Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat het getij te maken heeft met kustfotografie

Zonsondergang bij Zoutelande
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de waterstand en of het opkomend of afgaand getij is als je aan het strand gaat fotograferen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Heb je specifieke plannen om aan de kust te fotograferen? Dan helpt het als je inzicht hebt hoe het getij er op dat moment uitziet. Wegtrekkend water laat mooie structuren en watergeulen achter. Vogels gaan voedsel zoeken. En mensen wagen zich op de drooggevallen stranden. Opkomend water zorgt voor naar je toekomende golven, al dan niet met schuimkoppen. En mooie waterstructuren als het water na de golfslag weer terugloopt. En het zorgt soms ook voor volle laarzen of een ondergedompelde tas.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om de stand van het getij van uur tot uur te checken. Zoals op deze website of met behulp van deze apps. Hou er rekening mee dat het getij per locatie kan verschillen.

Geef een reactie

6 reacties

 1. Jammer dat een in potentie mooie foto door een veel te zwaar vignet om zeep geholpen wordt en een zeer onnatuurlijke uitstraling heeft gekregen.

  1. Voor de fotobespreking moet je bij een andere rubriek zijn, Bert. En om jouw eigen woorden te citeren: ‘En nee, ik ga geen foto’s bespreken, heb ik geen ervaring mee en dat wil ik graag zo houden’. Helemaal gelijk heb je, Bert.

   1. Lieve Jody,

    Je reactie getuigt van een behoorlijke arrogantie en vind ik weinig respectvol naar je lezers. De foto bij het artikel trok mijn aandacht omdat het op telefoonformaat een prachtige plaat is. Toen ik de foto daarna op een groter scherm opende viel me het veel te zware vignet op waardoor ie voor mij zeer onnatuurlijk overkomt. Ik zie dat het misbruik van vignetten in landschapsfotografie erg vaak, met mate kan het werken om je oog naar het centrum toe te trekken. Maar in dit geval is de lucht bijna zwart geworden. Dus dat wilde ik je even meegeven. Schijnbaar is het niet de bedoeling van deze site om de fotografie op een hoog peil te houden, waar voor dan sorry. Wat betreft het bespreken van foto’s op deze site, twee dingen. A) ik doe alleen maar dingen waar ikzelf plezier aan beleef en die ik leuk vind. B) Ik vind dat je als fotograaf zelf ook op een hoog niveau moet fotograferen om op een zinnige manier andermans foto’s in het openbaar te bespreken. Aangezien bij mij tot nu toe het enige criterium voor een foto is: een foto raakt me, of een foto raakt me niet, denk ik dat ik nog een hoop heb te leren op dat gebied van fotografie. Groetjes

    1. Hoi Bert, bedankt voor je uitgebreide reactie. Onverlet je moeite en hoeveelheid woorden, ik heb helemaal geen vignet gebruikt bij deze foto. Het tijdstip van maken was ná zonsondergang. Groeten, Jody

    2. Fotografie blijft, zoals iedere vorm van kunst, een kwestie van smaak. De één vindt het iets, de ander niet. Dat is ook prima, anders maken we allemaal dezelfde foto’s. De afwerking maakt onderdeel van deze smaak. De één wil wat vignet, de ander niet (en naar nu blijkt is er geen vignet toegevoegd: je had ook kunnen vragen of er bewust vignet toegepast was…). Maar ook qua techniek: de één vindt de waas van een lange sluitertijd prachtig, de ander kan alleen wat met de detaillering van een korte sluitertijd. Kortom, er is geen goed of fout. Probeer daar om een beetje respect voor elkaars werk te hebben. Natuurlijk mag je zeggen dat je iets niet mooi vindt. Maar dat is in mijn optiek toch heel wat anders dan te zeggen dat de foto van onvoldoende niveau is. Ik vind het namelijk wel een geslaagde foto.

     1. Bedankt voor je inhoudelijke reactie Bob. Ik ben wel nieuwsgierig hoe de zwarte lucht, cq het toch duidelijk aanwezige vignet dan wel ontstaan is. Slechte kwaliteit polarisatiefilter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u