Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wesp! Of toch niet?

Een zweefvlieg lijkt enigszins op een wesp. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Een wesp! Of toch niet? Nu de zomer volop bezig is, verschijnen er ook weer allerlei vliegbeestjes in de natuur. Zeker nu de terrassen weer open zijn en we weer massaal op het terras gaan zitten, merken we dat er weer van alles rondvliegt. En meestal zijn het dan de wespen die we als eerste opmerken, omdat die op de drankjes afkomen. Maar zijn het altijd wespen? Vaak wordt er ook geroepen: ‘Pas op, een wesp!’, maar blijkt dit helemaal niet zo te zijn. Vaak gaat het dan om een zweefvlieg, die zich voordoet als wesp.

Zweefvliegen

Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten. Omdat ze zo erg lijken op wespen en andere stekende beestjes, worden ze vaak met elkaar verward. Toch hoef je voor zweefvliegen niet bang te zijn, want die steken niet.

De reden dat zweefvliegen andere beestjes zo goed imiteren, heeft met overleving te maken. Vaak lijken ze op wespen vanwege hun zwart geel gestreepte lijfje. Dit is ideaal voor zweefvliegen, omdat vogels en andere dieren die uit zijn op een smakelijk hapje, de vliegjes ook aanzien voor wesp of ander potentieel gevaarlijk dier en zodoende een rondje doorvliegen op zoek naar een ander hapje dat wat minder gevaarlijk is. Dit vergroot de overlevingskans van zweefvliegjes enorm.

Zweefvliegjes zijn overigens prachtig om te fotograferen. Ze zijn vaak wat slomer dan wespen, hommels of bijen, zodat ze makkelijker vast te leggen zijn. Vaak blijven ze een tijdje op een bloem of plant zitten, waardoor de fotograaf goed kan inzoomen op de details. Voor de macrofotograaf prachtig om de ogen of vleugels met al hun details vast te leggen. Daarnaast loont het de moeite om het beestje eens in zijn omgeving vast te leggen. Zo ontstaat een mooi beeld van de grootte van het beestje ten opzichte van zijn omgeving, bijvoorbeeld de bloem waar het beestje op geland is.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u