Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor landschappen met water!

Tijdens PiXperience WOWscapes online geeft Sven Broeckx een presentatie met als thema: "Ongeplande plaatjes in perfectie". Plannen is essentieel als je spectaculaire landschapsfoto's wilt maken. Maar een beetje landschapsfotograaf weet dat de praktijk weerbarstig is en dat het weer en de omstandigheden zich lastig laten plannen. En als ook je back-up plan in duigen valt, wat dan...?
Foto 5. Fotograaf: Sven Broeckx

Dit artikel is geschreven door Sven Broeckx.

Sluitertijd

Voor voldoende details in het water kies je best voor een sluitertijd tussen 1/10 van een seconde en 1 seconde. Hoe sneller het water stroomt, hoe korter je de sluitertijd best neemt. Kijk tijdens het fotograferen goed na of er genoeg detail aanwezig is in het water. Het zou jammer zijn om bij thuiskomst te zien dat er vlakken zonder detail in beeld zitten.

Foto 1 met een sluitertijd van 0.6 sec. Fotograaf: Sven Broeckx

Ben je fan van lange sluitertijden waar in het water geen tot weinig details zitten. Maak toch die 1e foto waar de details wel zichtbaar zijn. Misschien verander je van mening in de loop van de jaren. Dan heb je toch mooi dat beeld!

Foto 2 met een sluitertijd van 1/10 sec. Fotograaf: Sven Broeckx

Douchemuts

Als je mooie details wilt zien in het water zit je meestal met je camera vlak boven het water. Door gebruik te maken van een doorzichtige douchemuts kan je je compositie goed zetten zonder dat je camera en lens nat worden. Je trekt de douchemuts eraf vlak voor je de foto maakt om zo weinig mogelijk waterdruppels op de lens te hebben. Hou reinigingsdoekjes bij de hand.

Waadpak

Wil je mooie lijnen in je voorgrond. Dan zal je hoogst waarschijnlijk in de rivier of de golven moeten gaan staan. Door een waadpak aan te doen hoef je niet te vrezen dat er toch eens water in je laarzen komt. Dit heeft zeker bij strandfotografie enorme voordelen. Als er dan een golf aan komt die iets hoger is hoef je niet weg te lopen. Het zijn zelfs die golven die meestal voor prachtige lijnen zorgen in je voorgrond. Neem uiteraard niet te veel risico…

Mooie lijnen. Fotograaf: Sven Broeckx

Terugtrekkende golf

De mooiste lijnen krijg je over het algemeen als de golf terug trekt. Je wacht dus best met drukken tot je het water ziet terug lopen richting zee, wacht tot het water terug voldoende snelheid heeft.

Terugtrekkende golf. Fotograaf: Sven Broeckx

Tegen de regen in fotograferen

Heeft niet echt iets te maken met waterlandschappen. Maar deze tip wil ik toch graag meegeven. Als je tegen de regen in fotografeert, probeer dan met een zo groot mogelijke diafragmaopening te fotograferen (F2.8 of F4). De reden is simpel, die fijne regendruppeltjes op je lens zie je niet op deze manier. Uiteraard probeer je wel te fotograferen met zo weinig mogelijk druppels op de lens…

Tegen de regen in fotograferen. Fotograaf: Sven Broeckx

Details in water

Als de weersomstandigheden niet mee zitten en je kan het beeld niet maken dat je voor ogen hebt door bijvoorbeeld een saaie zonsondergang zonder wolken. Probeer dan eens detailfoto’s te maken van water.

Detailfoto van water. Fotograaf: Sven Broeckx

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: