Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zoek de randen op!

Zwammetje in het rendiermos. Fotograaf: Hans Jansen

Voor fotografie zijn randen altijd een uitdaging, maar in de wintermaanden geven randen van zandverstuivingen en half open heidevelden prachtige mogelijkheden voor macrofotografie. En dan met name voor allerlei mossen, korstmossen en zwammetjes op schrale grond. Nu er in dit seizoen minder bloeit en er minder groen te zien is, zijn het deze organismen die extra opvallen. Vooral als je er naar op zoek gaat!

Rode heidelucifer. Fotograaf: Hans Jansen

Mossen en korstmossen kunnen de mooiste kleuren en vormen hebben. Het valt mij vaak op dat de vele wandelaars op zandverstuivingen er aan voorbij lopen, terwijl op de schrale stukjes er echte pareltjes te vinden zijn. Ze zijn wel klein, maar als je er eenmaal door geboeid bent geraakt wordt het alleen maar mooier. Je hoeft in het begin ook echt niet op zoek naar bijzondere soorten. Algemene soorten als rendiermos, rode heidelucifer, rood bekermos, haarmos en geweizwammetjes kunnen buitengewoon fotogeniek zijn. En het vraagt ook geen bijzondere apparatuur. Met een macrolens, een pitten- of rijstzak en eventueel een hoekzoeker kun je jezelf al heerlijk uitleven.

Rood bekermos. Fotograaf: Hans Jansen

Bekermos is te vinden juist op die plekken waar je andere planten niet vindt. Ze groeien net als andere korstmossen vooral op voedselarme ondergrond. Als er dan ook nog oude stronken staan of dood hout ligt, is het altijd de moeite waard om dat helemaal af te speuren. De mooiste kleine “landschapjes” komen hierop voor. Als dan ook de sporenkapsels mooi rood gekleurd zijn geeft dat helemaal een bijzonder effect.

Landschapje van bekermos (stackserie). Fotograaf: Hans Jansen

Bekermos plant zich voort met sporen die gevormd worden in een sporenkapsel in de vorm van een beker. Als er dan een regendruppel in de beker valt verspreiden de sporen zich. Anders dan de naam doet vermoeden is bekermos geen mossoort, dus geen plantje. Het is een korstmos, een samenlevingsvorm van een wier en een schimmel. Bekermossen vallen onder de Cladonia soorten en in Nederland komen ca. 50 soorten voor. Bij zandverstuivingen en op heidevelden zie je veelvuldig meerdere soorten.

Rode heidelucifer. Fotograaf: Hans Jansen

Rode heidelucifer is zo’n bekermos, maar heeft geen echte bekertjes. De mooie rode vruchtlichamen hebben soms de vorm van een lucifer. Het groeit op zand maar vaak ook op rottend hout van stronken.

Kopjes bekermos (stackserie). Fotograaf: Hans Jansen

Waar leg je precies de scherpte in de foto ? Dat is best lastig en vraagt creatieve keuzes. Meer scherptediepte in zo’n klein landschapje kun je ook krijgen door een stackserie te maken van meerdere beelden. Dat kan alleen met behulp van een statief.
Determinatie van bekermossen is niet altijd gemakkelijk. Wil je meer weten, dan zijn er goede veldgidsen voor korstmossen van duin, heide en stuifzand.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u