Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vogels fotograferen in het najaar

Nu de herfst op zijn eind loopt en de winter voor de deur staat, lijkt er in de natuur steeds minder te beleven. De mooie herfstbladeren en -kleuren verdwijnen, de paddenstoelen zijn op zijn retour en veel vogels zijn al onderweg naar warmere oorden. Toch biedt dit moment in het jaar ook nieuwe mogelijkheden om vogels te fotograferen.
Blauwe reiger
Er zijn nog voldoende mogelijkheden om vogels te fotograferen in het najaar. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Niks te fotograferen? Of juist wel?

Door het verdwijnen van het blad aan de bomen, blijven er minder mogelijkheden over voor vogels en andere dieren om zich te verschuilen. En dat biedt voor de natuurfotograaf nieuwe mogelijkheden. Misschien zijn er momenteel wat minder spectaculaire soorten, maar juist nu komen de wat gewonere soorten tevoorschijn. En wie zich daarin verdiept, zal zien dat die ook het fotograferen waard zijn.

In coronatijd is het goed om in je eigen omgeving te fotograferen. Ga eens op zoek naar de watervogels in binnenwateren. Dat kan een meertje in de buurt zijn, een kanaal, maar ook de plaatselijke vijver in de woonwijk. Daar kom je als natuurfotograaf meer dan genoeg soorten watervogels tegen om je flink uit te leven.

In recreatieplassen en kleine meertjes stikt het nu van de meerkoeten en eenden. Die zijn van een flinke afstand al goed te bewonderen. Wie goed kijkt, zal steeds meer verschillende soorten ontdekken. Een telelens is wel handig om de vogels goed in beeld te krijgen. Blijf als fotograaf langere tijd op één plek fotograferen. Observeer het gedrag van de vogels goed. Na een tijdje zul je bepaald gedrag herkennen, waardoor het makkelijker wordt een mooie foto te maken.

Meerkoetouder met jongen. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Wilde eend

De eend is zo algemeen dat je er als natuurliefhebber al snel aan voorbij loopt. Het vrouwtje heeft een bruin verenkleed, het mannetje is kleurrijker met een groene kop en een verenkleed in de kleuren bruin, grijs en zwart. Juist in de winter gaan deze eenden paartjes vormen, wat gepaard gaat met hevige knokpartijen. Dat kan er soms keihard aan toe gaan, waarbij helaas ook af en toe een eend verdrinkt. Kansen genoeg dus om de camera eens flink aan het werk te zetten. Wie weet lukt het zo’n knokpartij (hopelijk wel met goede afloop) op beeld vast te leggen. Wie mooie foto’s wil van de wilde eend, moet eens beter kijken naar het verenkleed. Daar zijn prachtige patronen in te ontdekken en bij het mannetje ook nog eens verschillende kleuren. Deze kleuren veranderen ook afhankelijk van hoe het licht er op valt. Kijk overigens niet raar op als je een aantal rare kleurvariaties tegenkomt. De wilde eend paart nog wel eens met gedomesticeerde varianten wat meerdere variaties oplevert. Nog meer fotokansen dus! Tot slot: bij nadere bestudering ziet ook de snavel er bijzonder uit.

Wilde eend in een stadspark op 70 mm. Fotograaf: Bob Luijks

Meerkoet

De meerkoet is een grijszwarte vogel met een witte snavel en een witte bles op het voorhoofd. Ze worden wel eens verward met waterhoentjes, maar die soort is goed herkennen aan de rode snavel. Meerkoeten zijn felle dieren. Wie ze nu op het water tegenkomt, zal geregeld zien dat een meerkoet een andere meerkoet wegjaagt. Meestal betreft het een korte aanval in het water en de ‘indringer’ maakt zich uit de voeten. Soms is er een koppig exemplaar en gaat de eerste meerkoet een aantal keren achter elkaar in de aanval.

Meerkoeten die broeden in Nederland blijven in de winter meestal hier. Sommigen trekken verder naar gebieden in Spanje en Portugal. En er zijn ook veel meerkoeten die vanuit noordoostelijke gebieden hier in Nederland overwinteren. Momenteel zijn er op alle binnenwateren, in het bijzonder op het Veluwemeer en Markermeer duizenden meerkoeten te vinden vanwege het grote voedselaanbod. Wie denkt dat de meerkoet saai is om te fotograferen, heeft het mis. Het vogeltje laat gedrag zien dat zich ook goed op beeld laat vastleggen. Wist je bijvoorbeeld dat het verenkleed van een meerkoet zoveel lucht bevat, dat ze moeite hebben om onder water te komen om voedsel te pakken? Ze moeten een sprongetje maken en komen als een grote dobber weer bovenwater. Wie de meerkoet een tijdje observeert, zal dit gedrag zeker gaan zien en dat levert weer grappige plaatjes op.

Door de reflecties van de bosrand krijgt het water bij zonsopkomst een gouden gloed. Fotograaf: Bob Luijks

Andere soorten vogels om te fotograferen in het najaar

Al zullen wilde eenden en meerkoeten momenteel in behoorlijk grote aantallen aanwezig zijn, er zijn nog meer soorten watervogels te vinden in de Nederlandse binnenwateren die allemaal weer unieke fotomogelijkheden bieden. De blauwe reiger bijvoorbeeld, kom je bijna overal tegen. Blijf eens een tijdje staan om het dier te observeren. Met wat geduld lukt het misschien om een vissende reiger vast te leggen. Sta er dan niet versteld van dat de vis soms zo groot is dat de reiger hem bijna niet naar binnen krijgt. Dit levert geheid komische foto’s op. Overigens is ook de grote zilverreiger steeds vaker te zien bij het water. Dit is eveneens een prachtige vogel voor een mooie foto.

Nu de herfst op zijn eind loopt, zijn bij de (knobbel)zwanen de jongen uitgevlogen. Het ouderpaar is vaak nog wel in de buurt. Prachtige vogels om vast te leggen met hun stralend witte verenkleed en mooie snavel. Kale bomen in de buurt van het water? Grote kans dat er aalscholvers in de buurt zijn. Deze slanke vogels staan vaak met de vleugels wijd om op te drogen, zodat ze daarna weer kunnen duiken naar vis. Is er een grote groep in de buurt, dan zijn vaak de bomen helemaal kaal van de uitwerpselen van de vogels. Wel een mooi plaatje overigens: een boom vol aalscholvers of een aalscholver die de veren staat te drogen. En ook een aalscholver die een vis te pakken heeft, doet het niet verkeerd op de foto.

Inmiddels zijn er een aantal soorten genoemd die momenteel goed te fotograferen zijn. Maar dit zijn nog lang niet alle watervogels die juist in deze periode van het jaar goed te zien zijn. Er zijn er nog veel meer! Denk bijvoorbeeld eens aan soorten als slobeenden, smienten, kuifeenden, brilduikers, ganzen, ijsvogels, futen, toppers en scholeksters. En wie goed kijkt, zal nog veel meer soorten ontdekken die allemaal meer dan de moeite waard zijn. En met heel veel geluk, lukt het soms een zeldzame soort te fotograferen, de kers op de taart!

In welk licht je deze prachtige reiger ook bekijkt, hij zal alle kleuren van de regenboog kunnen aannemen, maar geen zilver.

Nooit uitgefotografeerd!

Uitgefotografeerd en de vogels op alle mogelijke manieren vastgelegd? Keer dan niet gelijk huiswaarts, maar kijk nog eens goed om je heen. Er zijn nog meer fotografie mogelijkheden in het najaar. De bladeren van de bomen liggen nu vaak in het water. Dat levert nog eens extra mooie plaatjes op. En wie weet zwemt die meerkoet of eend wel net tussen de blaadjes door. Wacht nog even op de zonsondergang (indien het niet al te bewolkt weer is) en je hebt de hoofdprijs te pakken. Het late najaar saai? Ik dacht het niet! Er zijn fotografie mogelijkheden genoeg.

Bron: een deel van de informatie is afkomstig van de site van de Vogelbescherming.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: