Menu

Onderdeel van Pixfactory

Winnaars Glanzlichter 2020

De 2020 winnaars van de prestigieuze Duitse fotowedstrijd Glanzlichter zijn bekend. Onder hen zijn twee Nederlanders, namelijk Jacob Kaptein en Bart Siebelink (Fritz Polking Award). Allebei van harte gefeliciteerd! In totaal deden 919 fotografen met 16.937 foto’s mee, daaronder 15 Nederlanders met 301 foto’s (waaronder ondergetekende). Niet veel, zeker niet als je bedenkt hoeveel goede natuurfotografen Nederland heeft.
Overall winnaar Glanzlichter 2020. Fotograaf: Markus Varesvuo uit Finland

Eervolle vermelding voor Jacob Kaptein

De foto van Jacob Kaptein (eervolle vermelding in de categorie The beauty of plants) laat de weerspiegeling van riet in water zien. Het is door het ritme een intrigerend beeld. Hier zie je dat een foto van een heel gewoon onderwerp toch prijzen kan winnen.

Eervolle vermelding in de categorie “The beauty of plant”. Fotograaf: Jacob Kaptein

Fritz Pölking Award voor Bart Siebelink

In Duitsland (en ook ver daarbuiten) geniet de naam Fritz Pölking nog altijd groot respect als een van de grondleggers van de moderne natuurfotografie. Daarom kent Glanzlichter een speciale Fritz Pölking Award toe, waarbij zijn weduwe Gisela Pölking persoonlijk de keuze maakt. Uit 2.734 inzendingen is dit jaar de keuze gevallen op een foto van Bart Siebelink. Het betreft een heel dynamische foto van rennende Drieteenstrandlopertjes die worden achtervolgd door een golf. De omzetting in zwartwit, de deels scherpe en deels vervagende vogels en de lijnen in het zand van het strand versterken de dynamiek van de foto.

Winnaar van de Fritz Pölking Award. Fotograaf: Bart Siebelink

Overall winnaar

De overall winnaar is de Fin Markus Varesvuo geworden met een spannende tegenlicht opname van een zeearend die een vis uit het water grijpt. De actie en het licht zijn prachtig, de uitsnede had van mij wel iets ruimer gemogen.

Overall winnaar Glanzlichter 2020. Fotograaf: Markus Varesvuo uit Finland

Website Glanzlichter

De rommelige website van Glanzlichter verdient overigens wel een flinke remake. Jammer is ook dat de winnende foto’s zo klein worden weergegeven. Verder vind ik de kwaliteit van de prijswinnende foto’s nogal wisselen, iets wat me vorig jaar ook al opviel. Natuurlijk is dat persoonlijk maar enkele collega natuurfotografen waren dat wel met me eens. Ook zag ik foto’s die in eerdere wedstrijden prijzen hebben gewonnen zoals de vogelfoto van Radomir Jakubowski (GDT 2018) en de opname van gras van Norbert Kaszas (Asferico 2019).

Alle winnaars kun je bekijken op de website van Glanzlichter.

Foto’s die mij o.a. erg aanspreken zijn:

Giganten (winnaar in de categorie The beauty of Plants, Csaba Daroczi). Een zwartwit opname van bomen met een ijzersterke compositie.

Winnaar in de categorie “The beauty of Plants”. Fotograaf: Csaba Daroczi

Versteckspiel (winnaar in de categorie Nature as Art, Norbert Kaszas). Een geraffineerde macro opname van voelsprieten van een nachtvlinder met vage grassprieten.

Winnaar in de categorie “Nature as Art”. Fotograaf: Norbert Kaszas

Einflugsneise (eervolle vermelding in de categorie Artists on Wings, José Pesquereo Gomez). Een spannende zwartwit foto van Jan van Genten die als engelen uit de lucht komen vallen.

Eervolle vermelding in de categorie “Artists on Wings”. Fotograaf: José Pesquereo Gomez

Liebende (eervolle vermelding in de categorie The World of Mammals, Roberto Marchegiani). Een teder opname van twee pandaberen.

Eervolle vermelding in de categorie “The World of Mammals”. Fotograaf: Roberto Marchegiani

Alien (eervolle vermelding in de categorie Diversity of all other Animals, Roberto Marchegiani). Een hele bijzondere opname van een mini-octopus.

Eervolle vermelding in de categorie “Diversity of all other Animals”. Fotograaf: Roberto Marchegiani

Schneewittchen (eervolle vermelding in de categorie Diversity of all other animals, Flavio Vitiello). Een prachtige opname van een vis tussen de tentakels van een anemoon. Het grafische beeld heeft prachtige kleuren en details. Een visje met ogen om in weg te dromen!

Eervolle vermelding in de categorie “Diversity of all other animals”. Fotograaf: Flavio Vitiello

Leben auf dem Mars (eervolle vermelding in de categorie Aerial Views of Nature, Roberto Marchegiani). Een intrigerend dronebeeld van vogels in een rood gekleurde riviermonding?

Eervolle vermelding in de categorie “Aerial Views of Nature”. Fotograaf: Roberto Marchegiani

Nogmaals de felicitaties voor Jacob Kaptein en Bart Siebelink.

Alle winnaars kun je bekijken op de website van Glanzlichter.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: