Menu

Onderdeel van Pixfactory

Werk aan de Groeneweg, uniek en fotogeniek

Het Werk aan de Groeneweg is gelegen tussen de loopgraven en hoogstam fruitbomen. Wellicht de introductie van dit artikel wat vreemd over nu er in de Oekraïne een verschrikkelijke oorlog gaande is. Toch wordt met de loopgraven hier niet gedoeld op die oorlog. Nee, de hier bedoelde loopgraven zijn onderdeel van een van de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het Werk aan de Groeneweg bij Schalkwijk. Deze locatie, gelegen aan de Lek in de Provincie Utrecht, is uniek en fotogeniek tegelijkertijd. Niet alleen bijzonder vanwege de loopgraven waar je doorheen kunt lopen. Nee, het is bijzonder door de oude hoogstamfruitbomen die op de aarden wallen van de loopgraven groeien.
Overzicht over het Werk aan de Groeneweg. Fotograaf: Hans Brongers

Een stukje geschiedenis

Het Werk aan de Groeneweg is geen fort zoals de Waterlinie kent, maar een infanterie stelling. Een stelling gebouwd tussen 1914 en 1918 ter verdediging van het even verderop gelegen Fort Honswijk. Het Werk aan de Groeneweg bestaat uit een stelsel van loopgraven met aarden wallen, 55 bunkers en een gracht. De meeste bunkers liggen verscholen in de aarden wallen en werden gebruikt door een of enkele schutters.

Loopgraven, bunkers en hoogstam fruitbomen. Fotograaf: Hans Bronger

Wat maakt deze stelling uniek

Tussen 2013 en 2014 heeft eigenaar Staatsbosbeheer het Werk aan de Groeneweg in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Sindsdien is er een bijzonder natuurgebied ontstaan. Zo is er nu een rijke en gevarieerde vegetatie te vinden. Vegetatie die ook door vele en verschillende soorten insecten wordt gevonden. De aanwezigheid van insecten maakt op haar beurt dat verschillende soorten vogels de stelling verkozen hebben tot broedgebied.

Bunkers, goed voor dramatische en interessante landschapsfoto’s. Fotograaf: Hans Brongers

Iedere soort fotograaf komt aan diens trekken

  • De landschapsfotograaf

Het Werk aan de Groeneweg ligt onderaan de Lekdijk. Vanaf deze dijk heeft de landschapsfotograaf niet alleen een mooi overzicht over de stelling, maar hij of zij kan hier op de vele details inzoomen. Zeker wanneer de zon achter de stelling opkomt en er een fraaie neveldeken over de gracht van de stelling ligt, is het vanaf de dijk genieten. De oude hoogstam fruitbomen op de aarden wal zorgen voor een vreemd, maar tegelijkertijd zeer fraai decor. Naast deze hoogstam fruitbomen vind je er oeroude knotwilgen, die het goed doen in de landschapsfoto. Ook zijn er fraaie doorkijkjes. Niet alleen bij de grachten, maar ook op en tussen de loopgraven door. Tot slot staan de verschillende losstaande bunkers op het terrein ook garant voor indrukwekkende, bijzondere en karaktervolle landschapsfoto’s.

In april en mei ligt de stelling in een deken van bloeiend koolzaad. Fotograaf: Hans Brongers
  • De natuurfotograaf

Zoals hierboven al beschreven heeft Het werk aan de Groeneweg na de renovatie zich ontwikkeld tot een mooi en zeer gevarieerd natuurgebied. Het is een gebied waar de natuurfotograaf zeker aan zijn of haar trekken komt. Het is overzichtelijk en rijk aan flora en fauna. In het voorjaar en in de zomer staan er verschillende planten en bomen in bloei. Deze trekken verschillende soorten insecten aan. Slapend of foeragerend zijn vlinders, bijen en andere insecten gemakkelijk te fotograferen. Veel van de vegetatie groeit en bloeit tenslotte tegen de aarden wallen en je loopt dus tussen de insecten door. De grachten zijn het leefgebied van verschillende soorten libellen. Kortom, ook de fotograaf met macrofotografie als voorliefde komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Watervogels, waaronder enkele soorten eenden, weten de grachten eveneens te vinden. Tijdens het broedseizoen zie je spreeuwen, kauwtjes en andere vogelsoorten heen en weer vliegen tussen jachtgebied en nest. Holtes van de hoogstam fruitbomen zijn dan gewilde plekken voor het grootbrengen van hun kroost. De vogelfotograaf hoeft hier niet langdurig bewegingsloos stil te staan om een mooie actiefoto te maken. De frequentie van de vliegbewegingen is namelijk hoog.

Watervogels, zoals de bergeend weten de stelling ook te vinden. Fotograaf: Hans Brongers

Mooiste fotografie tijd

Ook bij Het Werk aan de Groeneweg zijn de kleuren en het licht in de vroege ochtend en de namiddag het mooist voor het fotograferen. Voor wat betreft de seizoenen is de stelling interessant voor de fotograaf in het voorjaar, de zomer en in de winter. Hoogtepunt vormt wel de periode april en mei. Dan staan de appelbomen niet alleen volop in bloei, maar worden zij bovendien omgeven door een deken van bloeiend koolzaad en fluitenkruid. Een schitterende combinatie en absoluut een bezoek meer dan waard voor iedere fotograaf!

Bereikbaarheid per OV

Het Werk aan de Groeneweg is helaas niet gemakkelijk per OV te bereiken. Gemakkelijker is het wanneer je de fiets meeneemt in de trein en uitstapt op Station Culemborg. Vandaar neem je de veerpont Culemborg naar de overkant van de Lek. Dan fiets je naar de Lekdijk en sla je bovenaan gekomen linksaf. De Lekdijk volg je totdat je het Werk rechts onderaan de Lekdijk ziet liggen.

Liniepontje

Een erg leuke manier om bij het Werk aan de Groeneweg te geraken is via het Liniepontje. Het Liniepontje is een mini-pontje dat in de zomermaanden tussen Culemborg en Everdingen over de Lek vaart. Het brengt de wandelaar en de fietser naar enkele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie waaronder het Werk aan de Groeneweg.


Lang hoeft de vogelfotograaf niet te wachten voor een actiefoto. Fotograaf: Hans Brongers

Met de auto

De gemakkelijkste en snelste manier om bij het Werk aan de Groeneweg te komen is (helaas) met de auto. Raadpleeg voor de route een Routeplanner. Er is een niet al te grote parkeerplaats direct bij de entree van het Werk. Over het algemeen is het er niet druk.

Nuttige informatie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: