Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat moet je weten over lenzen?

Of het nu om een zoomlens op een compact gaat of om een verwisselbare lens, iedere lens heeft bepaalde eigenschappen waar je op kunt letten bij de aanschaf. Fabrikanten gebruiken voor hun lenzen een heel woud van kreten en afkortingen.
lenzen

Voorbeeld verwisselbare lens

Stel je overweegt de aanschaf van een telelens waar op staat:
Sigma 70-200mm F/2.8 EX DG APO OS HSM for Canon

Wat heeft dat allemaal te betekenen?

  • Sigma Merk van de lens, naast merk-eigen lenzen kun je op je Pentax, Sony, Canon of Nikon natuurlijk ook kiezen voor lenzen van een ander merk zoals Tamron of Sigma; vaak voordeliger, soms net zo goed.
  • 70-200mm Geeft de brandpuntsafstand aan, hoe hoger het getal hoe meer vergroting.
  • F/2.8 Geeft de grootste diafragma-opening. Hoe lager het getal, hoe groter die opening! Het voordeel van een lens met een groot diafragma is dat je bij minder licht toch nog kunt fotograferen terwijl je bij een minder ‘snelle’ lens (bijvoorbeeld met een maximaal diafragma van F/5.6) dan óf een veel te lange sluitertijd krijgt óf een lelijk beeld krijgt door een erg hoge iso-waarde.
  • EX Kwaliteitsaanduiding van Sigma voor hun beste lenzen. Vergelijk de L lenzen van Canon.
  • DG Geeft aan dat de lens geschikt is voor full frame DSLR’s. Staat er DC bij Sigma kun je de lens alleen gebruiken op crop-camera’s net als DX en EF-s lenzen bij respectievelijk Nikon en Canon.
  • APO Betekent dat er speciaal glas is gebruikt waardoor je minder last hebt van kleurfouten.
  • OS Optical stabilizer = beeldstabilisatie, bij andere merken weer anders genoemd: IS (Image stabilisation) bij Canon en VR (Vibration reduction) bij Nikon.
  • HSM Type autofocus (Hyper Sonic Motor) wat snel en geruisloos scherpstelt. Bij Canon heet dit USM (Ultra Sonic Motor).
  • for Canon Sigma maakt lenzen die passen op diverse camera’s. Deze lens is bedoeld voor een Canon DSLR.
lenzen
Een telelens kan om allerlei verschillende redenen aantrekkelijk zijn. Fotograaf: Jaap Schelvis

Voorbeeld compactcamera

Wat betekent 4x wide optical zoom 4.5 – 18.0mm 1:2.0 – 4.9 ?

  • Die 4.5 – 18.0mm is weer de brandpuntsafstand, maar het valt meteen op dat het wel veel kleinere getallen zijn dan bij de Sigma tele-lens. Dat komt doordat een compact een veel kleinere sensor heeft dan een DSLR. Hierdoor kunnen de lenzen dus ook veel compacter worden gebouwd. Dat maakt het wel ingewikkeld om de vergroting van een compact en een DSLR te vergelijken omdat je de zogenaamde crop- factor moet weten. In dit geval komt deze compact overeen met een 25-100mm op een DSLR. Hoewel de compact dus 4x kan zoomen wat meer is dan de telelens die maar 2,86 x (200/70) kan zoomen is de maximale vergroting maar de helft, namelijk 100mm tegenover 200mm.
  • Het tweede getal 1:2.0 – 4.9 is ook nu weer de grootste diafragma-opening, maar in dit geval is dat niet een vaste waarde. In de groothoekstand is dat F2.0 en dus sneller dan de Sigma telelens, maar in de tele-stand is dat F4.9 en heb je dus heel wat meer licht nodig. De maximale lensopening is een belangrijk kenmerk van een lens. Uiteraard zijn zeer lichtsterke objectieven (‘snelle lenzen’) heel duur doordat er heel grote zuivere lenzen in zitten. Bijvoorbeeld bij een 300 mm tele betaal je voor 2x zoveel licht (F2.8 in plaats van F4) al snel 3x zoveel geld! Snelle lenzen zijn over het algemeen wel kwalitatief heel goede lenzen en 2x zoveel licht kan net het verschil maken tussen wel of niet foto’s kunnen maken onder lastige lichtomstandigheden.

Goedkopere lenzen leveren geen topprestaties wanneer je ze gebruikt met volledig open diafragma en de opname vertoont dan vaak onscherpte en/of kleurafwijkingen in de hoeken van het beeld. Over het algemeen presteren objectieven het best bij gemiddelde diafragmawaardes van bijvoorbeeld F8 of F11. Bij hogere waardes en zeker bij extreme waardes als F32 krijg je weer last van andere ‘lensfouten’ door de lichtbreking.

Eén reactie

  1. Interessante uitleg, wel jammer dat het zich erg beperkt tot één merk en het niet verder wordt uitgebreid, en hierbij ook de steeds meer opkomende syateemcamera’s die ondertussen veel DSLR camera’s vervangen hier niet in genoemd worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Interessante uitleg, wel jammer dat het zich erg beperkt tot één merk en het niet verder wordt uitgebreid, en hierbij ook de steeds meer opkomende syateemcamera’s die ondertussen veel DSLR camera’s vervangen hier niet in genoemd worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: