Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat kun je in de regen fotograferen?

Blijf jij thuis wanneer het regent? Dat is nergens voor nodig... Regenachtige omstandigheden kunnen je hele mooie foto’s opleveren. Laat je inspireren, pak je regenjas en ga naar buiten om foto’s te maken in de regen!
Experimenteren met druppels in macrofotografie
Fotograaf: Aaron Burden/Unsplash

Bekijk alle regenhoezen.

Wat kun je in de regen fotograferen?

Landschapsfotografie

Ben je gek op het vastleggen van landschappen of cityscapes? Dreigende wolkenluchten, voorbijtrekkende regenbuien, regenbogen, de lichtbanen van de zon die soms tussen de wolken door komt, reflecties op natte tegels en in de plassen op straat zijn geweldige elementen voor foto’s.

Natuurfotografie

Het ritme van de natuur gaat in de regen gewoon door. Ga naar de dierentuin of een schuilhut om bijzondere dieren en vogels te fotograferen. Met regen hebben de beelden een hele andere sfeer dan wanneer de zon schijnt. En in de schuilhut zit je zelf lekker droog!

Macrofotografie

Wat denk je van het fotograferen van druppels die ergens vanaf spatten, op een mooie bloem liggen of langs een raam glijden? Als macrofotograaf kun je in de regen of na een bui hele andere details vastleggen. Erg leuk om mee te experimenteren.

Handig om te weten

Laat je zonnekap gewoon op je objectief zitten, ook al schijnt de zon niet. Door de zonnekap komen er geen druppels op de frontlens. Heeft je objectief een hele kleine zonnekap? Koop dan een beschermfilter of UV-filter. De druppels komen daardoor niet direct op je lens en dat is achteraf fijner schoonmaken.

Fotograferen in de regen
Blijf jij thuis wanneer het regent? Dat is nergens voor nodig… Fotograaf: Ed Leszczynskl/Unsplash

Experimenteer met de sluitertijd

De sluitertijd die je moet gebruiken voor het fotograferen van de regen is afhankelijk van het resultaat wat je wilt bereiken, hoe hard het regent en hoe groot de druppels op dat moment zijn. Met een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/500e van een seconde kun je vallende regendruppels ‘bevriezen’ in beeld. Met een langere sluitertijd zoals 1/10e van een seconde veranderen de druppels in zachte strepen. Dit geeft een hele andere sfeer in je beeld.

Gebruik de reflecties van het water

Een regenplas is niet zomaar een plas water. Het is een geweldige spiegel die je kunt gebruiken als zachte voorgrond vanuit een extreem laag standpunt. Heb je wel eens een lensbal in een plas gelegd? Dat geeft pas een tof effect! Met een polarisatiefilter heb je invloed op hoe de reflectie in het water er uit ziet. Door aan het filter te draaien terwijl je door de zoeker kijkt, zie je het beeld in het wateroppervlak veranderen.

Bekijk glazen bollen.

Niet vergeten wanneer je weer thuis bent

Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is groot. Is je camera per ongeluk toch nat geworden? Haal eerst de meeste druppels weg met een handdoek en laat de spullen in de fototas acclimatiseren in de hal. Hiermee voorkom je condens in de camera en je objectieven. Haal wel alvast je geheugenkaartje en de accu uit het toestel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: