Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is Auto ISO?

Moderne camera's hebben een functie om de lichtgevoeligheid (ISO-waarde) automatisch in te stellen. Hoe werkt dat, en waarom zou je die gebruiken?
Hoe werkt Auto ISO? Fotograaf: Erik Derycke

Zoals je wel weet zijn er drie hoofdinstellingen die de belichting beïnvloeden: sluitertijd, diafragma en lichtgevoeligheid (ISO). Door de lichtgevoeligheid te verhogen, wordt het signaal van de sensor versterkt en verhoogd de helderheid van de foto – ten koste van meer ruis, al kun je bij moderne camera’s met een gerust hart hoge ISO-waarden gebruiken.

Je kunt de gevoeligheid handmatig instellen, bijvoorbeeld op ISO 100 als er voldoende licht is en op hogere ISO-waarden als de lichtomstandigheden het toelaten. Zo ben je zeker dat de je altijd de laagst mogelijke ISO-waarde gebruikt en dus de hoogste beeldkwaliteit krijgt. Maar daarnaast is er ook een Auto ISO functie waarmee de camera automatisch een ISO kan kiezen voor elke opname. Je kunt Auto ISO gebruiken in de modus Handmatig, Diafragmaprioriteit of Sluiterprioriteit.

Wat doet Auto ISO?

In Diafragmaprioriteit selecteer je zelf het gewenste diafragma (f-getal). De camera beslist vervolgens welke sluitertijd nodig is voor een juiste belichting. Als je de gevoeligheid zelf instelt en er is weinig licht, dan zal de camera een lange sluitertijd kiezen. Daardoor riskeer je onscherpte. Met de camera op Auto ISO zal de camera de gevoeligheid zo verhogen dat de sluitertijd kort genoeg blijft om onscherpe beelden te vermijden.

In Sluiterprioriteit selecteer je zelf de gewenste sluitertijd. De camera beslist vervolgens welke diafragma nodig is voor een juiste belichting. Als je de gevoeligheid zelf instelt op bijvoorbeeld 1/2000 seconde en er is weinig licht, dan zal de camera een zo groot mogelijk diafragma kiezen. Als het maximaal diafragma van je objectief is niet heel groot, pakweg f/4 of f/5.6, zal je foto onderbelicht zijn als je ISO te laag is ingesteld. Met de camera op Auto ISO zal de camera automatisch de gevoeligheid verhogen zodat er ook met de ingestelde sluitertijd en het maximaal diafragma van je lens correct belicht wordt.

In de Handmatige modus (M-modus) kies je zelf welke sluitertijd en diafragma je gebruikt. Als je Als je de gevoeligheid zelf instelt en er is weinig licht, dan riskeer je onderbelichte opnames. Met Auto ISO zal de camera automatisch de ISO-waarde instellen die nodig is om met het gekozen diafragma en sluitertijd een juiste belichting te maken.

Doordat de lichtomstandigheden snel wisselden, wilde ik me niet met de gevoeligheid bezighouden en stelde Auto ISO in. Ik stelde in de modus Sluiterprioriteit een snelheid van 1/1.000 in om beweging te bevriezen. Het diafragma van de AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR stond open op f/5.6. De camera koos via Auto ISO zelf ISO 220 om een correcte belichting te maken. Fotograaf: Erik Derycke

Voor- en nadelen

De voordelen van Auto ISO zijn duidelijk: het is één parameter minder waar je aan moet denken. Als je vogels in vlucht wil fotograferen, stel je de sluitertijd in op 1/2000 (in Sluitertijdprioriteit) en eventueel ook nog het diafragma om de gewenste scherptediepte te krijgen (in handmatige modus). Met Auto ISO hoef je dan niet constant in de gaten te houden of er wel voldoende licht is. Zeker in lichtomstandigheden die snel wisselen, zoals de zon die telkens weer door wolken breekt, is dat een groot voordeel.

Een nadeel van Auto ISO is dat je camera soms hogere gevoeligheden zal kiezen dan nodig zou zijn. Dat gebeurt vooral bij Diafragmaprioriteit, omdat de camera daar een sluitertijd kiest in functie van de brandpuntsafstand van je lens. Stel dat je met een 50mm werkt en je zet het diafragma op f/11 om een grote scherptediepte krijgen. De camera zal redeneren dat de sluitertijd 1/50 seconde of korter moet zijn om onscherpte te vermijden, en de gevoeligheid verhogen om die sluitertijd mogelijk te maken. Maar misschien heeft je camera wel beeldstabilisatie, of staat hij op statief, en had je dus ook wel een langere sluitertijd kunnen gebruiken. Daarom is Auto ISO naar mijn mening niet ideaal voor fotografie waarbij geen snelle actie wordt vastgelegd, zoals landschap en architectuur. Voor wildlifefotografie met Sluiterprioriteit of handmatige modus zou ik het niet meer willen missen.

In Diafragmaprioriteit had ik f/4.5 ingesteld. Omwille van de brandpuntsafstand 70mm koos de camera als sluitertijd 1/80. Daardoor ging de gevoeligheid in Auto ISO naar ISO 1.600. Dankzij de beeldstabilisatie in de EOS RF 24-105mm F4L IS USM had ik eigenlijk ook met een langere sluitertijd kunnen werken, zodat de gevoeligheid eigenlijk lager had gekund. Fotograaf: Erik Derycke

Beperk het bereik

In de meeste camera’s kun je zelf instellen binnen welk bereik Auto ISO mag werken. Je stelt dan bijvoorbeeld in dat Auto ISO nooit hoger mag gaan dan ISO 6.400, omdat je weet dat dat de limiet is voor jouw camera om nog bruikbare beelden te maken. De keerzijde is natuurlijk dat wanneer het ingestelde diafragma en/of sluitertijd niet toelaten om met die maximale gevoeligheid te werken, je een onderbelichte foto maakt.

In het cameramenu kun je de maximale gewenste gevoeligheid instellen. Fotograaf: Erik Derycke

Eén reactie

  1. Ik heb een canon 5D mark ii. Weet je misschien hoe ik een limiet voor de iso op deze camera kan instellen.

    Thymen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik heb een canon 5D mark ii. Weet je misschien hoe ik een limiet voor de iso op deze camera kan instellen.

    Thymen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: