Menu

Onderdeel van Pixfactory

Verantwoord met natuurfotografie bezig zijn tijdens de coronacrisis

De huidige coronacrisis zorgt voor veel beperkingen. We houden 1,5 meter afstand voor de gezondheid van onszelf en van anderen. Zeker in deze onzekere tijd is afleiding welkom. Bezig zijn met je passie voor natuurfotografie kan naast die afleiding ook positieve energie geven. Het is alleen wel belangrijk om dit verantwoord en volgens de regels te doen. Wij geven hier een aantal tips wat je kan doen als natuurfotograaf tijdens de coronacrisis.
Ransuil
Waarschijnlijk bevind zich in jouw directe buurt ook een geweldig onderwerp om te fotograferen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Van ons wordt verwacht dat we verantwoord met natuurfotografie bezig zijn tijdens de coronacrisis. Ik heb 15 activiteiten voor jullie op een rijtje gezet die je als natuurfotograaf de komende tijd zeker mag doen:

Fotografeer dichtbij huis

  • Kijk voor natuur in- en rond jouw huis. Zoek in de tuin, op het balkon, door het raam of binnenshuis naar mogelijkheden om de natuur te fotograferen. Wellicht zijn er vogels in de tuin of vliegen ze er overheen. Ook kun je op zoek gaan naar hele kleine dieren als insecten en spinnen. De bloemen die in bloei staan zijn een andere mogelijkheid.
  • Maak je tuin geschikt voor natuurfotografie. Zaai of plant bloemen, maak een insectenhotel en creëer voerplekken voor vogels. Wees niet te fanatiek met opruimen, want een strooisellaag met dode bladeren is gunstig voor insecten en egels. Laat ook wat dood hout liggen waar verschillende insecten en amfibieën zich tussen kunnen verstoppen.
  • Als je volgens de richtlijnen van het RIVM het huis uit mag dan kun je naar een rustige locatie gaan om te fotograferen. Bijvoorbeeld jouw local patch. Kies ervoor om op een rustige tijd te gaan zoals ’s morgens vroeg of vlak voordat het donker wordt. Op deze manier kun je eenvoudig die 1,5 meter afstand met anderen bewaren.
  • Fotografeer je huisdieren en beloon ze met wat lekkers. Verantwoord belonen van je eigen dieren mag natuurlijk altijd.
  • Oefen thuis nieuwe fotografietechnieken op een testobject. Zelf doe ik dit wanneer ik nieuwe apparatuur heb aangeschaft of wanneer ik een nieuwe techniek heb geleerd. Ook voor natuurfotografie geldt “practice makes prefect.”
Foto gemaakt vanaf balkon
Deze zwart/wit scene is bedacht en gemaakt vanaf balkon. Fotograaf: Ron Sinnige

Bewerk je foto’s

  • Bewerk foto’s van eerdere fotoreizen of fotografiesessies. Wellicht is dit er eerder niet van gekomen wegens tijdsgebrek.
  • Zoek in jouw fotoarchief naar foto’s met potentie die nog niet bewerkt zijn. Verzamel deze foto’s en probeer ze zo goed mogelijk te bewerken. Wellicht vind je een ruwe diamant.
  • Ook kun je oude foto’s opnieuw gaan bewerken. Wanneer je steeds meer leert over fotobewerking word je steeds beter. Bewerk een oude foto met jouw huidige kennis en vaardigheden. Je zal zien dat die oude foto opeens veel mooier is.
fotobewerking
Kijk je oude foto’s nog eens door en bewerk ze opnieuw. Wie weet vind je nog een ruwe diamant. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Voer noodzakelijk onderhoud uit

Schoonmaken
Wanneer was het voor het laatst dat jij al je apparatuur lekker gekuist hebt? Fotograaf: Ronald Zimmerman

Laat je inspireren

  • Lees boeken over natuurfotografie of fotobewerking voor kennis en inspiratie. In onze webshop vind je meerdere praktijkboeken.
  • Daarnaast raad ik het toepasselijke boek “Wildlife Photography at Home” van Richard Peters aan.
  • Ga natuurdocumentaires kijken en geniet van de schoonheid van de natuur. Laat je ook inspireren door de verschillende prachtige composities en verhaallijnen. Ik haal zelf veel reisinspiratie uit natuurdocumentaires.
  • Plan toekomstige reizen. De toekomst is wellicht onzeker, maar er komen betere tijden. Het nadenken en dromen over wat je graag wil doen kan wellicht helpen om positief te blijven.
boeken
Hoeveel boeken heb jij thuis over natuur en natuurfotografie? Heb je ze allemaal al van voor tot achter gelezen? Fotograaf: Ronald Zimmerman

Ga netwerken

  • Werk je website bij. Voeg bijvoorbeeld foto’s toe aan je website, schrijf reisverslagen, tips & tricks of andere fotografie gerelateerde artikelen.
  • Maak natuurfotografie vlogs of instructievideo’s.
  • Plaats foto’s op sociale media en zoek contact met gelijkgestemden. Naast leuk contact met mensen met dezelfde passie kun je ook inspiratie opdoen. Er komen namelijk veel mooie beelden voorbij. Sla Inspirerende beelden op om van te leren. Vraag hoe een bepaalde foto is gemaakt. Veel natuurfotografen willen dat graag uitleggen. Ook is sociale media erg geschikt om je fotowebsite te promoten.
Speenkruid
Er zijn altijd mogelijkheden. Het is maar hoe je het benadert en bekijkt. Fotograaf: Ron Sinnige

Ik hoop dat je met deze tips genoeg mogelijkheden hebt om ook in deze bijzondere tijd verantwoord met natuurfotografie tijdens de coronacrisis bezig te kunnen zijn.
Namens het team van Natuurfotografie.nl wens ik je veel sterkte toe. Wij hopen dat jij, je familie en vrienden veilig en gezond blijven.

 

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: