Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het Wijnjeterperschar

Het Wijnjeterperschar is een geïsoleerd gelegen natuurgebied(je), liggend tussen de bosgebieden van Bakkeveen en Beetsterzwaag. Aan de noordkant wordt het begrensd door het riviertje het Ouddiep. Het bestaat voor het grootste deel uit heide en in mindere mate bos, afgewisseld met schrale graslanden en vennetjes en wordt omgeven door landerijen.
De blauwe lucht contrasteert mooi met de herfstkleuren.
De blauwe lucht contrasteert mooi met de herfstkleuren. Fotograaf: Jaap Zuidersma

De beheerder is Staatsbosbeheer, die hier Drentse heideschapen laat grazen. Het Wijnjeterperschar is één van de 160 Natura 2000 gebieden in Nederland, waar vanuit Europese richtlijnen beheer plaats vindt om de diversiteit van soorten te behouden en uit te breiden. Er loopt 1 pad door het hele gebied en langs dit pad staan verspreid bordjes met (natuur)gedichten erop. De route bedraagt ongeveer 4 km, dus ongeveer een uurtje lopen. Al fotograferend zul je dit uurtje zeker niet halen want er is veel te zien op het gebied van insecten, orchideeën/planten, reptielen/amfibieën, vogels en ook het landschap is het fotograferen waard.

Het vennetje in het bos is heel fotogeniek bij de ondergaande zon.
Het vennetje in het bos is heel fotogeniek bij ondergaande zon. Fotograaf: Jaap Zuidersma

Ideaal voor

Vooral op het gebied van macro is hier heel veel te fotograferen, het begint al vroeg in het voorjaar met vlinders en amfibieën, al snel volgen dan in mei de eerste libellen. Rond die zelfde tijd staan de schrale weidegebiedjes vol met orchideeën en andere interessante planten. Ook de zomer rond (juli – augustus) zijn er genoeg insecten en planten te zien. En in het najaar zijn er natuurlijk de paddenstoelen en ook nog steeds reptielen.

Langs het fietspad dat de zuidelijke begrenzing vormt kun je geelgorzen spotten.
Langs het fietspad dat de zuidelijke begrenzing vormt kun je geelgorzen spotten. Fotograaf: Jaap Zuidersma

Neem ook in ieder geval je telelens mee, want al zijn het er niet heel veel, toch zijn er ook interessante vogels te fotograferen.

Landschappelijk gezien kun je hier hele mooie sfeerplaatjes maken bij de vennetjes waar het pad langs loopt. Als je je daar voor zonsondergang posteert zijn er heel veel mogelijkheden. Dit komt mede omdat de vennetjes zodanig gelegen zijn dat je naar de ondergaande zon toe fotografeert. In het najaar kleurt het bosgedeelte uitbundig, variërend van het geel van de eiken en beuken, tot het diep rood/bruin van de Amerikaanse eik.

Beste plekken

Loop je het pad met de klok mee vanaf de parkeerplaats bij bed en breakfast ’t Wijnjeterper schar, dan zijn dit de 5 beste plekken:

Aan het begin van de route kom je na een klaphekje op het eerste stukje heide, net ervoor is een gebiedje met veel blauwe knoop en wilde bertram, waar veel vlinders op af komen, bij het klaphekje heb je kans op de eikenpage en op het heidegebiedje zelf tref je de roodborsttapuit, het heideblauwtje, levendbarende hagedis, klokjesgentiaan en beenbreek aan. Hier lopen ook vaak de Drentse heideschapen rond.

Tussen dit heidegebiedje en het bos zit een deel weidegebied met pinksterbloemen, waar oranjetippen op af komen.

Als je verder loopt door het bos kom je weer langs een grasveld, hier loop je door tot je aan de rechterkant op een zijpaadje stuit, dit loopt naar een vennetje in het bos. Hier zie je veel kikkers, waaronder ook blauw gekleurde groene kikkers (cyanisme), padden, libellen en ook levendbarende hagedissen. Hier kun je ook heel sfeervolle beelden van de zonsondergang maken.

Terugkerend van het vennetje kom je net voor de weg langs een gebied met zonnedauw, wilgenroosje en echte koekoeksbloem, meteen aan de andere kant van de weg staat het vol met orchideeën en heidekartelblad. Ook kun je hier het landschap met een ondiepe slenk fotograferen.

Voorbij het volgende klaphekje kom je langs 2 grotere vennen, hier zie je heel veel libellen, heikikkers, soms geoorde futen en Canadese ganzen. Dit is ook bij uitstek de plaats voor het maken van sfeervolle zonsondergangfoto’s. Ook hier zie je vaak de Drentse heideschapen rond lopen.

Interessante soorten binnen het gebied

Er zijn veel interessante soorten, maar als ik er 5 moet noemen:

Planten: gevlekte orchis.
Vogels: geelgors.
Reptielen: levendbarende hagedis.
Libellen: smaragdlibel.
Vlinders: heideblauwtje.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: