Menu

Onderdeel van Pixfactory

Verbreed je blik, verdiep je in je onderwerpen

Het kan niet anders of je bent als natuurfotograaf ook natuurliefhebber. Wat is er dan leuker om al genietend van de natuur een gebied in al zijn aspecten beter te leren kennen? Ga tegen de trend in, kies niet één tak van fotografie, maar kies een gebied, bijvoorbeeld je local patch, als uitgangspunt en fotografeer daar alle onderwerpen die dat gebied te bieden heeft aan landschaps-, macro- én vogelfotografie…
Nevel en lente in waterland. Fotograaf: Simone Opdam

Eerst observeren dan fotograferen

Specialisatie is dé trend binnen de natuurfotografie. Maar wat als je van meer takken van fotografie houdt? Schrijf het fotoverhaal van jouw gebied. Lees je in en ga gewapend met al die kennis op pad. Kijk of wat je gelezen hebt ook klopt met wat je in het veld aantreft. En het hoeft niet allemaal in één dag. Voor het beste fotoresultaat zul je zelfs heel wat keren moeten afreizen, soms een aantal jaren op rij. Dat geldt zowel voor planten als dieren en ook voor plaatsen (landschap). Eerst observeren dan fotograferen.

All round natuurfotograaf

Ik ben iemand die zich breed oriënteert, zich niet graag vast pint op alleen landschap, of alleen macro. Een all round natuurfotograaf zou je kunnen zeggen. Vogelfotografie bleef nog wat achter en dat terwijl Waterland een ware weidevogel boulevard is. Tijd om mijn blikveld verder te verbreden. Het afgelopen jaar had ik me dus voorgenomen om me eens uitgebreid op de weidevogels te richten. Het resulteerde erin dat ik de grutto’s in een goed bezet broedlandje in Waterland ben gaan volgen. Dat ging zo: steeds op ongeveer dezelfde plek langs een slootje zag ik een grutto zitten. Ik wist vanuit mijn tijd als vrijwillig weidevogelbeschermer dat het een mannetje was (mooi roestbruin, klein van postuur vergeleken met vrouwtjes).

Grutto in bad. Fotograaf: Simone Opdam

Individuele kenmerken

Bij nadere beschouwing bleek het om twee verschillende mannetjes te gaan. Door ze goed te observeren begon ik verschillen te zien. Later zag ik ze ook tegelijkertijd. Sinds dat moment kon ik ze goed uit elkaar houden. Ik gaf ze zelfs ieder een eigen naam. Meneer 1 heb ik de bijnaam ‘Zonderbroek’ gegeven. Zijn witte verendos stopt keurig aan de bovenkant van zijn poten. De veren van meneer 2 reiken daarentegen tot iets over zijn pootaanzet en hebben een beetje kleur. Het lijkt daardoor net alsof hij een boxershort draagt, vandaar de bijnaam ‘Boxershort’.

Zonderbroek. Fotograaf: Simone Opdam
Boxershort. Fotograaf: Simone Opdam

Verdiepen

Ook in de nesttijd zetten de mannen hun baadgedrag voort. De grutto vrouwtjes verdwijnen op een bepaald moment echter van het toneel. Die zijn zeer toegewijd en zitten de meeste tijd op het nest. Hoewel grutto’s in principe samen broeden, nemen de vrouwtjes het grootste deel van de broedtaak voor hun rekening. Grutto’s zijn elkaar trouw tot de dood. Elk jaar komen ze terug naar hun geboorteplek en wachten daar op hun vaste partner. Pas als één van tweeën overlijdt wordt er een nieuwe partner gezocht. Ze broeden ook jaar-in-jaar-uit in dezelfde weilandjes. Grutto’s zijn, zeker wanneer ze net terug zijn op Hollandse bodem, erg schuw. Zoek een plek van waaruit je ze goed kunt observeren en je hebt daar ieder voorjaar plezier van. Je auto kan daarbij overigens prima dienst doen als mobiele schuilhut. Zet ‘m op een rustig weggetje aan de kant en observeren maar. Zorg er wel voor dat je het verkeer niet hindert!

Broedresultaat

In het landje van Zonderbroek en Boxershort scharrelden halverwege mei gruttopulletjes rond. Vanaf dat moment verschenen de oudervogels op paaltjes en hekjes en cirkelden ze al schreeuwend in de lucht. Grutto ouders verdedigen hun jongen die te vuur en te zwaard. Moeder meestal tussen de pullen op de grond, vader van bovenaf in de lucht. Grutto’s wagen zich ter verdediging van hun kroost ook dichter bij mensen. Maak daar gebruik van, zonder de dieren te verstoren uiteraard! Als de pullen ouder zijn, vliegvlug zoals weidevogelaars dat noemen, verlaten ze hun geboortelandje om te verzamelen in de foerageergebieden. Het zijn vaak dezelfde gebieden waar de vogels verzamelen bij aankomst in Nederland. Meestal zijn dat ondiepe plasjes of plasdras gebieden waar je tegen de avond en in de vroege ochtend de vogels kunt zien foerageren.

Opvetten in het plasdras gebied. Fotograaf: Simone Opdam

De cijfers met het broedresultaat over 2020 waren weinig hoopgevend. Toch hoop ik dat de pullen die ik heb gezien ‘vliegvlug’ zijn geworden en samen met hun ouders op reis zijn gegaan naar het zuiden. En Boxershort en Zonderbroek… ik hoop dat ze ook dit jaar weer met hun partners een nestje gaan bouwen.

Van Grutto naar Orchidee

Toen de grutto’s letterlijk uit beeld waren verdwenen dienden zich weer andere interessante soorten aan, zoals de mooie orchideeën die in de veenmosrietlandjes groeien. Het fotoverhaal krijgt daarmee een vervolg waarbij andere takken van natuurfotografie een hoofdrol spelen: landschaps- en macrofotografie.

Orchidee in waterland. Fotograaf: Simone Opdam
Waterland eind van de zomer. Fotograaf: Simone Opdam

Genieten is het toverwoord

Ik kijk, net als elke natuurfotograaf, enorm uit naar de lente, naar het veld weer in kunnen. Genieten in mijn mooie Waterland en het landschap, de bloemen, de insecten en de weidevogels vastleggen in een nieuw fotoverhaal.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: