Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo bescherm je de foto’s die je op vakantie maakt

Je bent op reis naar je droombestemming en hebt daar de natuurfoto van je leven gemaakt. Het zou zonde zijn als je je foto's zou kwijtraken nog voor je thuis bent. Met deze tips bescherm je je foto's al tijdens je reis.
Je doet zoveel moeite om de mooiste foto's te maken. Hoe voorkom je verlies van jouw dierbare foto's? Fotograaf: Connor Ellsworth

Bij je thuis heb je een goede procedure om back-ups van je foto’s te maken (ja toch?). Maar op reis, buiten je vertrouwde omgeving, is de manier waarop je werkt noodgedwongen anders. Daardoor loop je meer risico om foto’s te verliezen. Gelukkig kan je daar iets aan doen.

  1. Gebruik meerdere geheugenkaarten

De kans dat er met een geheugenkaart iets misgaat, is behoorlijk klein. Maar het zal je maar overkomen. Daarom neem je het best een hele reeks geheugenkaarten mee; bijvoorbeeld één voor elke dag van de reis. Op het einde van de dag haal je kaart uit je camera en plaats je een nieuwe. Als een kaartje dan defect gaat, verlies je maar één dag.

Bewaar je geheugenkaarten in een case en duid aan welke je al gebruikt hebt. Fotograaf: Pelican
  1. Wees voorzichtig met gebruikte geheugenkaarten

Het systeem uit het vorige punt werkt natuurlijk alleen als je de gebruikte en ongebruikte kaarten goed uit elkaar houdt. Als je een case voor geheugenkaarten gebruikt, kun je de gebruikte kaarten met de achterzijde naar voor plaatsen. Zo zie je meteen welke al gebruikt zijn. Op SD-geheugenkaarten kun je de schrijfbeveiliging activeren door het grendeltje aan de zijkant naar beneden te schuiven. Dat belet dat de kaart per ongeluk gewist wordt.

 

Maak een back-up van je laptop op een externe harde schijf. Fotograaf: LaCie
  1. Download elke dag je foto’s

Heb je een laptop mee op reis, kopieer dan ’s avonds de buit van de dag naar je computer. Zo heb je al twee exemplaren van elke foto: een op je geheugenkaart en een op je computer. Wis de geheugenkaart nog niet tot je weer thuis bent, want anders hou je maar één kopie over. Als je laptop gestolen wordt of verloren gaat, ben je alles kwijt.

Een externe SSD-schijf is compact en licht. Fotograaf: Samsung
  1. Maak een back-up

Als je een laptop kan meenemen, is er vast ook nog wel plaats voor een compacte externe schijf. Een externe SSD-schijf is erg compact en licht en dit type schijven is de voorbije jaren flink in prijs gedaald. Daardoor zijn ze een betere keuze om mee op reis te nemen dan een gewone harde schijf. Maak elke avond een reservekopie van de foto’s op de laptop naar een externe schijf. Zo heb je twee kopieën, of zelfs drie als je ook je geheugenkaartjes niet wist.

 

De DJI CoPilot kan foto’s van geheugenkaart of camera kopiëren zonder dat je een laptop nodig hebt. Fotograaf: DJI CoPilot
  1. Gebruik een slimme harde schijf

Kan of wil je geen laptop meenemen, schaf dan een externe schijf aan waarop je rechtstreeks foto’s kan wegschrijven. De LaCie DJI CoPilot kan foto’s kopiëren van een SD geheugenkaart of (via de usb-poort) van een camera. Het statusscherm van de schijf toont wanneer de overdracht voltooid is. Met de bijhorende app kun je de foto’s op de schijf al bekijken (alleen jpeg-formaat).

  1. Leg niet al je eieren in één mandje

In het beste geval heb je tijdens je reis twee exemplaren van elke foto – een op de geheugenkaart, een op een laptop of externe schijf. Bewaar deze dragers nooit bij elkaar, bijvoorbeeld samen in dezelfde fototas. Als die tas gestolen wordt, ben je alle foto’s kwijt. Reis je met het vliegtuig, steek dan één drager in de ruimbagage en één in je handbagage.

  1. Fotografeer in raw en jpeg

Als je op reis geen reservekopie kunt maken en je foto’s alleen op de geheugenkaart staan, overweeg dan om in raw én jpeg-formaat te fotograferen. Mocht er met het kaartje iets misgaan, dat kun je via herstelsoftware (image recovery software) proberen de bestanden op het kaartje te recupereren. Die software heeft een hogere slaagkans bij jpeg-bestanden.

  1. Maak een back-up op je mobiel

Tegenwoordig hebben alle camera’s wel een app waarmee je draadloos foto’s van je camera kunt downloaden. Vaak zijn dat kleine versies (ongeveer 2 megapixels). Als je echt geen andere oplossing hebt, kan je overwegen om elke avond de beste foto’s van de dag alvast op je mobiel te zetten. Ook in dit scenario werk je best in raw en jpeg.

  1. Gebruik labels

Plak op je geheugenkaarthouder, laptop en externe schijven een label met je naam, telefoonnummer en e-mailadres. Als je ze zou verliezen kan een eerlijke vinder contact met je opnemen om ze terug te bezorgen.

  1. Bescherm je kaartjes en schijven

Als je naar oorden reist met extreme weersomstandigheden of je komt in de buurt van water, neem dan afsluitbare plastic zakjes mee om je geheugenkaarten en externe schijven in te bewaren. Mocht je verrast worden door een plots tropisch onweer, dan lopen die alvast geen risico op waterschade.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: