Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zes tips voor het fotograferen vanuit een mobiele schuilhut

Aalscholver
Een aalscholver laat zijn vleugels drogen in de ochtendzon. Gefotografeerd vanuit een mobiele schuilhut. Fotograaf: Rudy van Miltenburg

Het fotograferen vanuit een mobiele schuilhut, ofwel de auto, is ideaal voor het vastleggen van vogels. Maar waar moet je op letten wanneer je vanuit de auto wil fotograferen? In dit artikel geef ik je zes tips die je helpen tot betere foto’s te komen.

Tip 1: gebruik een rijstzak

Leg een rijstzak op het open portierraam van je auto. Door je camera tijdens het fotograferen hierop te laten rusten heb je voldoende stabiliteit om scherpe foto’s te maken.

Tip 2: gebruik een camouflagegordijntje

Vogels ervaren een auto niet snel als bedreigend. Ze zijn gewend aan de vorm hiervan. Op het moment dat je het raam open doet en je camera naar buiten steekt, verandert echter de vorm. De vogels zien dit als een bedreiging en vluchten meteen weg. Door een camouflagegordijntje te gebruiken valt de camera niet op.

Tip 3: laat je auto uitrollen

Trap niet direct op de rem wanneer je bijvoorbeeld een interessante weidevogel of roofvogel ziet. Zet de motor van de auto eerst af en laat deze vervolgens uitrollen. Hierdoor kom je geruisloos dichterbij zonder de vogels te verstoren.

Tip 4: wacht even met het raam openen

Wanneer je direct het raam van je auto opent is dat voor vogels het signaal te vluchten. Door je auto eerst stil te zetten en enkele minuten te wachten hebben ze geen aandacht meer voor je auto.

Tip 5: rijd met open raam bij groot verschil tussen buiten- en binnentemperatuur

Bij groot verschil tussen de temperatuur buiten en die in je auto is het beter met open raam te rijden. Want zodra je het raam van de auto opent ontsnapt warme lucht die direct in aanraking komt met koude lucht. Dit veroorzaakt warmte trillingen en kan leiden tot onscherpe foto’s. Wanneer je met het raam open rijdt heb je hiervan geen last.

Tip 6: denk aan je eigen veiligheid en aan die van je medeweggebruikers

Uiteraard gaat veiligheid boven alles. Ga niet zomaar op de rem staan als je een interessante vogel ziet, maar zorg ervoor dat je medeweggebruikers niet gehinderd worden. Let daarbij niet alleen op tegemoet komend verkeer, maar kijk ook regelmatig in je binnenspiegel zodat je op tijd het achteropkomende verkeer ziet aankomen. Parkeer je auto alleen daar waar het kan en mag.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Omdat ik vaak minder mobiel ben doe ik heel veel vanuit de auto. Ik heb verschillende toertjes door de polder om te rijden en geniet daar enorm van. Je ziet op die manier echt heel veel.

  2. Tip 7: motor uitzetten (nadat je bent gestopt!), om bewegingsonscherpte door het trillen van een auto met draaiende motor te voorkomen.

  3. Tip 3 is gevaarlijk, NIET DOEN! Als je de motor uitzet voordat de auto stilstaat, werken rem en stuurbekrachtiging veel minder goed, en als je aan het stuur draait kan je in het stuurslot terecht komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u