Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is witbalans?

Het ene licht is het andere niet. Ochtendlicht, daglicht, flitslicht, kunstlicht... elke lichtbron heeft zo zijn eigen kleur. Foto's kunnen daarom onder verschillende lichtomstandigheden heel verschillend uitpakken. Om dat te corrigeren moet je de witbalans instellen. Als je de juiste witbalans instelt bij de juiste lichtomstandigheden komen de kleuren op je foto natuurlijk over.
witbalans
Witbalans ingesteld op schaduw om de warme herfsttinten te benadrukken. Fotograaf: Ron Poot

Je hebt het zelf niet altijd in de gaten. Als je binnen bij kunstlicht een boek leest of buiten bij daglicht, voor ons gevoel zijn de bladeren van het boek altijd wit. Dat komt omdat onze hersenen dit corrigeren voor ons. In werkelijkheid heeft kunstlicht vaak een heel andere kleursamenstelling dan daglicht. Kunstlicht is vaak rood of geelachtig, daglicht helder wit. Dat verschil in kleur merk je ook als je fotografeert op verschillende tijdstippen van de dag. Voordat de zon opkomt spreken we van het blauwe uurtje met koel blauw licht, als de zon er net is van het gouden uurtje met warm geel licht en midden overdag is het zuiver wit. De witbalans is er voor om de kleuren te corrigeren naar de lichtomstandigheden.

Op de meeste camera’s kun je de witbalans vooraf instellen. Je kunt kiezen uit daglicht, schaduw, bewolkt, kunstlicht of flitslicht. Als je je aan deze instellingen houdt krijg je realistische kleuren. Je kunt ook de stand “automatisch” kiezen. Dan bepaalt de camera zelf welke witbalans het wordt uitgaande van standaard omstandigheden. Hoe dat uitpakt is een gok, de licht omstandigheden zijn in praktijk vaak afwijkend en dan is de kans groot dat je foto heel anders uitpakt dan je wilt. Niet aan te bevelen dus.

Achteraf instellen van de witbalans is ook mogelijk in fotobewerkingsprogramma’s als Lightroom. Dan moet je wel in RAW fotograferen, dan is alle benodigde informatie in de opname aanwezig om achteraf te corrigeren. Dan kun je je toestel standaard op (bijvoorbeeld) daglicht zetten en later zonodig bijstellen. Bij JPEG opnames heb je die keuzemogelijkheden niet.

witbalans
In Lightroom kun je achteraf verschillende witbalans instellingen kiezen (bij RAW opname). Fotograaf: Ron Poot

 

Je kunt ook spelen met je witbalans. Soms is het juist leuk om een witbalans te kiezen die een heel afwijkend en verrassend kleurbeeld geeft. Het is natuurlijk aan je eigen creativiteit en smaak om daarmee te experimenteren. Hieronder een voorbeeld van verschillende instellingen. Het hek van kasteel Huize Almelo ligt in de schaduw, de herfstbomen in de achtergrond worden beschenen door een diffuus zonnetje. Welke witbalans is passend, daglicht of schaduw of nog anders? Het is uiteindelijk je eigen smaak die bepaalt welke witbalans je het meest vindt aanspreken.

Witbalans automatisch. De camera kiest een standaard gemiddelde. Goed genoeg of net niks? Fotograaf: Ron Poot
Witbalans ingesteld op daglicht. De kleuren van de bomen zijn realistisch, het hek in de schaduw wat aan de koele kant. Fotograaf: Ron Poot
Witbalans ingesteld op schaduw. Het hek in de schaduw krijgt zijn echte kleur, de herfstbomen op de achtergrond extra warm. Fotograaf: Ron Poot
De witbalans ingesteld op kunstlicht. Kunstlicht is geel en warm, dus compenseert de witbalans dit met blauw. Niet realistisch, maar misschien wel creatief? Fotograaf: Ron Poot

Meer weten:

Witbalans, voorkom grauwe foto’s

Moet je de witbalans handmatig instellen?

Speel eens met je witbalans

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: