Menu

Onderdeel van Pixfactory

Weidebeekjuffer; chaos en schoonheid

In 2017 leerde ik bij mij in de buurt een plekje kennen waar weidebeekjuffers zitten. Voordat ik daar ging fotograferen stelde ik mijzelf allerlei beelden voor die ik zou willen maken. Ik dacht aan chaos, sfeer, bokeh en bovenal aan tegenlicht.
weidebeekjuffer
Deze foto van een weidebeekjuffer vergde zowel inzicht en creativiteit als technische kennis. Fotograaf: Rick van der Kraats

Timing cruciaal

Eind juni was ik ter plekke op een mooie doordeweekse avond. Het weer klaarde op. De zon begon steeds vaker te schijnen naarmate de avond zich verder aankondigde. Ik voelde dat ik hier iets mee moest doen. Een combinatie van weidebeekjuffer en tegenlicht bijvoorbeeld.
Langs een (tamelijk) brede beek bereikte het tegenlicht het water. Tot mijn verbazing zaten ook hier weidebeekjuffers en scheen de zon tussen de bomen door. Hierdoor ontstond er voldoende weerkaatst licht om met tegenlicht te kunnen werken.

weidebeekjuffer
De drukte leende zich ook goed voor zwart-witfoto’s. Fotograaf: Rick van der Kraats

De weidebeekjuffers gaan ’s avonds veelal in de vegetatie van de oeverranden zitten, voordat ze gaan slapen. De juffers kon ik dus nooit vrij in beeld krijgen vanwege de begroeiing. Niet dat dit de bedoeling was: ik wilde juist iets met de drukte doen. Voor de juffers stonden een hoop brandnetels. Daarmee kon ik misschien iets interessants schieten met scherptediepte en chaos. Veel tijd had ik niet, aangezien de zon snel zakte. Ik keek, dacht na en probeerde.

Op zoek naar chaos

Door een lager standpunt in te nemen, fotografeerde ik door de brandnetels heen. Automatisch scherpstellen ging niet meer. De autofocus was teveel in de drukte aan het zoeken. Dit was dan ook de reden dat ik handmatig ging scherpstellen. Dat was een hoop gedoe, aangezien ik geen statief bij me had. Elke minimale beweging naar voren of naar achteren maakte het onderwerp al onscherp.
Omdat de brandnetels zoveel dynamiek, sfeer en diepte in de foto gaven, besloot ik ook nog te gaan spelen zonder een weidebeekjuffer als onderwerp. Door handmatig te draaien aan de scherpstelring was het een kwestie van spelen en kijken naar het resultaat.

Bij deze foto stelde ik bijna scherp op de brandnetels. Hierdoor werd alles net wat zachter en ontstonden er veel structuren, versierd met wat bokeh van het weerkaatste avondlicht. Fotograaf: Rick van der Kraats

Kijkend door de zoeker bewoog ik de camera. Hierdoor kon ik verschillende structuren zien en klikken zodra ik het mooi vond. De onscherpe brandnetels veroorzaakten een heel chaotisch beeld. Precies waar ik naar op zoek was. Voor mij lag nog wel de uitdaging om dit ‘geordend’ te krijgen tot ‘geordende chaos’.
Na veel probeersels is het me uiteindelijk gelukt om er een beeld uit te kiezen waarover ik tevreden was. Een ‘extreme’ compositie gaf de chaos de ruimte. Deze ruimte gaf ik de foto niet voor niets. Ik vond het genoeg waarde hebben om dit te laten zien. Het geeft de foto mijn inziens openheid, extra sfeer en maakt het boeiender.

weidebeekjuffer
Thuis zag ik op de computer dat de glinsteringen van het weerkaatste licht zichtbaar werden als bokeh balletjes. Dit gaf voor mij de foto nog meer chaos in de vorm van schoonheid. Fotograaf: Rick van der Kraats

5 reacties

  1. Mooie foto, maar persoonlijk had ik hem sterker gevonden als de beekjuffer op een sterkere plek had gestaan, volgens de gulden regel op 1/3. Volgens mij staat hij net teveel in de hoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Mooie foto, maar persoonlijk had ik hem sterker gevonden als de beekjuffer op een sterkere plek had gestaan, volgens de gulden regel op 1/3. Volgens mij staat hij net teveel in de hoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: