Menu

Onderdeel van Pixfactory

Witte wieven boven de Roode beek

De Brunssummerheide is een gevarieerd natuurgebied in Zuid-Limburg. De heide wordt afgewisseld door bossen, open zandvlaktes en vennen en wordt doorsneden door de Roode Beek. Tijdens een wandeling met mijn gezin maakt de schoonheid van dit gebied grote indruk op mij. Het was dan ook zeker dat ik hier snel terug zou keren om dit gebied op de gevoelige plaat te zetten.
roode beek
De Roode Beek tijdens een nevelige zonsopkomst. Het is me gelukt het beeld dat ik voor ogen had in beeld te vangen. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Romeins bloed?!

Tijdens een vakantie kan ik ontzettend genieten van een strak blauwe lucht en zomerse temperaturen. Maar vanuit fotografisch oogpunt is dit weertype niet echt spannend te noemen. Liever trek ik er op uit wanneer er wat bewolking is. Wanneer de wolken tijdens een zonsopkomst of zonsondergang mooi kleuren, geeft dat een foto in mijn optiek net wat extra’s. Als zich aan het eind van de middag mooie schapenwolken aan de lucht tonen, hoef ik dan ook niet lang na te denken om mijn fotospullen te pakken en naar de Roode Beek te gaan. Volgens een legende kreeg de beek haar naam doordat deze rood kleurde van het bloed na een hevige strijd tussen de Romeinen en de Hessen (een Germaanse stam). Ondanks dat we tegenwoordig weten dat het water in de beek ijzerhoudend is, en daardoor donker en roodachtig van kleur, spreekt het verhaal uit de legende toch meer tot de verbeelding.

Roode Beek
De eerste poging. De combinatie van compositie en bewolking leveren een wat chaotisch beeld op. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Toch maar geen avondlicht

Nog ruim voor zonsondergang kom ik aan bij de beek. Na wat zoeken stel ik mijn spullen op en druk af voor de eerste foto. Voor sommigen misschien een mooi resultaat, maar de foto straalt nog niet de sfeer uit die ik voor ogen heb. De combinatie van de gekozen compositie en de door mij zo gewenste bewolking levert een enigszins chaotisch beeld op. Daarom test ik nog wat andere standpunten en na verloop van tijd druk ik de tweede foto af. De compositie daarin spreekt mij al meer aan. De wind heeft de bewolking wat meer uiteengedreven waardoor het beeld al rustiger is. Toch drukt deze foto nog steeds niet de spannende en mysterieuze sfeer uit die past bij de legende van de beek. Wat ik daarvoor nodig heb is mist en mooi licht. Het ziet er dan ook naar uit dat ik nog een keer ’s ochtends moet terugkeren om dit beeld te realiseren.

Roode Beek
De tweede poging. Dit komt al meer in de buurt, maar het beeld heeft nog niet de sfeer die ik voor ogen heb. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Ochtendwandeling in het donker

Het is nog volledig duister wanneer ik op het bospad van de Brunssummerheide loop. Mijn zaklamp zit in de fototas, maar ik kan nog net de contouren van het pad onderscheiden dus ik doe geen moeite hem te pakken. Geritsel in de struiken zet mijn zintuigen op scherp, wellicht vang ik een glimp op van de reeën of andere dieren die daar ongetwijfeld leven. Even kom ik in de verleiding om mijn camera te pakken wanneer ik boven op een heuvel uitkijk over het dal. Uit de mistdeken steken enkele dennen en op plekken waar de nevel wat dunner is zijn enkele delen van de paars gekleurde heide te zien. Toch loop ik door want vandaag staat de Roode Beek op mijn planning. Om daar te komen moet ik nog circa 20 minuten lopen door bos en een zandverstuiving. Die heide komt later nog wel een keer.

Genieten en filteren

Aangekomen bij de beek, laat ik de prachtige omgeving op mij inwerken. Er is verder geen mens te bekennen. Het is windstil en het gladde wateroppervlak weerspiegelt mooi de bomen die aan de rand van de beek staan. Over de rand van de heuvel is een zachte gloed te zien van het eerste zonlicht. De mist zorgt voor een serene en wat mysterieuze sfeer. Snel loop ik naar de rand van het water en stel mijn camera op. De compositie heb ik al eerder bepaald en ik zorg wederom voor een vlakverdeling met grassen op de voorgrond, dan het water en dan de horizon met bomen. Extra nu is de gloed van het eerste zonlicht dat juist over de rand van een heuvel straalt.

Ik gebruik een 3 stops grijsverloopfilter met zachte overgang om de belichting in balans te brengen. Bij het scherpstellen let ik vooral op de voorgrond, door de nevel is de horizon toch al wat wazig en een eventuele onscherpte aan de horizon past goed bij het mistige karakter van de ochtend. Voldaan kijk ik naar het beeldscherm van mijn camera, het is me gelukt de door mij gewenste sfeer in beeld te vangen.

roode beek
De Roode Beek tijdens een nevelige zonsopkomst. Het is me gelukt het beeld dat ik voor ogen had in beeld te vangen. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Nog eenmaal kijk ik om mij heen alvorens ik aan mijn tocht huiswaarts begin. Het is een goed begin van een heerlijke zomerdag en ik ben blij dat ik zo vroeg mijn wekker heb gezet.

2 reacties

  1. Hallo Arnoud, was enige jaren geleden ook in de gelegenheid om daar wat rond te dolen. Inderdaad een prachtig gebied ook al ligt het in de resten van de oude kolenmijnen. Prachtige landschappen, maar het is zo ver weg voor ons. Mijn dank voor je prachtige reportage en wie weet.

    Groet peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hallo Arnoud, was enige jaren geleden ook in de gelegenheid om daar wat rond te dolen. Inderdaad een prachtig gebied ook al ligt het in de resten van de oude kolenmijnen. Prachtige landschappen, maar het is zo ver weg voor ons. Mijn dank voor je prachtige reportage en wie weet.

    Groet peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: