Menu

Onderdeel van Pixfactory

De juiste belichting?

Wolf in de sneeuw.
Wolf in de sneeuw. Fotograaf: Bob Luijks

Hoe maak je nu de juiste belichting, een veel gehoorde vraag bij mijn workshops. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven:

  • Kopie van de werkelijkheid: wil je dat je foto de werkelijkheid weergeeft, dan zul je de foto zodanig moeten belichten dat de sfeer zoals je die buiten waarneemt correct op de sensor belandt. Omdat de camera streeft naar een gemiddelde zul je in veel gevallen moeten corrigeren. Onder lichte omstandigheden (veel lucht, water, sneeuw of mist) zul je moeten overbelichten, onder donkere omstandigheden (bos, schaduw, nacht) juist onderbelichten. Hou het histogram hierbij in de gaten. Ga je over de zijkanten van het histogram, dan resulteert dit in dichtgelopen zwart of uitgebeten wit zonder details. Is het contrast te groot, gebruik dan filters om het contrast te overbruggen of maak meerdere opnames en voeg die achteraf samen.
  • Het maximale halen uit je bestand: het is een trend om de foto’s in het veld zo licht mogelijk te maken, maar wel binnen de grenzen van het histogram: expose to the right. De reden hiervoor is simpel: een te licht bestand kun je beter nabewerken. Wanneer je een te donkere foto lichter probeert te maken, krijg je al snel te maken met ruis en andere artefacten. Dit probleem doet zich niet voor bij het donkerder maken van een te lichte foto.
  • Afstemmen op je gevoel: misschien wil je de werkelijkheid wel helemaal niet laten zien, maar ga je voor een persoonlijke interpretatie. Ben je optimistisch en vrolijk, dan kies je wellicht voor een (extra) lichte foto door bewust wat verder over te belichten. Ben je daarentegen wat somber gesteld, dan kies je mogelijk liever voor een bewust onderbelichte foto. Hierin zijn geen regels. Volg je hart. Oh ja, het histogram mag je in dergelijke gevallen best eens vergeten. Wanneer uitgebeten wit en dichtgelopen zwart voor jou de juiste sfeer overbrengen, dan moet je dat gewoon doen.

Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie

Wil je echt álles over filters weten, schaf dan hier de Praktijkgids filters aan. Het complete boek met diepgaande informatie over de toepassing van alle soorten filters, inclusief digitale filters.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u