Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is een grijskaart?

Niemand krijgt graag een gele of rode kaart. Maar hoe zit het met de grijskaart? Wat is dat eigenlijk en wat kun je er mee als (natuur-)fotograaf? Het uiterlijk verraadt niet veel. Een grijskaart is een meestal rechthoekig grijs plaatje karton of kunststof.
grijskaart
De mandarijn gegarandeerd natuurgetrouw gekleurd. Fotograaf: Jaap Schelvis

Wat kun je met een grijskaart?

Een grijskaart heeft in principe twee toepassingen. Je kunt er de belichting van je foto mee optimaliseren en je kunt er heel precies mee bepalen welke witbalans het beste overeenkomt met het licht in je opname.

grijskaart
De grijskaart als hulpmiddel om een neutrale doelkleur te kiezen. Fotograaf: Jaap Schelvis

Belichting en grijskaart

Een grijskaart is niet zomaar grijs maar heel precies 18% middengrijs. Laat dat nou precies de grijswaarde zijn waarop vrijwel iedere lichtmeter is geijkt. Wanneer je dus je camera op een grijskaart richt en met spotmeting het licht meet dan krijg je precies de goeie combinatie van waarden voor diafragma en sluitertijd voor een optimale belichting.
Uiteraard mag je als (natuur-)fotograaf lekker eigenwijs zijn en kiezen voor een niet-optimale belichting. In zo’n geval mag je meteen zeggen dat je aan creatieve natuurfotografie doet en wie wil dat nu niet ?.

Kleurtemperatuur en grijskaart

Een grijskaart is grijs. Dat klinkt als een erg open deur, maar je hebt grijs en grijs. Een goede grijskaart is volkomen neutraal grijs en daarmee een ideaal hulpmiddel om de juiste witbalans te vinden. Wanneer je een grijskaart mee in beeld fotografeert dan kun je die later in je nabewerking gebruiken als ‘neutrale doelkleur’. De gevonden kleurtemperatuur neem je dan over en pas je toe op een opname zonder de grijskaart in beeld.

grijskaart
Het vaststellen van de juiste witbalans is ook van belang wanneer je een natuurgetrouwe huidskleur wilt weergeven. Fotograaf: Jaap Schelvis

En, ja natuurlijk, ook de witbalans van je camera of de gekozen kleurtemperatuur in je nabewerking mag je als creatieve natuurfotograaf helemaal vrij kiezen. Maar er zijn ook omstandigheden waaronder een zo precies mogelijke natuurlijke kleur wel degelijk van belang is. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij registratiefoto’s bedoeld voor determinatie.

Waarvoor gebruik ik zelf een grijskaart?

Binnen de natuurfotografie gebruik ik zelf zelden een grijskaart. Belichting en witbalans pas ik liever helemaal zelf aan tot het beeld past bij mijn persoonlijke smaak en de bedoeling die ik had met de opname. Waar ik wel af en toe een grijskaart bij gebruik is productfotografie wanneer het van belang is om kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven.

grijskaart
De Penti van de firma Welta uit Dresden werd in 1958 geproduceerd in een flink aantal soms subtiel verschillende kleuren. Fotograaf: Jaap Schelvis

Wil je meer lezen over witbalans en belichting, kijk dan ook eens naar:

Wat is witbalans?

Speel eens met je witbalans

Moet je de witbalans handmatig instellen?

Wat is de belichtingsdriehoek?

Hoe werkt de belichtingsmeter?

PSAM, de belichtingsinstelling

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: