Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wees voorzichtig met het delen van exacte locaties

'Waar heb je die foto gemaakt?', is een veel gestelde vraag nadat je een foto op Facebook of Instagram hebt geplaatst. Vaak zitten hier geen kwade bedoelingen achter. Toch is het belangrijk dat je discreet bent met het delen van exacte locaties.
Kleine zilverreiger
De kleine zilverreiger broedt in Nederland op een beperkt aantal plekken. Deze vogel is daarom kwetsbaar. Fotograaf: Albert van de Maat

Wat zijn exacte locaties?

Een exacte locatie is zó nauwkeurig dat je zonder inspanning precies weet waar je moet zijn. Dat kan een precieze beschrijving van de locatie zijn of zelfs een GPS-coördinaat. Een dergelijk coördinaat wijst de plek tot op een paar meter nauwkeurig aan. Zo is een beschrijving als “Nationaal Park De Hoge Veluwe” een stuk globaler en vind je dieren, planten of paddenstoelen met zo’n globale beschrijving niet eenvoudig.

Gladde slang
Het zwaartepunt van de verspreiding van de gladde slang ligt tegenwoordig op de Veluwe. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Op smartphones met een gps-app kun je elk moment je exacte locatie opslaan. Deze is dan weer eenvoudig te delen. Dankzij het opslaan van deze locaties kun je ze later eenvoudig terugvinden. Dat is ontzettend handig!

Ook wil ik nog even verduidelijken dat het in dit artikel gaat om exacte locaties die nog niet algemeen bekend zijn. Het discreet omgaan met de locatie van de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en de wildobservatieplaatsen van Nationaal Park De Hoge Veluwe tijdens de bronsttijd heeft weinig zin.

Vos
Een vos op de bekende locatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Wees discreet in het belang van de natuur

Stropers zijn actief op internet

Het openbaar delen van exacte locaties raad ik altijd af. Stropers speuren ook op internet naar locaties. Zo kunnen bijvoorbeeld adders of zandhagedissen gevangen worden en in de illegale dierenhandel terechtkomen. Wees daarom extra voorzichtig met kwetsbare dieren die op hele specifieke plaatsen voorkomen.

Adder
De adder kan door stropers gevangen worden en in de illegale dierenhandel terechtkomen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Voorkom dat onethische natuurfotografen jouw exacte locatie bezoeken

Niet alleen stropers kunnen nadelig zijn voor dieren, planten of paddenstoelen. Als de exacte locatie openbaar is komen er ook natuurfotografen opaf die jij niet kent. Dat kunnen natuurfotografen zijn die de foto belangrijker vinden dan het welzijn van het onderwerp. Ook onder natuurfotografen zitten “rotte appels” of mensen die nog gaan leren hoe je ethisch te werk gaat. Zo’n onethische natuurfotograaf kan bijvoorbeeld te dichtbij een nest komen tijdens het broedseizoen. Verstoring tijdens deze kwetsbare periode is extra schadelijk. Vogels kunnen dan het nest verlaten en zoogdieren kunnen met hun jongen verhuizen met alle risico’s die daarbij horen.

Waterspreeuw
In Nederland is snelstromend, zuurstofrijk water met stenige oevers en bodem zeer schaars. Dit leefgebied is ideaal voor de waterspreeuw. Fotograaf: Albert van de Maat

Voorkom dat natuurfotografen massaal komen

Als een locatie openbaar gedeeld wordt kunnen daar massaal natuurfotografen, op jacht naar het perfecte plaatje, op afkomen. Dit enthousiasme kan ik begrijpen. Het nadeel is dat deze toestroom bewust of onbewust de locatie kan aantasten. Niet elke locatie in de natuur heeft de capaciteit om iedereen een plaats met goed zicht aan te bieden.

Bij nestfotografie is massale toestroom van natuurfotografen schadelijk. Een enkele natuurfotograaf in de buurt van een nest kan een kortdurende verstoring zijn. Druk voerende ouders durven even niet naar het nest toe om de jongen te voeren. Zij staan dan met voedsel in hun snavel te wachten tot het veilig is. Als de fotograaf vertrokken is zullen zij het voeden wel weer hervatten. Wanneer er door de massale toestroom constant één of meerdere mensen bij het nest staan dan zal de broedzorg langdurig verstoord worden. Dit kan de jongen mogelijk fataal worden.

Als meerdere mensen een locatie bezoeken zijn er ook meer mensen die onbedoeld ziektes mee kunnen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld schimmels en virussen meenemen tussen locaties waar amfibieën leven. Ook bij slangen is al een schimmelziekte aanwezig in Europa.

Aan de Wildbaanweg in Nationaal Park De Hoge Veluwe worden tijdens de bronsttijd de edelherten gelokt met voer. De massaal toegestroomde natuurliefhebbers en natuurfotografen kunnen daar genieten van het spektakel. Deze locatie heeft een hogere capaciteit om iedereen een plaats met goed zicht aan te bieden en het lokken van de edelherten voorkomt dat fotografen gaan struinen en ze de dieren in het park verstoren tijdens deze belangrijke periode. Daar wordt dan ook op gehandhaafd. Het entreegeld van de bezoekers brengt extra geld in het laatje om het beheer van het park te financieren.

Hop
De hop is in Nederland een zeldzame doortrekker. Een nest is nog zeldzamer. De vogel in Nederland fotograferen is dan ook een uitdaging. Fotograaf: Albert van de Maat

Ga discreet en verantwoord om met exacte locaties. Bedenk per situatie of het handig is om een dergelijke locatie te delen. Als je een locatie niet deelt dan kan het egoïstisch overkomen. Trek je hier niets van aan. Wanneer jij de plek geheim houdt om kwetsbare soorten of gebieden te beschermen dan is de keuze zeer gerechtvaardigd.

Tips hoe je discreet met exacte locaties omgaat

Er bestaan geen regels over het delen van exacte locaties. Wel heb ik een aantal tips die je kunnen helpen om verantwoord en discreet met exacte locaties om te gaan. Deze tips zijn in het belang van de natuur geschreven.

  • Deel jouw locaties alleen met mensen die jij persoonlijk kent en vertrouwt. Spreek ook af dat zij die locatie niet verder delen. Doe dit alleen in persoonlijke berichten die niemand kan meelezen. Zo is de kans dat een locatie verder gedeeld wordt veel kleiner. Doordat jij de locatie alleen met mensen deelt die jij vertrouwt komt daar een handvol mensen die respectvol omgaan met jouw exacte locatie.
  • Bij het plaatsen op sociale media laat je de locatie weg of gebruik je een zeer globale beschrijving. Hoe globaler de locatie, hoe veiliger. Bij de locatie ‘Nederland” is zoeken een stuk lastiger dan met ‘Strandweg in de Amsterdamse Waterleidingduinen’. Een middenweg is het delen van de provincie, de gemeente, het natuurgebied of nationaal park waar de foto is gemaakt.
    Je bent ook niet verplicht om een locatie te delen op sociale media. Als ernaar gevraagd wordt kun je altijd nog een afweging maken. Deel de exacte locatie dan alleen in een persoonlijk bericht.
  • Deel foto’s van dieren in een kwetsbare periode met een vertraging. Je hebt een nest van een bijzondere vogelsoort ontdekt en geweldige foto’s gemaakt. Je kan overwegen om de foto’s pas te delen als de jongen zijn uitgevlogen en het broedseizoen afgelopen is. Een goede foto krijgt ook maanden later de aandacht die het verdient.
  • Verwijder de GPS-coördinaten uit je EXIF bij foto’s van kwetsbare soorten. Als je op reis bent geweest kunnen deze exacte locaties in de vorm van GPS-coördinaten handig zijn. Je kan dan altijd zien waar je de foto hebt gemaakt. Als je een foto met de GPS-coördinaten in de EXIF deelt dan kunnen kwaadwillenden deze met een EXIF-viewer zien.
  • Groothoeklenzen kunnen te veel informatie prijsgeven. Het is soms mooi om een dier, plant of paddenstoel in zijn omgeving te fotograferen met een groothoeklens. Een foto kan op deze manier meer context krijgen. Maar je kunt ook onbedoeld herkenbare objecten in de achtergrond hebben die de exacte locatie prijsgeven. Bij zeer kwetsbare soorten kan het dan wenselijk zijn dat die foto niet (direct) gepubliceerd wordt. Ik heb ook bepaalde foto’s nooit gepubliceerd omdat het bord van een station herkenbaar in beeld staat.

Ik hoop dat dit artikel jou helpt om verantwoord en discreet met exacte locaties om te gaan.

Heb jij ook een tip voor het verantwoord omgaan met exacte locaties? Laat het ons hieronder weten in de reacties.

Ringslang
De ringslang is in Nederland een beschermde soort en vooral aanwezig in drie min of meer gescheiden kernen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

14 reacties

  1. Het is een aantal jaren geleden dat ik op de bewuste boomkikker locatie was. Toen ik mij realiseerde dat de paden door de braamstruiken heen door mensen gemaakt zijn, die met de snoeischaar in de hand zo hun jaarlijks weer een weg banen is voor mij de lol eraf. Ook al hanteer ik die schaar niet, ik heb wel gebruik gemaakt van die paden toen ik me dat nog niet besefte. Wat wel en niet verantwoord is, zal per mens verschillen, ethiek verschilt ook van mens tot mens. Mij gaat dit duidelijk te ver. Ook al is de plek bekend en zeker bij lokale mensen, betekend het nog niet dat wat er ook gebeurd goed zou zijn. Ik ken de locatie boeken niet, maar staat er bijvoorbeeld dan wel in wat een verantwoorde manier is om kikkers te fotograferen en wat echt not done is bij boomkikker fotografie?

  2. Ik vind dit stukje wel een beetje hypocriet . Jullie maken zelf de boeken ” de mooiste fotolocaties van nederland ” waarin overal bij staat wat en waar het te vinden is.
    Met coordinaten en al, en ook over zeldzame en bedreigde soorten .

    1. Dag Emile, zou jij één of meerdere voorbeelden willen geven van welke zeldzame en bedreigde soorten exacte locaties wordt gegeven in de ‘Mooiste fotolocaties van Nederland’. Graag met versie boek en bladzijde. Alvast bedankt! Jody

      1. Bijvoorbeeld de boomkikker.
        Ik ga niet het boek en locatie vermelden om nog meer mensen naar dit gebied te halen , maar dit gebied is deze zomer ineens veel meer bezocht en hierdoor erg beschadigt

        1. Het klopt dat de Europese boomkikker algemeen in Nederland een bedreigde soort is. Op de locatie in Limburg waar de boomkikker in het boek genoemd wordt, komt deze algemeen voor. Sterker nog, het sterft daar van de boomkikkers. Het gebied is groot en vrij toegankelijk, je komt er wandelaars, hondenuitlaters, hardlopers, fotografen, etc. tegen. Tja, en waar veel mensen komen zie je uiteindelijk sporen van ons. Hoe voorzichtig we ook zijn. Zo is dat nu eenmaal in het drukke Nederland.

          1. Dit vind ik een vreemde reactie. Wandelaars hondenuitlaters en trimmers zijn niet degene die paden banen door het kikker gebied tot in het water toe en het feit dat het er veel zijn rechtvaardigd dat al helemaal niet. Het zijn er veel omdat het door goed beheer de kans krijgt. En dan vind ik de uitdrukking ” het sterft er van ” al helemaal ongepast. Ongeacht of er veel kikkers zijn , rechtvaardigd dit het niet en het nu tich erbijzetten van de locatie was ook niet nodig.

        2. Beste Emile,
          Het is niet hypocriet. Natuurfotografie.nl is een platform dat ruimte biedt aan auteurs/natuurfotografen om hun visie te geven op natuurfotografie. Daar is ruimte voor verschillende meningen. Dit artikel is dus op persoonlijke titel.
          Ik ben niet bekend met dat boek en weet dan ook niet hoe specifiek de locatie vermeld is.
          Ik zou zelf persoonlijk een locatie van boomkikkers ook niet snel delen. Iemand anders kan een andere overweging maken. Ondanks dat een populatie goed gaat, zijn alle populaties erg lokaal en breiden niet snel uit. Ze migreren niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld rugstreeppadden. Wanneer hun habitat vernietigd wordt heeft dit grote impact op de populatie.
          Er ligt hier ook een verantwoordelijkheid bij de terreinbeheerders. Zij bepalen de regels en handhaven. Terreinbeheerders moeten ook toestemming geven voor workshops, wat ze bij boomkikkers weleens doen. Ik zou in dit geval, wanneer regels overtreden worden, contact opnemen met de terreinbeheerders. Dan kunnen zij maatregelen nemen die nodig zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

14 reacties

  1. Het is een aantal jaren geleden dat ik op de bewuste boomkikker locatie was. Toen ik mij realiseerde dat de paden door de braamstruiken heen door mensen gemaakt zijn, die met de snoeischaar in de hand zo hun jaarlijks weer een weg banen is voor mij de lol eraf. Ook al hanteer ik die schaar niet, ik heb wel gebruik gemaakt van die paden toen ik me dat nog niet besefte. Wat wel en niet verantwoord is, zal per mens verschillen, ethiek verschilt ook van mens tot mens. Mij gaat dit duidelijk te ver. Ook al is de plek bekend en zeker bij lokale mensen, betekend het nog niet dat wat er ook gebeurd goed zou zijn. Ik ken de locatie boeken niet, maar staat er bijvoorbeeld dan wel in wat een verantwoorde manier is om kikkers te fotograferen en wat echt not done is bij boomkikker fotografie?

  2. Ik vind dit stukje wel een beetje hypocriet . Jullie maken zelf de boeken ” de mooiste fotolocaties van nederland ” waarin overal bij staat wat en waar het te vinden is.
    Met coordinaten en al, en ook over zeldzame en bedreigde soorten .

    1. Dag Emile, zou jij één of meerdere voorbeelden willen geven van welke zeldzame en bedreigde soorten exacte locaties wordt gegeven in de ‘Mooiste fotolocaties van Nederland’. Graag met versie boek en bladzijde. Alvast bedankt! Jody

      1. Bijvoorbeeld de boomkikker.
        Ik ga niet het boek en locatie vermelden om nog meer mensen naar dit gebied te halen , maar dit gebied is deze zomer ineens veel meer bezocht en hierdoor erg beschadigt

        1. Het klopt dat de Europese boomkikker algemeen in Nederland een bedreigde soort is. Op de locatie in Limburg waar de boomkikker in het boek genoemd wordt, komt deze algemeen voor. Sterker nog, het sterft daar van de boomkikkers. Het gebied is groot en vrij toegankelijk, je komt er wandelaars, hondenuitlaters, hardlopers, fotografen, etc. tegen. Tja, en waar veel mensen komen zie je uiteindelijk sporen van ons. Hoe voorzichtig we ook zijn. Zo is dat nu eenmaal in het drukke Nederland.

          1. Dit vind ik een vreemde reactie. Wandelaars hondenuitlaters en trimmers zijn niet degene die paden banen door het kikker gebied tot in het water toe en het feit dat het er veel zijn rechtvaardigd dat al helemaal niet. Het zijn er veel omdat het door goed beheer de kans krijgt. En dan vind ik de uitdrukking ” het sterft er van ” al helemaal ongepast. Ongeacht of er veel kikkers zijn , rechtvaardigd dit het niet en het nu tich erbijzetten van de locatie was ook niet nodig.

        2. Beste Emile,
          Het is niet hypocriet. Natuurfotografie.nl is een platform dat ruimte biedt aan auteurs/natuurfotografen om hun visie te geven op natuurfotografie. Daar is ruimte voor verschillende meningen. Dit artikel is dus op persoonlijke titel.
          Ik ben niet bekend met dat boek en weet dan ook niet hoe specifiek de locatie vermeld is.
          Ik zou zelf persoonlijk een locatie van boomkikkers ook niet snel delen. Iemand anders kan een andere overweging maken. Ondanks dat een populatie goed gaat, zijn alle populaties erg lokaal en breiden niet snel uit. Ze migreren niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld rugstreeppadden. Wanneer hun habitat vernietigd wordt heeft dit grote impact op de populatie.
          Er ligt hier ook een verantwoordelijkheid bij de terreinbeheerders. Zij bepalen de regels en handhaven. Terreinbeheerders moeten ook toestemming geven voor workshops, wat ze bij boomkikkers weleens doen. Ik zou in dit geval, wanneer regels overtreden worden, contact opnemen met de terreinbeheerders. Dan kunnen zij maatregelen nemen die nodig zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: