Menu

Onderdeel van Pixfactory

7 tips om vliegende vogels te fotograferen

Met de meeste camera’s en telelenzen is het mogelijk om een goede foto van vliegende vogels te maken, maar met de tips in dit artikel vergroot je je kansen.

Zeearend; White-tailed eagle; Haliaeetus albicilla ondersteunt het artikel ‘ 7 tips om vliegende vogels te fotograferen’. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Zeven tips om vliegende vogels te fotograferen

  1. Een korte sluitertijd heeft de voorkeur boven een kleiner diafragma. Sluitertijden korter dan 1/2000 sec. zijn vaak nodig om de beweging van de vogel te bevriezen. Bedenk wel dat foto’s waar nog beweging in de vleugelpunten zichtbaar is vaak een levendiger beeld geven dan een compleet bevroren actie.
  2. Het gebruik van een teleconverter vertraagt het focussen, dus als het niet nodig is kun je die beter niet gebruiken. Bovendien kun je een vliegende vogel makkelijker volgen en in beeld houden met minder millimeters.
  3. Continue autofocus geeft meestal de beste resultaten, maar als je bedreven bent in handmatig scherpstellen is dit ook een goede optie.
  4. Veel beelden per seconde geeft de grootste kans op een geslaagde foto. Het is verstandig om in zogenaamde bursts (reeksopnamen) te fotograferen, maar wel af en toe de vinger van de ontspanknop te halen. Zo leg je veel houdingen van de vogel vast en heeft de camera voldoende gelegenheid de geheugenbuffer naar de geheugenkaart weg te schrijven. Het is bijzonder vervelend als op het mooiste moment de buffer vol zit!
  5. Met een snelle camera en een snelle lens/snelle autofocus zijn je kansen groter.
  6. Afhankelijk van de situatie kunnen je kansen groter worden als je vanuit de hand fotografeert, je kunt dan beter anticiperen.
  7. Oefening baart kunst. Dit geldt zeker voor vluchtfoto’s. Leer van je fouten en oefen met makkelijke objecten zoals ganzen.

 

Geef een reactie

5 reacties

  1. Dank je wel voor de duidelijke uitleg. En voor de leuke webinars.
    Ik heb er heel veel van geleerd.
    Ik kom vaak in de dierentuin bij ons in de buurt.
    En daar zijn veel wilde vogels. Ook de kwak en aalscholvers en
    de reiger.
    Ook heb ik mijn local pad door jullie leren kennen
    Ik ben pas laat gaan fotograferen, maar het is een fantastische
    hobby als je met pensioen bent.

  2. Bedankt voor je reactie Peter Roques. Het is een superkort artikeltje, dus sowieso niet compleet. Wellicht moet ik er een keer een langer artikel van maken, want gezien het aantal views van deze post leeft dit onderwerp.

    Jij doelt op zone-AF? Dat je dus niet 1 AF-punt selecteert, maar meerdere tegelijk. Dat is inderdaad een optie, hoewel het centrale scherpstelpunt meestal het meest accurate en ‘sterke’ AF-punt en als het lukt om de vogel in beeld te houden je meer controle hebt over de exacte plek van scherpstelling.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u