Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zorg dat (macro) onderwerp en omgeving perfect bij elkaar passen

Juffer
Fotograaf: Johan van der Wielen

Juffer

Bij macro/detail fotografie moet je een duidelijk onderscheid maken tussen onderwerp en achtergrond. Dat heet isoleren. Doe je dat niet dan blijft de kijker straks zoeken naar waar het in jouw beeld om gaat. Je moet je kijker helpen onderscheid te maken tussen omgeving en het onderwerp van de foto. Hoe mooi de achtergrond van de foto ook is, hij mag niet concurreren met het onderwerp. Toch moet je de kracht van de achtergrond niet onderschatten. Immers, het onderwerp is al mooi van zichzelf. Jouw verdienste als fotograaf zit juist in de omgeving, de achtergrond en de compositie tussen beide.

Streef naar een prettig kijkend beeld

Al deze keuzes hebben te maken met het isoleren van je onderwerp uit zijn omgeving, hoe je een mooie achtergrond passend bij je onderwerp kunt krijgen en hoe je beide op een prettig kijkende wijze in beeld kan brengen. Ik zie nog steeds veel verstopte macrolens fotografen die vooral foto’s maken van mooie onderwerpen. Daarbij wordt de omgeving en verhouding tussen beide vergeten.

Kijk goed naar zowel je onderwerp als achtergrond

Dwing jezelf om onderwerp niet los te zien van de achtergrond maar juist samen. Ben je bezig met een juffer dan ben je automatisch ook bezig met de achtergrond. Vaak heeft de achtergrond de meeste aandacht nodig. Lukt het om ze beide mooi in beeld te brengen, zonder concurrentie en in een mooie verhouding dan heb je een mooie macrofoto!

Wil je meer informatie over het in harmonie brengen van je onderwerp en achtergrond, lees dan eens deze tutorials:

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: