Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tutorial vogelfotografie deel 1: keuze onderwerp

Als vogelfotograaf wil je niets liever dan vogels fotograferen. In deze driedelige tutorialreeks neem ik je mee in drie belangrijke aspecten: de keuze van je onderwerp, projectmatig werken en de selectie van beelden. We beginnen bij het begin: welke vogel wil jij voor je lens krijgen? Pak je wat je pakken kunt, of ga je gericht op zoek? Kortom, wat is de keuze van je onderwerp. Volgende week gaan we het meer projectmatig aanpakken en in het laatste deel selecteren we de goede beelden.
Hoe kom je op de keuze van je onderwerp bij vogelfotografie?
Hoe kom je op de keuze van je onderwerp bij vogelfotografie? Fotograaf: Chris van Rijswijk

Beter goed gejat…

Als je als vogelfotograaf actief bent op Facebook en Instagram (en wie is dat niet?), dan weet je binnen no-time wanneer er pestvogels in het land zijn. En niets is zo makkelijk om vervolgens op websites als waarneming.nl of dutchbirding.nl te achterhalen waar ze precies verblijven. De volgende ochtend stel je het juiste adres in je navigator en rijd je vervolgens naar de ‘place to be’.

Pestvogels fotograferen. Aansluiten bij de rest.
Pestvogels fotograferen. Aansluiten bij de rest. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Het nadeel is dat je vermoedelijk niet tot echt originele foto’s zult komen, omdat niet alleen jij, maar heel veel andere fotografen dit onderwerp hebben gekozen. Ook de natuurbeleving zal niet heel hoog zijn. Stoor je je daar niet aan, dan kan het o zo gezellig zijn om samen met een aantal ‘zielsverwanten’ je foto’s maken. Je kunt ondertussen een meer ervaren vogelfotograaf om tips vragen en je netwerk uitbreiden. Niets mis mee!

Zelf op zoek gaan

Waar de ene fotograaf er voor kiest naar een gemelde vogel te gaan, kiest een ander er voor een eigen onderwerp te zoeken. Dat zal in de praktijk niet altijd meevallen, maar de voldoening zal groot zijn als het lukt. De aanhouder wint! Ook is de kans groter dat je tot foto’s komt die een meer uniek karakter hebben. Stel, je kiest ervoor een eigen foto-onderwerp te gaan fotograferen, waar doe je dat? Simpel, bij jou om de hoek! Ook al woon je in hartje Rotterdam, bij iedereen zijn op fietsafstand voldoende plekken te vinden waar je vogels kunt fotograferen. Dat kan in de polder in de buurt zijn, het lokale stadsparkje of wellicht het treinstation. Jasper Doest bijvoorbeeld heeft een prijswinnende serie foto’s gemaakt op het treinstation van Rotterdam. Weet dat vogels in de stad vaak tammer zijn dan vogels die je op het platteland of in een natuurgebied zult treffen. Ze zijn immers gewend aan mensen.

Cettis zanger, een eigen projectje.
Cettis zanger, een eigen projectje. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Wat ben jij voor fotograaf? Haal jij je fotografieplekken van internet, of ga je liever zelf aan de slag? Of maak je er een gezonde combinatie van?

Meer smaken

Maar er zijn meer smaken. Zo zijn er fotografen die hun geluk zoeken in vogelfotografiehutten die heden ten dage ruim worden aangeboden. Weer een ander gaat mee met een vogelreis. Of men legt zich toe op het fotograferen van één bepaald gebied. Hieronder worden deze mogelijkheden verder toegelicht.

Vogelfotografiehut

Relatief nieuw zijn de vele hutten die je kunt boeken en van waaruit je vogels kunt fotograferen. Het aanbod in binnen- en buitenland is inmiddels enorm. Voor veel mensen is dit een unieke kans. Denk aan soorten als havik, visarend en bos(zang)vogels die voor de meeste vogelfotografen lastig te vinden zijn. Laat staan te fotograferen. Een vogelfotografiehut boeken is dan een uitkomst. Ook hiervoor geldt dat echt unieke foto’s maken waarschijnlijk niet al te makkelijk gaat worden. Bij veel foto’s is de setting min of meer dezelfde.

Badderende gaai gemaakt vanuit een vogelfotografiehut met een zelf meegenomen achtergrond (rode herfstbladeren).
Badderende gaai gemaakt vanuit een vogelfotografiehut met een zelf meegenomen achtergrond (rode herfstbladeren). Fotograaf: Chris van Rijswijk

Vogelfotografiereis

Een andere optie is een vogelfotografiereis boeken bij een daarvoor gespecialiseerd reisbureau. Vaak staan deze reizen onder begeleiding van een ervaren vogelfotograaf. Die reisleider zal gedurende de reis veel bruikbare tips geven. Een lokale gids die alle gewenste vogels weet te vinden, maakt het feest compleet. Je hoeft zo het wiel niet zelf uit te vinden.

Een ivoormeeuw op Spitsbergen met reisgenoten.
Een ivoormeeuw op Spitsbergen met reisgenoten. Fotograaf: Chris van Rijswijk

In één specifiek gebied fotograferen

Heb jij geen zin om te reizen en wil je liever veel tijd in het gebied om de hoek spenderen? Groot gelijk! Omdat het dichtbij is, kun je dit plekkie waarschijnlijk vaak bezoeken en leer je het kennen als je broekzak. En omdat je het zo goed kent, weet je na een tijdje waar en wanneer je bepaalde vogels kunt verwachten. En hoe vaker je ergens bent, hoe meer tijd je in een onderwerp stopt, hoe groter de kans dat je een goede foto maakt.

Mijn ‘eigen stekkie’.
Mijn ‘eigen stekkie’. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Conclusie

Denk na over wat je wilt fotograferen. En waar. Volg niet blind de massa. Daar is ‘an sich’ niets mis mee en kan ook leerzaam en gezellig zijn, maar in de praktijk zal een eigen aanpak leiden tot originele foto’s. Fotohutten en fotoreizen kunnen onderwerpen opleveren die je zelf niet zo snel zult vinden. Maar realiseer je dat jij de keizer van jouw ‘local patch’ kunt worden, omdat niemand zo vaak dat ene gebied kan bezoeken, omdat jij simpelweg om de hoek woont.

Veel fotografieplezier toegewenst…

vogelfotografie

Als je écht alles wil leren over vogelfotografie, volg dan de cursus vogelfotografie van 5 avonden en een praktijkdag. Tussendoor ga je met allerlei opdrachten aan de slag, zodat je een paar maanden intensief bezig bent met vogelfotografie en alle kennis krijgt aangereikt. Dé manier om echt betere vogelfoto’s te maken. Klik hier voor alle informatie.

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: