Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is wildlife-fotografie?

Het spreekt tot ieders verbeelding, wildlife fotografie. Hoe bereid je je voor? Waar vind je al die interessante dieren? En... hoe ga je te werk zonder het leven en welzijn van deze dieren te verstoren.
wildlifefotografie
Tegen de heldere avondlucht is de hertenbronst nog indrukwekkender. Fotograaf: Andius Teijgeler

Wildlifefotografie associëren veel mensen met Afrika: brullende leeuwen en olifanten. Maar dicht bij huis is genoeg te beleven: wat dacht je van het gekletter van de geweien van bronstige edelherten, boksende hazen in de voorjaarswei of de indrukwekkende knaagsporen van een bever? Wildlifefotografie in de Lage Landen levert indrukwekkende momenten en spannende beelden op.

Een goed hulpmiddel is het Praktijkboek Wildlifefotografie waarin ervaren Nederlandse natuurfotografen hun kennis en ervaring delen. Een hoofdstuk over apparatuur en voorbereiding helpt je op weg hoe je vooraf al veel kunt doen om succesvol dieren in het wild te fotograferen. Dat gaat niet alleen over spullen, maar ook over kennis van soorten en landschap en hoe je planmatig te werk kunt gaan.

wildlife fotografie
Voor steenmarters moet je ’s nachts op pad. Fotograaf: Andius Teijgeler

Waardevol in dit boek zijn de besprekingen van enkele tientallen diersoorten en diergroepen. Juist hier helpt de specifieke kennis en ervaring van de auteurs je enorm op weg om je favoriete dier op de plaat te zetten. Naast bespreking van dieren is ook de benadering een interessant hoofdstuk. Hoe je verantwoord dichtbij kunt komen, maar ook hoe je heel interessante foto’s kunt maken zonder dat dieren levensgroot in beeld hoeven te zijn.

Speciale aandacht verdient de ethiek. Dat is geen overbodige luxe, want niet alle dieren worden blij van een menselijk wezen dat door hun leefgebied struint. En door de digitale fotografie is het aantal (natuur)fotografen explosief toegenomen.

Een belangrijk uitgangspunt is dat jij te gast bent in de natuur. Dieren die in het wild leven zijn een delicaat onderwerp. Door eeuwenlange, intensieve bestrijding en bejaging zijn de meeste dieren tegenwoordig (letterlijk) als de dood voor mensen. De geur of een silhouet van een mens is aanleiding genoeg om de dekking op te zoeken. Veel dagactieve soorten zoals herten en vossen, leven nu vooral in de schemer of ’s nachts, enkel en alleen om ons te ontlopen.

wildlife fotografie
Vos met vosje, onbewust van de aanwezigheid van de fotograaf. Fotograaf: Andius Teijgeler

Tips voor verantwoordelijk gedrag:

  • Betreed geen gebieden die afgesloten zijn
  • Ga niet buiten de gebaande paden als je geen toestemming hebt
  • Weet wat je fotografeert, ken je onderwerp
  • Beperk je tot enkele diersoorten en verdiep je daarin grondig
  • Vang geen dieren
  • Wees terughoudend met het aanbieden van lokvoer
  • Houd afstand tot burchten, holen en nesten
  • Ga ook voorzichtig om met de omringende natuur in het leefgebied

Wat heb je nodig om succesvol te zijn? Het Praktijkboek Wildlifefotografie geeft je veel bagage, maar om onderscheidende foto’s te maken moet je een flinke dosis doorzettingsvermogen hebben en zul je veel tijd moeten investeren. En als het moment zich aandient heb je hopelijk voldoende routine en handelingssnelheid, zodat alle inspanningen zich uitbetalen in onderscheidende foto’s!

wildlife fotografie
Uit de dekking. Fotograaf: Andius Teijgeler

Bronnen:

Praktijkboek Wildlife Fotografie
Fotografie Andius Teijgeler

 

Een das in de schemering. Fotograaf: Andius Teijgeler

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: