Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vogels kijken in eigen tuin

Vogels kijken, het kan altijd en overal. En hoewel het natuurlijk fantastisch is om met je camera de natuur in te trekken om de meest bijzondere soorten te spotten, ook in je eigen achtertuin of op je balkon kun je eenvoudig een vogelwalhalla creëren waar de mooiste vogels op afkomen. Dat wordt genieten…
Grote bonte specht. Fotograaf: Vivara

Het begint allemaal met de basis: de juiste beplanting. Door te kiezen voor diervriendelijke beplanting voelen vogels en andere dieren zich snel thuis in je tuin of op je balkon. Ze vinden er dan natuurlijk voedsel en kunnen schuilen en zich voortplanten. Kies daarom voor zoveel mogelijk groen in plaats van verharding. Wil je weten welke beplanting geschikt is? Vivara heeft een zorgvuldig samengesteld assortiment van planten, die allemaal een bewezen waarde voor vogels, insecten en/of andere tuindieren hebben.

Het juiste voer

Wist je dat je meer verschillende soorten vogels naar je tuin kunt halen door verschillende soorten voer aan te bieden? Elke vogel heeft namelijk zo zijn voorkeur. Zo houdt de grote bonte specht bijvoorbeeld van pindacakes en zonnebloemkernen, is de roodborst dol op meelwormen en delicatessevoer voor roodborstjes en smult een boomklever van vetblokken en premium pinda’s. Er zijn nogal wat misverstanden over het voeren van vogels in de lente en zomer, ofwel het jaarrond voeren. Zo wordt wel eens gesteld dat vogels afhankelijk worden van het bijvoeren of dat ze in het voorjaar en de zomer geen extra voer nodig hebben. Niets is echter minder waar. Vogels zijn slimme eters; ze gaan altijd eerst op zoek naar natuurlijk voedsel. Ook zullen ze zich niet volstoppen als ze genoeg hebben. Omdat er steeds minder natuurlijk voedsel voorhanden is, draag je door het bijvoeren juist een steentje bij aan het op peil houden van veel vogelsoorten.

Aan tafel

Ook het plaatsen van verschillende voedersystemen zorgt voor meer variëteit in vogelbezoek. Vivara heeft voedersilo’s, voederhuisjes en voedertafels in veel verschillende uitvoeringen. Voor onder andere mezen en groenlingen is een voedersilo of voederhuis het meest geschikt. Grondvogels zoals mussen, roodborsten en merels nemen liever plaats aan de voedertafel. Ook het kleinste balkon wordt een fijn thuis voor vogels door er wat planten op te zetten en voederhuisjes op te hangen. Er zijn er zelfs die je eenvoudig met zuignappen aan het raam bevestigt.

Spetter, spitter, spater

Met de warmste maanden van het jaar in het verschiet is water voor vogels van levensbelang. Een insecteneter drinkt minimaal één keer per dag, maar een zadeneter daarentegen tref je vaker bij de waterschaal aan in je tuin. Wat minder bekend is, is dat vogels water nodig hebben om hun verenkleed in goede conditie te houden en zich te ontdoen van parasieten. Door te baden wordt de isolerende werking van het verenkleed in stand gehouden, de belangrijkste voorwaarde om te kunnen vliegen. Een waterbad oogt bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk en het water mag niet te diep zijn. Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Een drinkschaal of waterbad in je tuin zorgt natuurlijk ook voor een prachtig schouwspel. Niets leuker dan te zien hoe de vogels hun vleugels in het water slaan en het water in het rond spettert.

Een spetterend schouwspel. Fotograaf: Vivara

Toch eropuit?

Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, plan je de komende maanden misschien wel een vakantie in binnen- of buitenland. En ook daar wil je natuurlijk volop genieten van de natuur. Vivara helpt om je vakantie-uitrusting hiervoor compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan verrekijkers, observatietenten en handige zakgidsen voor het herkennen van vogels, vlinders en andere flora en fauna. Wil je dat er tijdens je afwezigheid toch voldoende voer voor de vogels in je tuin te vinden is, bekijk dan eens deze Conqueror reuzensilo’s. In de grootste versie past maar liefst 3,5 kg voer. Door de vele openingen kunnen er 12 vogels tegelijk aan eten, wat een spectaculair plaatje oplevert.

Ook tijdens je afwezigheid is er door deze reuzensilo voldoende te eten voor de vogels. Fotograaf: Vivara

Abonneevoordeel Vivara

Vivara is specialist in producten voor een diervriendelijke tuin. Bij Vivara vind je voer voor veel soorten vogels en andere tuindieren. Ook is er een ruim aanbod in voedersystemen, nestkasten, diervriendelijke planten en aanverwante artikelen. Abonnees van Natuurfotografie Magazine ontvangen 10% korting op het hele assortiment m.u.v. optiek, boeken en cadeaubonnen. Ga naar www.vivara.nl

Eén reactie

  1. Leuk artikel. Ik heb hier niet zo’n verscheidenheid aan kleine vogeltjes helaas ondanks mijn redelijk groene tuin met verschillende planten, vijver en water- voederplekjes. Helaas zitten hier veel kauwen, eksters en gaaien die alles wegkapen voor de kleinere vogels. Zag zelfs een kauw er met een jonge spreeuw vandoor gaan. Zal de natuur zijn maar wel jammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Leuk artikel. Ik heb hier niet zo’n verscheidenheid aan kleine vogeltjes helaas ondanks mijn redelijk groene tuin met verschillende planten, vijver en water- voederplekjes. Helaas zitten hier veel kauwen, eksters en gaaien die alles wegkapen voor de kleinere vogels. Zag zelfs een kauw er met een jonge spreeuw vandoor gaan. Zal de natuur zijn maar wel jammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: