Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vijf jaar FotoWiki

Al vijf jaar bestaat Natuurfotografie.nl. In dit jubileum blikken we af en toe terug op onze rubrieken. Deze keer is FotoWiki aan de beurt.
De wijze uil weet natuurlijk alles al over natuurfotografie. Fotograaf: Jowan Iven

Wiki

Momenteel is iedere internet gebruiker wel bekend met de term wiki. We kennen de site Wikipedia als dé gratis online encyclopedie. Het succes van Wikipedia heeft ervoor gezorgd dat de term wiki helemaal ingeburgerd is als een term voor een online kennis database. Om voor natuurfotografen ook soort van digitaal naslagwerk op te zetten is Natuurfotografie.nl jaren geleden begonnen om informerende artikelen te schrijven onder de naam fotowiki.

Fotowiki

In tegenstelling tot de ‘open source’ opzet van Wikipedia wordt de FotoWiki alleen gevuld door vaste schrijvers en redacteuren van Natuurfotografie.nl. Met een kadans van 1 artikel per maand duurt het wel even voordat je een goed gevulde database hebt opgebouwd. Toch staan er momenteel al ongeveer 75 artikelen onder de rubriek van FotoWiki op de site. Kijk er eens rond en laat ons weten of er een onderwerp is waar je graag meer over wilt weten. Die plaatsen we dan op onze lijst voor toekomstige artikelen. Zo help je de rubriek te vullen met artikelen waar behoefte aan is.

Auteurs

Momenteel schrijven met name Ron Poot en Jowan Iven de artikelen voor FotoWiki. Incidenteel leveren anderen een bijdrage in de opbouw van onze kennisdatabase. Met kop en schouders steekt Ron Poot boven de andere auteurs uit. Hij is het langst betrokken bij deze rubriek en heeft daarom veruit de meeste artikelen geschreven. Onze andere auteurs zijn:

Bob Luijks, Roeselien Raimond, Jaap Schelvis, Daan Schoonhoven, Jowan Iven, Johan van der Wielen, Paul van Hoof, Erik Derycke.

 

Artikelen

Welke artikelen kan je zoal vinden onder FotoWiki? Hieronder volgt slechts een kleine greep uit het aanbod.

Wat is JPEG?

Wat is een artefact?

Wat betekent dynamisch bereik?

Wat is een voorzetlens?

Wat is bokeh?

Wat is de cropfactor?

Wat is afbeeldingsmaatstaf?

Wat is pannen?

Wat is de gulden snede?

Hoe werkt een polarisatiefilter?

Wat is een nachtfilter?

Wat is resolutie?

Waar vind ik FotoWiki?

Fotowiki is een rubriek die je vindt in het menu onder het kopje Verdieping. Op Natuurfotografie.nl is veel meer informatie te vinden dan alleen maar in FotoWiki. Op de openingspagina staat een zoekfunctie waarmee je door alle artikelen kan zoeken. Zo bekeken is onze hele site eigenlijk een FotoWiki. Iedere dag volgt er nieuwe informatie. Met tutorials, wiki’s en andere artikelen bieden we een platform wat je intussen wel mag beschouwen als een natuurfotografiewiki.

Links in het menu vind je FotoWiki onder het kopje Verdieping. Fotograaf: Jowan Iven

De database is zeker niet compleet. Maar de volgende vijf jaar, op weg naar ons volgende jubileum, zullen we nog tal van artikelen toevoegen. En, zoals eerder gezegd, we vinden het fijn als onze lezers ook ideeën aanleveren. Zo leren we waar de kennisbehoefte ligt en zullen we daar rekening mee houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: