enkele maanden aan land, van april tot half augustus ongeveer. Ze broeden op verschillende plaatsen in Shetland en zijn door de uitgestrektheid en rust vaak goed te bekijken en te fotograferen. Neem daarbij dat het licht in Shetland vaak ontzettend mooi en wisselend is, je in een schitterende omgeving bent en je hebt de perfecte ingrediënten voor de natuurfotograaf.

Simmer dim, de schemering van de midzomernacht. Fotograaf: Renate van den Boom

Simmer dim

In de zomer heb je in Shetland meer dan 19 uur daglicht. De lange schemer staat daar bekend als simmer dim, midzomernacht. Dat levert weer andere fotografische mogelijkheden op, vooral voor landschapsfotografen. Maar de tammie norries zijn tot laat op de avond met de mooie ondergaande zon te fotograferen. Als de zon tenminste schijnt, natuurlijk. Het weer in Shetland is onvoorspelbaar en steeds wisselend. Daardoor kun je prachtig licht hebben, maar ook zo maar in de dichte mist zitten. Weg simmer dim.

Tammie norrie in de mist, gefotografeerd bij Sumburgh, een van de meest toegankelijke plekken op Shetland voor het fotograferen van de papegaaiduikers. Fotograaf: Renate van den Boom

Hoe overleef ik een jaar zonder tammie norries?

Terug naar de vogels. Geen tammie norries dus, dit jaar. En ook geen tirricks (noordse sterns en visdiefjes), bonxies (grote jagers), tysties (zwarte zeekoeten), dunters (eiders), maalies (noordse stormvogels), solans (jan-van-genten), swaabies (grote mantelmeeuwen) en peerie swaabies (je raadt het al, kleine mantelmeeuwen). Hoe kom ik dit jaar door?

Natuurlijk zijn deze vogels ook elders te zien. Op moment van schrijven van deze column, lijken reizen naar het Verenigd Koninkrijk over enkele dagen weer mogelijk te zijn. Maar vakantie heb ik niet op korte termijn. Wellicht is Bempton Cliffs, aan de oostkust van Engeland, voor een paar dagen nog een optie. Genoeg jan-van-genten, zeekoeten, alken en papegaaiduikers. Maar toch, het zijn geen tammie norries.

Je kunt me in elk willekeurig vogelgebied in Engeland, Schotland of Wales (en dat zijn er heel veel!) neerzetten en ik zal me de hele dag met verrekijker en camera vermaken. Wat maakt de papegaaiduikers in Shetland nu anders dan de papegaaiduikers in andere gebieden? Ik kan het niet uitleggen, althans niet op een rationele manier. De vogels zijn niet anders, zien er niet anders uit en behoren, voor zover ik weet, ook niet tot een andere familie. Maar de omgeving, de sfeer die ik ervaar als ik daar ben, maken ze voor mij zo bijzonder. Uren heb ik op de winderige kliffen daar doorgebracht. Ik voelde me één met de omgeving, met de vogels, met de natuur. Bijzondere tammie norries.

Maximaal genieten van de simmer dim en tammie norries. Fotograaf: Renate van den Boom

Gelukkig is Nederland ook mooi

Noodgedwongen bracht ik de vakantie in mei in Nederland door. Ook geen straf natuurlijk. Op een vroege ochtend wandelde ik in Nationaal Park Veluwezoom. Het was een mooie dag. Ik wandelde naar mijn favoriete bankje en liet de prachtige zonsopkomst over me heen komen. Met een kop thee dacht ik nog een keer aan de tammie norries en aan Shetland. Shetland zie ik hopelijk in oktober weer, maar dan zonder tammie norries.

Tinkin lang fur tammie norries – ik mis de papegaaiduikers. Maar volgend jaar zie ik ze vast weer!

Blijf gezond en geniet van de mooie momenten. Veel fotografie plezier deze zomer!

Gelukkig is Nederland ook mooi! Een favoriet plekje op Veluwezoom. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

8 reacties

 1. Dag Renate,
  Ik deel je liefde voor Shetland en je tammie norries. Zelden zulke vrolijke vogels gezien. Ook op IJsland en Orkney ben ik ze tegengekomen. Prachtige foto’s, zowel van de vogels als het landschap.
  Hopelijk kunnen we volgend jaar weer naar Schotland, jij naar Shetland en ik naar Mull en Islay.
  Groet,

  1. Hoi Bartho!

   Dank je wel voor je reactie! Wat leuk dat je ook die kant op reist. Mull is ook prachtig. Ik hoop dat je snel weer die kant op kunt.

   Groetjes,
   Renate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 reacties

 1. Dag Renate,
  Ik deel je liefde voor Shetland en je tammie norries. Zelden zulke vrolijke vogels gezien. Ook op IJsland en Orkney ben ik ze tegengekomen. Prachtige foto’s, zowel van de vogels als het landschap.
  Hopelijk kunnen we volgend jaar weer naar Schotland, jij naar Shetland en ik naar Mull en Islay.
  Groet,

  1. Hoi Bartho!

   Dank je wel voor je reactie! Wat leuk dat je ook die kant op reist. Mull is ook prachtig. Ik hoop dat je snel weer die kant op kunt.

   Groetjes,
   Renate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: